İngiltere Başbakanı’na Tepkili İki Bakandan İstifa

İngiltere Başbakanı’na Tepkili İki Bakandan İstifa

ABONE OL
06:57 - 06/07/2022 06:57
İngiltere Başbakanı’na Tepkili İki Bakandan İstifa
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iki üst düzey bakanın beklenmedik şekilde istifalarını vermelerinin ardından siyasi olarak zor bir konuma girdi.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid birkaç dakika arayla istifa mektuplarını Başbakan Boris Johnson’a iletti.

Ekonomistler, İngiltere’nin keskin bir yavaşlama ve muhtemelen de resesyona doğru sürüklendiği uyarısında bulunuyor. Her iki bakan da daha önce yaptıkları açıklamalarda Johnson’a destek vermişti. Ancak bakanlar yazdıkları istifa mektuplarında “artık yeter” dedi.

“Güvenimi kaybettiniz”

İngiltere basınında, istifa eden Maliye Bakanı Sunak’ın kapalı kapılar ardında Başbakan Johnson’la harcamalar konusunda görüş ayrılığı yaşadığı konusunda haberler yer almıştı.

Sunak istifa mektubunda “Dünyanın pandeminin, Ukrayna’daki savaşın ve ciddi zorlukların ekonomik sonuçlarını yaşadığı bir sırada maliye bakanlığı görevinden istifa etmem kolay aldığım bir karar değil” dedi.

İstifa eden Maliye Bakanı, “Kamu haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi bir şekilde yönetilmesini bekliyor. Bunun benim son bakanlık görevim olabileceğinin bilincindeyim ancak bu standartlar için mücadele edilmesi gerektiği görüşündeyim ve bu nedenle istifa ediyorum” dedi.

Sunak, “Bu durumun sizin yönetiminizde değişmeyeceği benim için açık. Bu nedenle benim güvenimi de kaybettiniz” ifadelerini kullandı.

Johnson’dan hızla yeni atama

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise eski işadamı ve şu anki eğitim bakanı Nadhim Zahawi’yi maliye bakanlığına atadı.

Gelecekte başbakanlık görevine gelmesi olası isimlerden biri olan Dışişleri Bakanı Liz Truss ise “Yüzde 100 Başbakan’ın arkasında olduğunu” açıkladı.

Geç gelen özür

İki bakanın istifası öncesinde İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin parlamentodaki denetçisi Chris Pincher da, hakkında The Sun gazetesinde çıkan taciz haberlerinin ardından istifa etmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Pincher hakkında geçmişte benzer iddialar konusunda bilgisi olmasına rağmen kendisini bu göreve getirdiği için eleştirilmişti.

Boris Johnson, iki bakanın istifasından dakikalar önce televizyonda canlı olarak yayınlanan açıklamasında Pincher’ı bu göreve atadığı için özür diledi.

İngiltere Başbakanı Johnson, “Bundan kötü etkilenen herkesten özür diliyorum. Bu hükümette görev ve yetkisini kötüye kullanan kimseye yer olmadığını net bir şekilde ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Boris Johnson görevde kalabilecek mi?

İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise “yaşanan skandal ve başarısızlıkların ardından hükümetin çöktüğünün açık olduğunu” söyledi.

Starmer, Boris Johnson’ın başbakanlık görevini nasıl yerine getirdiği konusunda kendisine destek verenlerin de sorumluluğu olduğunu savundu.

Uzun süredir Muhafazakar Parti’de yer alan isimlerse Boris Johnson’ın hala görevde kalabileceği ve yönetimde bazı değişiklikler yapabileceğini belirtiyor.

VOA tarafından geçilen İngiltere Başbakanı’na Tepkili İki Bakandan İstifa haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere Başbakanı’na Tepkili İki Bakandan İstifa haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere Başbakanı’na Tepkili İki Bakandan İstifa haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.