HDP’den Üçüncü Yılında Kayyum Tepkisi

HDP’den Üçüncü Yılında Kayyum Tepkisi

ABONE OL
00:15 - 20/08/2022 00:15
HDP’den Üçüncü Yılında Kayyum Tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Demokratik Partili Belediyelere ikinci kez kayyum atanmasının üçüncü yıldönümünde, HDP basın açıklamasıyla kayyum uygulamasına tepki gösterdi. Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP’li belediyelere çifte standart uygulandığını söyledi.

“Türkiye açısından üzücü bir durum”. VOA Türkçe’ye konuşan Eski Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir, kayyum uygulamasını “Türkiye açısından üzücü bir durum” ifadesiyle dile getiriyor.

HDP’den aday olan ve yüzde 66 oyla seçilen Demir de yerine kayyum atanan yerel yöneticilerden biri. Seçildikten yaklaşık bir yıl sonra görevden alınan ve yerine kayyum atanan Demir, Diyarbakır’da düzenlenen protesto eylemine katıldı. Demir, eylemden önce VOA Türkçe’ye konuştu.

Kayyum atanmasının Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci açısından üzücü bir durum olduğunu savunan Demir şöyle konuştu: “Avrupa Birliği’ne katılım süreçlerine başlamış, Ortadoğu’da belki de Müslüman dünyaya örnek teşkil edebileceği umudu veren, 2010 yıllarına kadar süreçler açısından, çok üzücü bir durumdur. Bu uygulamadan kaynaklı olarak şu anda Türkiye’nin gerek uluslararası ilişkilerde olsun gerekse yaşanan ekonomik krizlerden dolayı Kürt sorunu çözülmemekte. Türkiye’nin hukuk dışı uygulamalarla ancak böyle idare edilebileceğinin en iyi örnekleridir.”

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde Belediyesi Eş Başkanı olarak seçilen Meryem Yıldız ise gelecek seçimlere vurgu yaptı. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yıldız, gelecek yerel seçimleri kazanacaklarını söyledi. 2016’da da Kürt siyasetinin belediyelerine kayyum atandığına dikkat çeken Yıldız, “Sandıklar kurulduğunda tekrar gidecekler. 2016’da da aynı uygulamayı yürütmeye çalıştılar. Bu dönemde de bugün 4. yılına girmiş olan uygulamayla, büyükşehirlerimize kayyum atandı. Biz şuna çok inanıyoruz sandıklar kurulduğunda, atanmış memurlar gidecek, halkın gerçek iradesi açığa çıkacaktır” dedi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde oyların yüzde 77’sini alarak seçilen Ferhat Kut’un yerine yaklaşık 6 ay sonra kayyum atandı. VOA Türkçe’ye konuşan Kut, duygularını şu cümlelerle dile getirdi: “Türkiye’de demokrasi ve insanlık mücadelesine hayatımızı adamış kişileriz. Bizim için belediyenin koltukları ya da halkın arası fark etmez. Önemli olan halkın iradesini gasp etmektir, halkın oylarını yok saymaktır. Bizim en çok gücümüze giden budur.”

İkinci kayyum sürecinin üçüncü yıldönümü

HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasıyla başlayan ikinci kayyum sürecinin yıldönümünde büyükşehir belediyesi yakınlarında basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya HDP grup başkan vekilleri, milletvekilleri, yerlerine kayyum atanan eski belediye başkanları ve partililer katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından yerlerine kayyum atandıktan sonra değişik tarihlerde tutuklanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Selçuk Mızraklı ile Hülya Alökmen Uyanık’ın gönderdiği mektup okundu.

Mektubun ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP’li belediyelere karşı çifte standart uygulandığını söyledi. Hüküm giyen iki AKP’li belediye başkanını örnek veren Oluç, “İçişleri Bakanı bu iki kişiyi almadı. Ne yaptı? Onlarla kutlama fotoğrafı çektirdi, albümüne ekledi. Yani Adalet ve Kalkınma Partisi’nden olan belediye başkanları hüküm giyse de koltuklarında oturmaya devam ederler. Bizim belediye eş başkanlarımıza dava açılmamış olsa bile kayyum atanarak görevlerinden uzaklaştırılır” diye konuştu.

İkinci kayyum döneminde neler oldu?

31 Mart yerel seçimlerinde HDP, 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplamda 65 belediyeyle birlikte bin 230 belediye, 101 il genel meclis üyeliği de kazandı.

Yüksek Seçim Kurulu AKP’li adayların başvurusu üzerine seçimden 10 gün sonra belediye başkanlığını kazanan 6 isme, kanun hükmünde kararnameyle kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbata verilmemesi kararı aldı.

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi, Kars’ın Dağpınar Beldesi, Van’ın Edremit, Çaldıran ve Tuşba ilçelerinde, Erzurum Tekman ilçesinde, HDP’liler seçilse de ikinci sırada olan AKP’lilere mazbata verildi.

Seçimlerden 4,5 ay sonra, HDP’nin yüzde 62’yle kazandığı Diyarbakır, yüzde 56’yla kazandığı Mardin ile yüzde 53’le kazandığı Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandı. 3 büyükşehir belediyesinin ardından, kalan HDP’li belediyelere Ekim, Kasım ve Aralık aylarında atama yapıldı. 4 belediye başkanının ihraç ya da istifa yoluyla ayrıldığı HDP’de ittifakla seçilen 1 belediye başkanı da kendi partisine geçti. HDP’nin elinde 4’ü ilçe 2’si belde olmak üzere 6 belediye kaldı.

VOA tarafından geçilen HDP’den Üçüncü Yılında Kayyum Tepkisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP’den Üçüncü Yılında Kayyum Tepkisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP’den Üçüncü Yılında Kayyum Tepkisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.