Hamburg`da pes artık dedirtecek olay

Hamburg`da pes artık dedirtecek olay

ABONE OL
09:35 - 19/08/2020 09:35
Hamburg`da pes artık dedirtecek olay
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Ali Akdemir/Hamburg

Almanya’da sosyal medyada paylaşılan bir videoda, 15 yaşındaki 10’uncu sınıf öğrencisi K.H adındaki Türk kökenli gence, polisin uyguladığı sert şiddet çağrışımı yapan sert tavırlar kısa sürede büyük tepkilere neden oldu.

Babası Adanalı Baki Holdur‘un anlatımıyla, söz konusu olan olayda, 10 sınıfa giden K.H,   3 gün önce 15 yaşına girdiği doğum gününde babasının hediye ettiği elektrikli roller ile, saat 13:00 sularında okuldan, Hamburg’un Neustadt semtinde bulunan evlerine yaklaştığı sırada semt polisi tarafından durdurulur.

Polis çocuğun rollesi ile yaya yolunda gittiğini belirterek, kimlik tespiti yapıp, ceza uygulamak ister.  Bunun üzere polisten özür dileyen çocuk, kimliğinin yanında olmadığını belirtir. Polisin ceza yazma konusunda ısrar etmesi üzerine, genç özür dilediğini bir daha kaldırım da rollesini kullanmayacağını belirterek olay yerinden uzaklaşmak ister.  Direnen gencin itirazı karşısında ilk etapta 4 kişilik, daha sonra takviye olarak 20 kişiyi bulan polisin olay yerine intikal etmesi üzerine, oğluna karşı, biber gazı ve cop ile kendisini etkisiz hale getirip, yüzükoyun yere yatırırlar. Olay anına tanıklık eden bir kadın tarafından çekilen video görüntüsünde zaman zaman polislerin gencin yüzünü ve boğazını sıkıp göğsünden itekledikleri görülüyor.

Daha sonra karakola götürülüp   İfadesi alınıp bir odada bekletilen oğlum K’in, götürülüşünden 2 saat sonra, başına gelenleri polisten gelen bir telefon üzerine öğrendiğini belirten baba Baki H, “sonra bizzat karakola giderek oğlumu annesi ve gençlik kurumundan bir danışman ile birlikte Caffamacherreihe polis karakolundan teslim alıp eve getirdim. Daha sonra ayni gün çocuğumuzu ev doktoruna götürerek 17 Ağostos’tan-26 Ağustos tarihine kadar rapor aldık.  Ertesi gün ise, oğlumuzun yaşanan acı olaydan dolayı ruhsal durumunda meydana gelebilecek bozukluk ve okulda derslerinin aksamaması amacıyla kendisini ayrıca bir Psikiyatriste de götürdük.  Doktor raporları daha sonra açıklanacak. Ayrıca oğlumuzu tam teşekküllü kontrolü için ise, Eppendorf Üniversite Kliniğinden randevu aldık” dedi.

YAŞANANLAR TAM BİR TRAVMA

Konuyla ilgili kendisi ile görüştüğümüz çocuğun babası, yaşananlardan dolayı çok üzüntülü ve tepkili olduğunu belirterek, “15 yaşındaki bir çocuğun geleceğiyle ilgili ruhsal travmalar yaşamasına sebep olan bu olayın sorumluları hakkında gerekli yasal işlem derhal yapılmalıdır” dedi.

Bu olayla birlikte, beraber yaşama kültürüne inatla savunan bizim gibi insanların, kamu görevi yürüten kurumlara karşı güvenlerinin zedelenmesine sebep olacağını ve onarılması güç yaralar açabileceğini belirten baba, ” yaşananlardan sonra söyleyecek söz bulamıyorum. Olay anında oğlumun yüzüne biber gazı sıkan polisler, onu yere yatırarak ellerini kelepçelerken oğlumun ‘nefes alamıyorum’ diye seslendiği videoyu çeken kişinin polisleri uyardığı da videoda sesi açıkça duyuluyor. Bu görüntüler gözümün önüne geldikçe boğulacak gibi oluyorum. Ayrıca olayı gören ve kendini şahit olarak yazdırmak isteyen başta alman vatandaşı olmak üzere, birçok ulustan vicdan sahibi kişilerin bana bilgilerini vermelerini de çok anlamlı dayanışma içeren bir davranış olarak beni aşırı duygulandırıyor” dedi.

KONUYLA İLGİLİ POLISIN YAPTIĞI AÇIKLAMA İNANDIRICI GELMEDİ

Olayın sosyal medya üzerinde kısa sürede duyulup yayılmasının ardından, kamuoyunda görüntülerin çok tepki çekmesi üzerine, polisin yaptığı açıklama kamuoyu vicdanını tatmin etmedi. Hamburg Polisi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, birkaç günden beri elektrikli rollesi ile yaya yolunu kullanan gencin semt polisi tarafından birkaç kez sözlü uyarılmasına rağmen, genç aynı suçu işlemeye devam edince durdurulup kimlik kontrolü yapılmak istendiği ve gencin karşı geldiği bilgileri yer aldı.

Gencin kendisine müdahale etmek isteyen polisleri itekleyip karşı geldiğinin belirtildiği yazılı açıklamada, gence biber gazı kullanacakları uyarısı yapıldığı ve yüzüne biber gazı sıkılarak yere yatırıp kelepçelendiği ve karakola götürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Karakolda sağlık muayenesinden geçirilen gençte herhangi bir yaralanma olmadığı, kimlik tespitinden sonra yasal vasilerine teslim edilen genç hakkında polise karşı koymaktan idari işlem başlatıldığı bildirildi.

Polisin mağdur gösterildiği açıklamada bir polisin yaralandığı, gence müdahale ederken onun nefes almasını sağlayacak hafif şiddet içeren teknik kullanıldığı iddiaları da yer aldı.

“YETER ARTIK” DEDİRTEN OLAY

Yaşanan bu son olay başta göçmen kökenli topluluklar olmak üzere, sağduyu sahibi birçok yerli halkın da tepkisini çekti. Olayın görüntülerini çeken alman bir kadının, video çekimi esnasında polisin kendisine müdahale etmesini tepki göstererek, çekimi tamamlaması ve zaman zaman polislerin gence uyguladıkları orantısız güç uygulamasına karşı çıkması örnek bir vatandaşlık tavrı olarak beğeniyle karşılandı.

15 yaşına yeni giren ailesi Türk kökenli alman vatandaşı gencin, bundan bir süre önce, Amerika Birleşik Devletleri’nde polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd‘un, ölümünden önce söylediği, “nefes alamıyorum” sözlerinin yazılı olduğu duvarın önünde polisler tarafından şiddet içeren davranışlara maruz kalması son derece düşündürücüdür.

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.