İlk kez tabutsuz kefenle defin yapıldı

İlk kez tabutsuz kefenle defin yapıldı

ABONE OL
21:00 - 19/10/2022 21:00
İlk kez tabutsuz kefenle defin yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bavyera Eyaletinin Heroldsberg kasabasında yaşayan Batı Trakya Türklerinden 1946 doğumlu iki kız çocuk babası Salim Kior’un cenazesi vasiyeti üzerine tabutsuz şekilde defnedildi. Fürth Mevlâna Cami’de Cami hocası Seyfettin Çoban tarafından kılındıktan sonra uzun seneler yaşadığı Nürnberg yakınlarındaki Heroldsberg kasabada İslami usullere göre kefenle tabutsuz defin yapıldı.

Kefenle tabutsuz define katılım çok oldu

Nürnberg Başkonsolosluğu bölgesinde ilk defa bir Müslüman vatandaşımızın İslami usullere göre kefenle tabutsuz olarak defin edilmesine yönelik düzenlenen cenaze törenine Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, Nürnberg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay, DİTİB Kuzey Bavyera Eyalet Birliği Başkanı adına Başkan Yardımcısı Cemil Kimyacıoğlu, DİTİB Fürth Mevlana Cami Dernek Başkanı Refet Avcı, İslam Toplumu Milli Görüş(IGMG) Kuzey Bavyera Bölge Başkanı İsmail Satır, IGMG Kuzey Bavyera İrşad Başkanı  Bilal Demiroğlu, Nürnberg Uyum Meclisi Başkanı İlhan Postaloğlu ve Uyum Meclisi Başkan yardımcısı Ali Arslan, tabutsuz kefenle defnedilen Salim Kior’un eşi ve kızları, diğer  yakınları, çok sayıda sivil toplum kuruluşların temsilcileriyle birlikte vatandaşlarımız katıldı.

Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay, İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kuzey Bavyera Bölge Başkanı İsmail Satır, DİTİB Fürth Mevlâna Cami Hocası Seyfettin Çoban mezarlıkta kuran okuyup dualar etti.

VATANDAŞLARIMIZ BU ÜLKENİN AYRILMAZ PARÇASIDIR

Bu cenazenin bir özelliği Görev bölgemiz Kuzey Bavyera’da, Bavyera Milletvekilimiz Arif Taşdelen’in öncülük ettiği ve sonuçlandırdığı vatandaşlarımızın İslami usullere göre kefenle defin işleminin gerçekleştirilmesi uygulamasının ilk örneğini burada bu vatandaşımızı toprağa verirken icra ediyoruz. Milletvekilimiz Arif Taşdelen’in girişimi ve takibi ile tabutsuz kefenle defin olayı Alman makamları tarafından kabul görmesiyle birlikte bundan sonra vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile yakınlarını akrabalarını vadeleri dolduğunda Almanya topraklarında tabutsuz kefenle defin etmenin rahatlığını yasacaklardır. Gönül ister ki bütün kent ve kasabalarda mevcut Hristiyan mezarlıkların bir kesiminde ya da yakınlarında ayriyeten bir Müslüman mezarlığı olsun. Dahada ideali ayrı bir arsa üzerinde, Müslüman vatandaşlarımızın kendilerine ait bir mezarlık alanı tahsisi olmasıdır. Belki uzun vadede buda gerçekleştirilecektir dedi.

VATANDAŞLARIMIZA KARŞI SORUMLULUĞUMU YERİNE GETİRDİM

Tabutsuz kefenle defnedilme törenine katılan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Bavyera Eyaleti Milletvekili ve Parti Genel Sekreteri Arif Taşdelen şunları söyledi: Almanya’da yıllardır mezarlıklarda “tabutla defnedilme zorunluğu” eleştiriliyordu. Özellikle muhafazakâr parti olarak bilinen CSU partisi kefenle defin olayına karşı çıkıyordu. Almanya’nın 16 eyaletinden 13’ünde kefen ile defnedilme mümkündü fakat uygulamada sorunlar vardı. Bavyera’da maalesef hiç mümkün değildi. Bavyera Eyalet Meclisindeki ilk Müslüman Türk kökenli SPD milletvekili olarak tabutsuz kefenle defin olayını meclis gündemine getirdim. Kefenle tabutsuz defin yasasının 01 Nisan 2021 yılında meclisten geçmesini başarabildiğimden dolayı mutluyum “dedi.

KEFEN İLE TABUTSUZ DEFİN ÇOK ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Nürnberg Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay’da “Bu ülkenin bir parçası olan vatandaşlarımızı kültürleri örf ve adetleri ile kabul etmemiz gerekir. Kefen ile defnedilmek isteyen vatandaşlarımız için, kefenle defnedilmek büyük önem taşımaktadır. En azından son ebedi yolculuğa gittiklerinde istedikleri şekilde gidebilecekleri için çok mutlu olmalıdır “dedi

BİZLERİ YALNIZ BIRAKMAYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ

İslami usullere göre ilk defa tabutsuz defin edilen Salim Kor’un kızı Şenay Sarıışık Kior’da yaptığı konuşmada, babamızın vasiyeti üzerine İslami usullere göre kefenle tabutsuz defin edilmesi konusunda bize kapılarını açan, babamın vefatın hemen ardından türlü yardımı yapan Fürth Mevlana Camii Başkanı Refet Avcı ile Fürth Cami Hocası Seyfettin Çoban’a ayrıca babamızın yaşadığı Herldsberg kasabasında Hristiyan mezarlığın bir bölümünde Müslümanların defin edilmesine yönelik yer açan Heroldsberg Belediye Başkanı Jan König’e Belediye Meclis Üyelerine, her zaman bizleri yalnız bırakmayan Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz ile törene katılan tüm kurum ve kuruluşların Başkan ve temsilcilerine teşekkür ederim.

HİZMET İÇİN VARIZ

Diyanet İşleri İslam Birliğine (DİTİB) bağlı olarak çalışmalarını sürdüren 61 Camii Derneğin bağlı Kuzey Bavyera Eyalet Başkanı Uğur Cankurt adına konuşan Başkan Yardımcısı Cemil Kimyacıoğlu’da “Müslüman vatandaşlarımızın tabutsuz kefenle defin olması memnuniyet verici. DİTİB Eyalet Birliği olarak din hizmetleri yanında sosyal, gençlik ve kadın çalışmaları ile İslam din dersi, manevi rehberlik, tanıtım kültürel faaliyetlerimiz arasındadır “dedi.

ha-ber.com/İlhan Baba/Nürnberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.