İBUPROFEN VE COVİD-19 HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İbuprofen ile ilgili kısmen doğru olan, ama genelde yanlış hikayeler dolaşıyor. Korona virüsünüz varsa ibuprofen almanın tehlikeli olduğu söyleniyor. Konuyla ilgili gerçek tıbbi tavsiyenin yanı sıra, yanlış mesajlar yayılıyor ve gerçekler çarpıtılıyor.

Tıp uzmanları, ibuprofeni zaten korona virüs semptomlarını yönetmek için önermiyor. Başka sebeplerden dolayı (baş ağrısı, ağrı kesici, ateş düşürücü) ibuprofen alan kişiler bunu doktora danışmadan zaten yapmamalıdır.

Hem parasetamol hem de ibuprofen enfekson sonucunda çıkan vücut ısısını düşürebilir ve grip benzeri semptomlara yardımcı olabilir. Paracetamol özellikle ateşli durumlarda, gripal enfektlerde ve vücut kırgınlığında kullanılabilir. İbuprofen ise genelde analgejik (ağrı kesici) olarak kullanılmakta. Ancak ibuprofen ve diğer steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAİD’ler) herkes için uygun olmayabilir, özellikle de astım, kalp ve dolaşım problemleri olan kişiler için yan etkilere neden olabilir.

Bunun dışında paracetamol da özellikle karaciğer yetmezliğine yol açabilir ve sık kullanılırsa ölümle de sonuçlanabilir. Yani her iki tür ilacın kullanım alanları birbirine benzese de kullanmadan önce iyi tartılması gerekir.  Bu bağlamda Amerika Ulusal Sağlık Kurumu (NHS) web sitesinde gripal enfektlerde daha önce hem parasetamol hem de ibuprofen önerirken, daha sonra bunu şu şekilde revise etti “ibuprofen’in koronavirüsü (Covid-19) daha da kötüleştirebileceğine dair güçlü bir kanıt yok, fakat daha fazla bilgiye sahip oluncaya ve doktorunuz size parasetamolun sizin için uygun olmadığını söylemedikçe koronavirüs semptomlarını iyileştirmek için parasetamol alın. ”

Buna karşılık ibuprofenin influenza A, Ebola, RSV (respiratory syncytial virüs) virüs enfeksiyonları tedavisi için umut verici bir moleküler şablon olduğunu da unutmamak gerekir.

Peki ibuprofen ve Covid-19 hakkında ne biliyoruz?

İbuprofen ve yeni koronavirüs (Covid-19) hakkında hiçbir araştırma yapılmamıştır.  Ancak, diğer solunum yolu enfeksiyonları için bazı sonuçlar var ve ibuprofenin bu bağlamda daha fazla komplikasyon ve daha ciddi hastalıkla bağlantılı sorunların olduğunu düşündürmektedir- her ne kadar ibuprofenin kendisinin buna neden olduğunu bilinmiyor olsa da. Bazı uzmanlar göre ibuprofen’in anti-enflamatuar özelliklerinin vücudun bağışıklık tepkisini “azaltabileceğine” inanmaktadır.

Reading Üniversitesi’nden Prof Parastou Donyai: “Bir solunum yolu enfeksiyonu sırasında ibuprofen kullanımının hastalığın kötüleşmesine veya diğer komplikasyonlara yol açabileceğini gösteren birçok çalışma var. Ancak, ibuprofen almanın Covid-19 semptomlarını sağlıklı insanlarda artırdığını gösteren ve kendilerini ek komplikasyon riskine soktuğunu gösteren herhangi bir bilimsel kanıt görmedim.”

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.