İKTİDAR MUHALEFET İLİŞKİLERİ

ABONE OL
00:37 - 24/12/2022 00:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP ne yapmalı?

Türkiye’ de siyasi tablo yine çok bulanık, sular yine çok kirli akıyor.

Gündem her gün hatta saat başı değişiyor. Son yerel seçimlerde İstanbul’ u kaybeden AKP bu yenilgiyi bir türlü içine sindirmeyince seçilmiş, iki kez seçim kazanmış İBB Ekrem İmamoğlu’na operasyon üstüne operasyon düzenliyor.

Bu girişimler kamu vicdanını sızlatıyor ve vicdanlı insanlarda karşılığı yok.

Ekrem İmamoğlu’nu seçen insanlar resmen isyanlarda, ortam çok gergin.

En sonda dün gece Terör suçlamasıyla İmamoğlu’ na ve Belediyesi’ ne soruşturma açılmış durumda. Ortada bir suç yok ama. 16 milyonluk Metropole kayyum atamak, başkanını görevden almak çılgınca, vicdansızca bir eylem olur.

İBB’nin çalışmalarını manipüle etmek isteyen, politik bir vizyona sahip İmamoğlu’ nun önünü kesmek isteyen güçler var.

İmamoğlu’nun aday olacağını mı düşünüp böyle yapıyorlar yoksa AKP ye yakın kişi, kurum, tarikat, vakıflar artık İstanbul’un dev bütçesinin kaymağını yiyemiyorlar, rant kayboldu onamı kızıyorlar hiç bilemiyoruz.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 6 lı masanın adayı olabilmek için hem CHP’yi hem de 6 lı masayı ikna etmek adına büyük bir mücadele veriyor. Bu konuda önemli adımlar attı vizyon belgesiyle, yurtdışı gezileriyle ve güncel konularda evinin mutfağından çektiği videolarla.

AKP önce İmamoğlu’ nu sonra da Kılıçdaroğlu’ nu politik sahneden yok etmek istiyor elindeki’’ hukuk sopasıyla’’

Siyasi rakiplere seçmenleri isyan ettiren bu operasyonlara, hileler, ayak oyunlarına ne gerek var Allah aşkına. Herkes bunların siyasi oyun olduğunu biliyor çünkü.

Tek siyasetçiler değil Medya’ da abluka altında

Bence tüm bu politikalar toplumu daha da kamplaştıracak bir kazanç getirmeyecektir.

Şu an muhalif siyasiler, medya kurumları, sanatçılar inanılmaz mağduriyet ve haksızlıklar yaşıyorlar. Örneğin Tele 1, Halk TV, KRT ve Fox TV kanallarına RTÜK cezalar yağdırıyor. Belediyeler, mahkemeler bazı sanatçıların konserlerini iptal ediyorlar.

Almanya’ da dört dörtlük bir ülke değil ama politikada bu tip antidemokratik uygulamaları, yasakları, ayak oyunlarını fazla tanımıyoruz.

Halk TV de Medya Mahallesi programını sunan deneyimli, cesur gazeteci Ayşenur Arslan’ a RTÜK mimik cezası verdi inanılacak gibi değil.

Bu haksız operasyonlara, cezalara, tuzaklara tüm toplum tepki vermelidir. Vermemeleri siyasi ahlaka sığmaz. Siyasi rakibe her türlü cevap, müdahale, baskı ve zulüm meşru olamaz, olmamalı da.

Bu hangi görüşten parti, siyasetçi olursa olsun. Ülkede şu an siyasi rakiplere daha önce ender görülmüş düzeyde bir saldırı, hakaret, tuzak dönemi yaşanıyor.

Bunlar, geri kalmış, demokrasinin asla olmadığı üçüncü dünya ülkelerinde oluyor. Aslında hakaret etmeden, çamur atmadan, itibarsızlaştırmadan ve şeytanlaştırmadan da siyasi rakibe ‘’ayar’’ verilebilir.

İktidara yakın CHP bu süreci iyi yönetmeli

Süreç İyi yönetilmezse tarif edilemez riskler kapıda görünüyor.

Sığınmacılar konusunda kendine has düşük olmayan tepkiler veren Ümit Özdağ’ ın Zafer Partisi asla hafife alınmamalı. Özdağ hem kararsız seçmenden hem İyi Parti tabanından hem de küskün MHP ve CHP’ den hatta iktidarda olan AKP’nin tabanından bile oy alabilir.

AKP’ nin 20 yıllık iktidarı sona yaklaşmış bulunuyor. Hayat pahalılığı, Enflasyon, halkın alım gücünün aşırı düşmesi, yüksek işsizlik rakamları, rüşvet, iltimas, yanlış göç, sığınmacı, dış politikası, bağımsız medyaya, muhalefete göz açtırmayan baskıcı politikaları nedeniyle birçok AKP li seçmeni bile bezmiş durumda. Yığınlar değişimden yana.

CHP ve yöneticileri tüm yukarda saydığım olumsuz AKP politikalarına rağmen yazın yapılacak seçimi asla çantada keklik görmemeliler. Seçimi kazanmak için öncelikle taban kaybedilmemelidir. Yüzde 25 ler de seyreden oy oranı da, bandı da en az yüzde 30’a çıkarılmalıdır.

Ekrem İmamoğlu’ na verilen ceza CHP Yurtdışı Birlikleri tarafından Berlin, Frankfurt, Hamburg, Köln ve daha başka bazı şehirlerde protesto edildi ama Yurtdışı Örgütlerinde hala sıkıntılar var. Görevden alınan eski Birlik yöneticileri ve Birlikler içindeki üye farklı sesler, görüşlere imkân tanınmalı, onlar tekrar partiye kazandırılmalıdır diye düşünüyorum.

CHP yönünü sola da dönmelidir

CHP ayrıca hem burada Avrupa’ da hem de Türkiye’ de HDP ve Soldaki oluşumlara, Sol Parti, EMEP, TİP, TKP ye seçim sürecinde daha sıcak davranmalı onlarla ortak seçim çalışmaları yapmalıdır. Bu tabandaki milyonların dileğidir tek benim değil.

CHP mitinglerine Halkevlerini, Sendikaları önemli STK ları da mutlaka çağırmalı onlarda kürsüden kısa konuşmalar yapmalılar. CHP, AKP ye alternatif olmak istiyorsa yönünü mutlaka sola dönmesi lazım.

CHP Avrupa’da’ ki Sosyal Demokrat ve Yeşiller partileriyle daha sıkı diyaloğa geçmeli Bir de CHP başta Almanya’da şu an hükümette yer alan Sosyal Demokratlar, Yeşiller Partisiyle daha sıkı bir diyaloğa, görüş alışverişine girmeli onların tecrübelerinden faydalanmalıdır. Bunu her iki partinin Milletvekilleri ve yöneticileri her görüşmemizde dile getiriyorlar. Bu dayanışma hayata geçerse çok anlamlı olacaktır.

Bu Alman partilerin tabanında Türkiye’de’ ki muhaliflerle, Laik insanlarla uygar dünyadan kopmak istemeyenlerle büyük dayanışma arzularını görmekte, duymaktayım.

Bunu dün 90’nın üzerinde SPD Meclis grubundan Milletvekillinin İmamoğlu’yla ilgili dayanışma açıklaması da göstermektedir.

AKP ne kadar Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudilerle buluşuyor, yardım istiyor, alıyorsa, bazı projelerde birlikte çalışıyorsa CHP de o kadar Avrupa’ daki kardeş, kendisine yakın siyasi partilerle buluşup bunu pekâlâ yapabilir.

 

Selamlar

Mehmet Tanlı

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.