Ian Kasırgasıyla Florida Alarmda Küba Karanlıkta

Ian Kasırgasıyla Florida Alarmda Küba Karanlıkta

ABONE OL
00:05 - 29/09/2022 00:05
Ian Kasırgasıyla Florida Alarmda Küba Karanlıkta
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ian kasırgasının Çarşamba günü öğleden sonra ya da akşam saatlerinde ABD’nin Florida eyaletinin batı kıyısındaki Sarasota şehri yakınlarını vurması bekleniyor. Kasırganın etkisi Florida’da yoğun yağışlarla Salı gecesi itibariyle hissedilmeye başlandı. Kasırganın Pazartesi gecesi vurduğu Küba’nın tamamındaysa elektrik kesildi.

Salı günü öğleden sonra itibariyle yapılan değerlendirmeler ve modellemelerde kasırganın Tampa Körfezi Bölgesi’ni doğrudan vurması kuvvetli bir olasılık olarak görülüyordu.

Akşam saatlerine doğru kasırganın izlediği rotada gözlemlenen değişikliğe göre, Ian kasırgasının Tampa Körfezi bölgesinin biraz daha güneyinde yer alan Sarasota ve Port Charlotte arasında bir bölgeyi vurması öngörülüyor.

Küba’dan sonra Meksika Körfezi’ne doğru daha da güç kazanarak ilerleyen kasırganın Florida’nın batı kıyılarını üçüncü ya da dördüncü kategoride bir kasırga olarak vurması bekleniyor. Ancak meteoroloji uzmanları kasırganın her şekilde tahrip gücü yüksek olacağı uyarısında bulunuyor.

Kasırgalar rüzgarın saatteki hızına göre derecelendiriliyor. Rüzgarın hızının saatte 130-156 mil arasına ulaştığı bir kasırga dördüncü kategoride bir kasırga olarak sınıflandırılıyor.

2,5 milyon kişi tahliye edildi

Florida’nın güneybatısında Tampa Körfezi bölgesi etrafında kıyı şeridine yakın dört bölgede zorunlu tahliye emri, dört bölgede de gönüllü tahliye emri verilmişti.

Bu bölgelerden yaklaşık 2,5 milyon kişi tahliye edildi. Daha güvenli iç kesimlere gitmek için yola çıkan Floridalılar Tampa çıkışında uzun araç kuyrukları oluşturdu.

Tampa bölgesindeki havaalanları Salı günü öğleden sonradan itibaren kapandı, çok sayıda uçuş iptal edildi.

Tampa bölgesinde halk kum torbaları, tahta ya da alüminyum plakalar ve bariyerlerle kasırgaya karşı önlem aldı.

Yerel yetkililer halka ücretsiz kum torbası tedarik etti ancak bazı bölgelerde talebin fazla olması sebebiyle kum torbaları tükendi.

Kıyı bölgeler hayalet şehre döndü

Körfez bölgesi olması sebebiyle kasırganın doğrudan tehdit etmesinin beklendiği Tampa bölgesinde risk altında olan yerlerden biri de Treasure Island’dı.

Kasırga yüzünden zorunlu tahliye emrinin verildiği Pinellas County’ye bağlı olan ada üzerinde kurulu kente girişler bölge şerifi tarafından kısıtlandı.

Normal koşullarda canlı ve hareketli turistik bir yer olan kent kasırga öncesi hayalet şehre döndü.

Florida’da uzmanların üzerinde çalıştığı afet modellemelerine göre Tampa bölgesi, yükselen suyun şiddetli rüzgarlarla iç kesimlere doğru ilerleyerek yerleşim yerlerini su altında bırakması tehlikesi bakımından Amerika’da kasırgalara karşı en savunmasız yer.

En son 1921’de büyük bir kasırganın doğrudan vurduğu Tampa Körfezi bölgesi, “yüzyılın kasırgası” olarak nitelenen kasırgayı hazırlıklı ama gergin bir şekilde bekliyor.

Kasırganın şiddetini kestirmek neden zor?

Ian kasırgasının yüksek sıcaklıkların olduğu deniz yüzeyi üzerinde seyretmesi, gücünü koruyarak ve hatta daha da şiddetlenerek ilerlemesi olasılığını artırıyor.

Ancak diğer yandan da rüzgar değişimleri ya da kırılmalarıyla kuzeyden gelen kuru havanın birleşmesiyle birlikte kasırganın gücünün azalması da olası.

Ian kasırgasının Florida’nın güneybatısında karayı vurduktan sonra ilerlerken yavaşlaması; ancak Florida’nın batı ve orta kesimlerinde daha uzun süreli bir etki bırakması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Ian Kasırgasıyla Florida Alarmda Küba Karanlıkta haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ian Kasırgasıyla Florida Alarmda Küba Karanlıkta haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ian Kasırgasıyla Florida Alarmda Küba Karanlıkta haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.