“İlişkilerin Düzelmesi için Erdoğan da Biz de İstekliyiz”

“İlişkilerin Düzelmesi için Erdoğan da Biz de İstekliyiz”

ABONE OL
13:39 - 20/09/2022 13:39
“İlişkilerin Düzelmesi için Erdoğan da Biz de İstekliyiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkevi binasında ikili temaslarına başladı. Erdoğan’ın ilk ziyaretçileri arasında ABD Yahudi cemaatinin önde gelen isimleri yer aldı.

Türkevi binasının çıkışında VOA Türkçe’ye Erdoğan’la yapılan görüşmeyi değerlendiren Haham Levi Shemtov, Erdoğan’ın da Yahudi toplumunun da ilişkilerin yeni bir yola girmesi konusunda son derece istekli olduklarını söyledi.

Chabad Amerikan Dostları Grubu’nun Başkan Yardımcısı Shemtov, Yahudiler’in yeni yılı Roş Haşanah’ın başlamasına günler kala Türkiye’yle de yeni ilişkiler sinyali verdi.

VOA Türkçe: Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeniz nasıl geçti? Görüşmeye dair neler aktarabilirsiniz?

Rabbi Levi Shemtov: “Türkiye çok kompleks bir ülke ve dünya üzerinde son derece karmaşık bir coğrafyada yer alıyor. Sadece ABD Türkiye ilişkilerinde değil Türkiye’nin, Yahudi toplumu ve İsrail’le ilişkilerinde de sorunlar süregelmekte. Ancak hiçbir şey hemen ve kalıcı şekilde düzelmiyor. Biz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevcut durumu başka bir noktaya taşımak konusunda son derece istekli olduğuna inanıyoruz. Biz de bu konuda son derece istekliyiz. Türkiye ve Yahudi toplumu, yüzyıllarca neredeyse bin yıl geriye giden bir geçmişe sahip. Bizlerin tarihinin bir kısmı Türkiye topraklarında başlar. Her şeyin çok iyi olmadığı zamanlar yaşandığını da biliyoruz. Ama şimdi daha iyi bir gelecek için ileriye bakmak istiyoruz. Roş Haşanah zamanında ilişkileri düzenlemekten, tövbeler etmekten bahsediyoruz. Yahudi düşünce sürecinde, bazen bir iyileşmenin kırık bir kemiğin yeniden kaynaması gibi zaman aldığını biliyoruz. Bu iyileşmenin olmasını bekliyoruz. Bundan sonraki süreçte ne olur kimse bilemez. Yahudi inancına göre, yeni yıla haftalar kalmışken ne olacağını sadece Allah bilir. Ama gidişata göre, aradığımız olumlu yönde ilerliyoruz. Yavaş yavaş ilerliyoruz. Her zaman, hangi yöne gittiğimizi bilmenin ne kadar hızlı gittiğimizden daha önemli olduğunu söylerim. Doğru yönde ve hızlı ilerliyoruz. Ama her zaman bir risk olduğunu da görüyoruz. Birşeyler her zaman kopabilir. Ama şu anda kopma değil birleşme yaşanıyor. O nedenle şu an kırılmalara endişe etmek yerine süreci cesaretlendirmeliyiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, New York’taki temasları kapsamında bugün de İsrail Başbakanı Yair Lapid’le biraraya gelmesi bekleniyor. Son dönemde normalleşme sürecine giren Türkiye-İsrail ilişkileri kapsamında, İsrail Cumhurbaşkanı Izaac Herzog da Türkiye’yi ziyaret etmişti. İki ülke ayrıca karşılıklı olarak yeniden büyükelçi atama kararı aldı.

Bu çerçevede İsrail iki gün önce Irit Lillian’ın Türkiye’ye büyükelçi olarak atanmasına karar verildiğini duyurdu. Türkiye’nin de kısa süre içerisinde İsrail’e atayacağı büyükelçiyi belirlemesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen “İlişkilerin Düzelmesi için Erdoğan da Biz de İstekliyiz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İlişkilerin Düzelmesi için Erdoğan da Biz de İstekliyiz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İlişkilerin Düzelmesi için Erdoğan da Biz de İstekliyiz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.