Hindistan’a elma ihracatında GDO sorunu çözüldü

Hindistan’a elma ihracatında GDO sorunu çözüldü

ABONE OL
22:39 - 23/02/2021 22:39
Hindistan’a elma ihracatında GDO sorunu çözüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye ile Hindistan arasında elma ihracatında yaşanan GDO analiz sorunu Tarım ve Orman Bakanlığının girişimleri sonucu giderildi.

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Türkiye’nin elma ihracatında en büyük pazarı olan Hindistan’ın Türk elmasına GDO zorunluluğu getirdiğini anımsatarak, yaptıkları girişimler sonucu bu sorunun ortadan kaldırıldığını bildirdi.

Hindistan’ın aralarında Türkiye’nin de olduğu 15 ülkeden elmada GDO analiz koşulu getirdiğini anımsatan Adar, şunları kaydetti.

‘’Son dönemde Isparta’nın ve ülkemizin en çok elma ihraç ettiği ülke olan Hindistan, yılsonu itibariyle ülkesine ithal edilen elmalar için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkeden GDO Analizi talep etmeye başlamıştı. Ancak yoğun itirazlar sonucu uygulama 1 Mart 2021 tarihine ertelenmişti. Yapılan çalışmalar ve girişimler sonucu Hindistan ile yaşanan GDO sorunu çözülerek ihracatçımızın önü açılmış oldu.’’

Sorunun giderilmesi konusunda TOBB ve Tiaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı nezninde girişimlerde bulunduklarını ifade eden Adar, şöyle devam etti.

‘’Ülkemizin ve Isparta’nın en büyük ihracat kalemlerinden olan elmada, Hindistan tarafınca başlatılan bu uygulama ticaretin devamı konusunda büyük tehlike oluşturmaktaydı. Sorunun çözümü için bir dizi çalışma başlattık. İlk olarak TOBB aracılığı ile Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduk. İhracatçılarımız ve Hindistan’da görev yapan Ticaret Müşavirlerimiz bir araya gelerek alınacak önlemler ve çalışmalar ele alındı. Isparta Milletvekilimiz Mehmet Uğur Gökgöz de katkı koydu. Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli düzenlemeleri yaparak sorunumuzu çözdü. Hindistan ile yaşadığımız ve elma ihracatı için büyük tehlike arz eden sorun çözülmüş oldu. Hindistan pazarından büyümeye devam edeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.”

Türkiye’nin elma ihracatı son 2 yılda 21 milyon dolardan 28 milyon dolara ulaştı. Hindistan, Türkiye’nin elma ihracatındaki pazar payının yüzde 35’ini oluşturuyor.

Isparta’dan çeşitli ülkelere yapılan elma ihracatı 2016 yılında 979 ton iken 2020’de 14 bin 567 tona ulaştı. Döviz miktarı da 520 bin 207 dolardan 11 milyon 170 bin 542 dolar gerçekleşti.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.