DOLAR

32,3316

0.24%
EURO

35,1057

-0.08%
ALTIN(gr)

2.298,32

0,93%
BİST 100

0,93%
Hava yolu kargo ücretleri ucuzlatılmalı

Hava yolu kargo ücretleri ucuzlatılmalı

ABONE OL
16:41 - 01/09/2020 16:41
Hava yolu kargo ücretleri ucuzlatılmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, zor dönemlerin sektörü tarıma destek verilmesi gerektiğini belirterek, tarımsal ihracatın artırılması için hava yolu kargo ücretlerinin düşürülmesini istedi.

ATB ve Antalya Tarım Konseyi Dönem Başkanı Ali Çandır, TÜİK’in açıkladığı ekonomik büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Yılın ikinci 3 aylık dönemi gösteren Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verilerinin tarımın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Çandır, 22 yıl aradan sonra ekonomide rekor küçülmenin ortaya çıktığını kaydetti. Çandır, şöyle devam etti.

‘’Yılın ilk 3 ayında yüzde 4.4 büyüme gösteren ekonomi, ikinci 3 ayda yüzde 9.9 küçüldü. Bu küçülme oranı, 1998 yılından bu yana ikinci çeyrekler itibariyle rekor küçülme olmuştur. 2001 yılındaki yüzde 7,2 ve 2009 yılındaki yüzde 6,7 oranlarındaki küçülmelerden açık ara daha yüksek bir küçülme ilan edilmiştir.’’

Ekonominin yüzde 70’ini oluşturan hizmetler sektörünün ikinci çeyrekte yüzde 25, ekonomide ağırlığı yüzde 20 olan sanayinin de yüzde 16,5 küçüldüğünü ifade eden Ali Çandır, ‘zor dönemlerin sektörü’ tarımın yüzde 4 büyüdüğüne dikkat çekti.  Çandır, ‘’Geçmişte yaşanan küçülme dönemlerinde de tarım sektörü büyüyerek küçülmeyi frenlemiştir. Rakamlara bakıldığında tarım yüzde 4’lük büyüme ile daralan ekonominin küçülme oranını tek hanede tutmuştur’’ dedi.

Tarımda büyüme geçen yıla göre azaldı

Pandeminin etkili olduğu ikinci 3 aylık dönemde, ekonomide rekor küçülme olmasına rağmen üreticinin üretimden vazgeçmediğini anlatan Çandır, geçen yılın aynı döneminde tarımın yüzde 4,6 büyüdüğüne dikkat çekti. Ali Çandır, şöyle devam etti.

‘’Geçen yıla göre kan kaybeden tarımın doğru ve zamanında desteklemelerle ayakta tutulması gerekli. Zor dönemlerin sektörü tarım desteklenmeli. Son dönemde kredi yükünü rekor düzeyde artırmak zorunda kalan tarım sektörünün, özellikle sanayiye girdi sağladığı ürünlerde ciddi zararlara uğrayabilir. Tarımsal üretimin devam ettirilebilmesi için acilen alınması gereken önlemler olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. 2020 yılı destekleme ödemelerinin tamamı acilen yapılmalı, ilave destekler sağlanmalıdır. Tarım sektörüne sıfır reel faizli ve kolay erişilebilir kredi imkanı tanınmalıdır. Sektörün tüm tedarik ihtiyaçları sübvanse edilmelidir. SGK, BAĞ-KUR ve vergi gibi kamuya yapılan ödemeler 2021 yılı sonuna kadar ertelenmelidir. Tarımsal ihracatın artırılması için ise havayolu kargo ücretleri ucuzlatılmalıdır.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.