Hammlı Türk Sosyal Demokratlar Seminer buluştu

Hammlı Türk Sosyal Demokratlar Seminer buluştu

ABONE OL
19:22 - 18/11/2022 19:22
Hammlı Türk Sosyal Demokratlar Seminer buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çoğunluğu 1. Kuşaktan emekli Öğretmen, Sosyal Danışman, Maden Mühendisi, Gazeteci ve Madencilerden oluşan Hamm Türk Sosyal Demokratlar Derneği Üyeleri ve sempatizanları bir hafta sonu seminerinde Sauerland bölgesindeki Meschede kasabasında Hotel Hennedamm’ da buluştular.

Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD ye yakın Friedrich-Ebert- Vakfının (FES) destek verdiği Seminere 32 kişi katıldı. Gazeteci ve Sosyal danışman Mehmet Tanlı’ nın yönettiği, emekli Sosyal danışman İbrahim Baysan’ın konuşmacı olduğu seminerde Göçün yarattığı sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu. Ayrıca FES seminerinde Savaş, Mülteciler, Türk kökenlilerin siyasal yaşama katılmaları ve Alman hapishanelerindeki Türk kökenli mahkûmların durumu gibi konular da işlendi.

Seminerdeki konuşmacılar ve katılımcılar Almanya’nın kendisini göç ülkesi olarak tanımlamasında çok geç kaldığını, Almanya’ ya 1961 de gelen ilk kuşağa şu an Suriyeli ve Ukraynalı mültecilere, daha öncede Rusya’ dan getirilen Alman kökenlilere dil kursu, hoş geldin kültürü, çocuklarının okulu, eğitimi gibi konularda tanınan imkanların maalesef tanınmadığını, Türk kökenlilere bir türlü haksızlık yapıldığını önemle vurguladılar.

Göç serüvenimiz bir başarı hikâyesidir

İbrahim Baysan konuyla ilgili olarak şunları söyledi; ‘’ Burada söz sahibi olmak istiyorsak çocuklarımız, torunlarımız önce iyi bir eğitim alarak politikada sonra kamu kurumlarında her yerde olmalılar hatta yönetici konumunda. Birlik olmalıyız tüm farklılıkları bir kenara bırakır.  İş insanlarımız 1,5 milyona yakın insana iş veriyorlar. Bu çok güzel bir gelişme. Almanya’ ya göçümüz her şeye rağmen bir başarı hikayesidir. Almanya’ da her şeye rağmen büyük ve fırsatlar tanıyan demokratik bir ülkedir. Kimse pes etmesin zorluklarla karşılaşsalar da.’’ dedi.

Almanya’ da her üç mahkûmdan birisi yabancı

Münster şehri uyum meclisi eski üyesi ve şu an hapishane komisyonunda fahri olarak hizmet veren Ahmet Yeşilyaprak’ ta Almanya, özellikle Münster’de hapiste yatan mahkûmların durumunu anlattı. Yeşilyaprak’’ Almanya’ da toplam 179 hapishanede 45.500’e yakın mahkûm bulunuyor ve bunların üçte biri ne yazık ki göçmen kökenli. Bunların başında da Polonyalı, Tunuslu, Libyalı, Çek, Gürcü ve Türk kökenliler geliyor. Acilen sağlıklı bir iletişim için göçmen kökenli Sosyal Danışman, Psikolog, Gardiyanlar hapishanelerde işe alınmalı ‘’ dedi.

Meschede’ deki seminerde Cumartesi akşamı katılımcı Namık Şentürk bağlamasıyla güzel müzikal bir program sundu ve katılımcılar türküleri şarkıları birlikte okuyarak sanatçıya eşlik ettiler.

Katılımcıların beğenisini kazanan ve verimli geçen Seminer, Pazar günü katılımcıların yaptığı değerlendirmeler ve dileklerle son buldu.

ha-ber.com/Mehmet Tanlı/Meschede

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.