“İLK İNSAN BEBEK Mİ, YOKSA YETİŞKİN MİYDİ?”

ABONE OL
19:24 - 27/12/2020 19:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Atacan’ın (9) birkaç yıldır sürekli sorduğu bir soru var bana. “Dünyadaki ilk insan bebek mi, yoksa yetişkin miydi?” Evet, insan yaşamının başlangıcını merak edenler için tartışılması gereken bir soru. Aslında bu sorunun içinde evrimle yaradılış kuramlarının tartışması da var.

Sözü, Atacan’a bırakalım burada… “Eğer ilk insan bebek olarak dünyaya geldiyse kimden doğdu?  Yırtıcılardan kendisini nasıl korudu? Nasıl beslendi? Gereksinimlerini nasıl karşıladı? Bildiklerini kimden öğrendi? İyiyle kötüyü nasıl birbirinden ayırdı?” sorularını yöneltiyor. Bunlara benzer sorular sürüp gitmekte.

Atacan: “Eğer yetişkin olarak dünyaya geldiyse ilk insan, bebek olmadan nasıl doğdu, kimden doğdu? Yetişkinlik bilgilerini kimlerden öğrendi? Dost ile düşmanı birbirinden nasıl ayırt etti? Bilincini nasıl oluşturdu? Çocuklarını nasıl eğitti? İlk insanı Tanrı yarattıysa nasıl doğdu?” sorularını birbirini ardına yöneltiyor bana.

Çocuğun bu sorularına inandırıcı yanıtlar veremedim henüz. Yaradılış kuramınca açıklamak istedim usuna yatmadı söylediklerim.

Evrim kuramı gereğince konuyu açıklamaya çalıştım ona birkaç kez. Evrimin bir anda olmadığını ve uzun bir süreci kapsadığını anlattım ona uzun uzadıya. Her şeyin bir süreç içinde geliştiğini, hiçbir varlığın durağan olmadığını, her canlının zaman içerisinde değişime uğradığını konuştuk onunla. Birçok araştırma yaptık. Evrim sürecinde canlıların nasıl değiştiğini ve yetenekler kazanıp yitirdiğini tartıştık.

Konunun en iyi örneği, evrenin ve güneş sisteminin oluşması oldu. Zamanla da dünyanın oluşumu ona mantıklı geldi. Canlıları, dolayısıyla insanları da dünyaya benzettik. Dünya ile canlıların benzer evrim süreçlerinden geçtiklerinde anlaştık. Ama yine de sorusunu her fırsatta yinelemekte.

Evet, Atacan’ın bu sorusunu, tartışıp yanıtlamak gerek. Yanıtlar da onu inandırmalı. Kafasındaki soruların tamamen yok olması olanaksız. Çünkü soruları artmakta. Bilmenin en iyi yolu da soru sormak değil mi?

Sadi Şirazi: Sorsa bilirdi, bilse sorardı.” Sözünü boşuna mı söyledi?

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.