İngiltere’de Hayat Pahalılığı Halkı Zorluyor

İngiltere’de Hayat Pahalılığı Halkı Zorluyor

ABONE OL
23:22 - 04/07/2022 23:22
İngiltere’de Hayat Pahalılığı Halkı Zorluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Önce Brexit, ardından Covid salgını ve son olarak Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan ekonomik tablo, İngiltere’ye hayat pahalılığı getirdi. Okul çağındaki çocukların günde en az bir öğün eksiksiz beslenebilmesi için devlet desteğiyle verilen öğle yemeğinden kırmızı et çıkarılıyor. Okullara yemek veren şirketlerin derneği LACA, fiyatlardaki artışı işaret ederek yemeklerin kalitesinin giderek düştüğü uyarısında bulundu.

Bünyesindeki yemek şirketleri çapında yapılan araştırmada uzmanların menüyü bütçeye göre nasıl hazırladığı sorusuna gelen çarpıcı yanıtlar, İngiltere basınının da dikkatini çekti. Artan fiyatlar yüzünden öğünlerin besin değerini korumakta zorlanan yemek şirketleri, sığır eti yerine önce domuz etine, tavuğun da zamlanmasıyla hindiye yöneldiklerini belirtiyor.

“Makarna bile daha pahalı”

Şirketler sadece ette değil fiyat artışları yüzünden patates, yumurta ve makarnanın bile gitgide ulaşılmaz hale geldiğinden şikayetçi.

Durumu uygun olan velilerden alınan katkılarla birlikte İngiltere’de okul çağındaki öğrencilerin yarısının yemeği devlet tarafından karşılanıyor. Dar gelirli aile çocukları için hayati önem taşıyan “günde en az bir kez tam öğün” uygulaması ortalama yüzde 30’u bulan gıda fiyatı artışları nedeniyle tehlikeye girmiş durumda.

Sürücüler gazdan ayağını çekti

Litresi 2 sterlini gören hem dizel hem benzin fiyatları, önceki yıla göre bütçeye yüzde 50’den fazla yük getirmiş durumda. Çalışanların ücretlerinde bekledikleri artış olmaksızın yükselen akaryakıt fiyatları, enflasyonu tetikleyip son 40 yılın en yüksek seviyesine, yüzde 9,1’e getirince halkın şikayetleri arttı.

Üretimdeki en etkili masraf kalemi olmasıyla hayat pahalılığını katlayan akaryakıt fiyatları yüzünden geçen yıla oranla depolarını iki misli fiyata dolduran sürücüler de isyanda. İngiltere Galler otoyolunda bu sabah bazı sürücüler kamuoyunun dikkatini çekebilmek için ayağını gazdan çekince arkalarında kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Polisin hız artırma uyarısına kayıtsız kalan sürücülerden 12’si kamu düzenini bozmak suçundan tutuklanarak gözaltına alındı.

Ceza avukatları grevde

Ancak kovuşturmaya gidecekleri adliye sarayında da bir başka protesto vardı. Ceza avukatları yasal ödeneklerin azlığından yakınarak başlattıkları iş yavaşlatma eyleminin ikinci haftasında Londra Adalet Sarayı’nın önünde eylemdeydi.

İngiltere’de ceza muhakemeleri usulü kanunlarına göre polisin tutukladığı kimselere sunulan bedava avukat hakkı uygulamasında, devletin ödediği savunma ücretini yetersiz bulan avukatlar, gerekli düzeltme yapılana kadar işlemleri yavaşlatacağını söyledi. Geçen hafta sadece Pazartesi günü grev yapan avukatlar her hafta greve bir gün daha ekleyerek tam bir hafta çalışmayana dek eylemlerini sürdürmeye niyetli.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de Hayat Pahalılığı Halkı Zorluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de Hayat Pahalılığı Halkı Zorluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de Hayat Pahalılığı Halkı Zorluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.