Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı

Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı

ABONE OL
10:02 - 04/02/2023 10:02
Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türk havaalanlarının önde gelen yer hizmetleri sağlayıcısı Havaş, Rus ve Belaruslu havayolu şirketlerine, kullandıkları Amerikan yapımı uçaklara hizmet sağlamayı durdurabileceğini bildiren bir mektup gönderdi.

Reuters haber ajansının gördüğü 31 Ocak tarihli mektupta Havaş, Rus havayolu şirketlerine uygulamayı ABD’nin Ukrayna savaşı nedeniyle getirdiği ihracat kontrollarına uymak amacıyla yürürlüğe koyabileceğini bildirdi.

Havaş ayrıca Rus havayolu şirketlerine bundan sonra uçuşlarını yüzde 25’ten az Amerikan teknolojisi kullanılan uçaklarla planlama tavsiyesinde bulundu.

“Boeing uçaklarına olası kısıtlamalar” konu başlığıyla yazılan mektubun, Amerikalı yetkililerin Türk hükümeti ve özel sektörüne ABD’nin Rusya yaptırımlarıyla işbirliği çağrısı yaptığı toplantıdan günler önce gönderildiği belirtildi.

Mektupta “Rus ve Belarus havayolu şirketlerinin yüzde 25’ten fazla ABD teknolojisi kullanılan bazı ya da tüm uçakları” ifadesi kullanıldı.

Rus güçleri Belarus’u Ukrayna’nın başkenti Kiev’e savaşın başlangıcında yapılan saldırılarda sıçrama tahtası olarak kullanıyordu. Ancak Belarus işgale doğrudan katılmadı.

Havaş, Türk havacılık endüstrisinin ABD Ticaret Bakanlığı’ndan uyarı mektupları aldığını bildirdi.

Havaş mektubunda, “Bu çerçevede, işimize ve paydaşlarımıza yönelik riskleri ve sonuçları belirlemek için bir durum tespiti süreci yürütüyoruz. Bunun sonucunda, uçuşlarınızın bir kısmına veya tamamına hizmet veremeyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Batının Moskova’ya kapsamlı yaptırımları ve ihracat kontrolları kapsamında ABD, Boeing uçakları gibi ABD menşeli ya da yüzde 25’e kadar ABD malzemesi içeren uçaklarda kullanılan parça ve hizmetlere lisans kısıtlaması getirdi.

Havaş, Rus ve Belarus havayolu firmalarından yüzde 25’ten az ABD teknolojisi içeren uçaklarının listesini istedi ve uçuşlarını bu uçaklarla planlamaları tavsiyesini verdi.

Türkiye’nin büyük havaalanı yer hizmeti sağlayıcısı Havaş, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi Türkiye’nin en büyük şehirlerinde faaliyet gösteriyor.

Wall Street Journal Ocak ayında yayınladığı bir haberde üst düzey Amerikalı yetkililerin Aralık ayında Rusya ve Belarus’tan gelen ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler sağlamaları halinde, Türk şahıs veya kurumların para ve hapis cezası ya da ihracat imtiyazının kaybedilmesi gibi yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulunduklarını yazmıştı.

Haberde ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Thea Rozman Kendler’ın Aralık ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında yetkililere bu mesajı ilettiği öne sürülmüştü.

VOA tarafından geçilen Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.