Hamburg`da "Kadınlar Meclisi" için ilk adım atıldı

Hamburg`da "Kadınlar Meclisi" için ilk adım atıldı

ABONE OL
02:23 - 09/08/2019 02:23
Hamburg`da "Kadınlar Meclisi" için ilk adım atıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamburg`da “Kadınlar Meclisi Toplantısı” adı altında düzenlenen ve Türkiye kökenli kadınların temsil edildiği partiler üstü bir kadın sivil toplum örgütlenmesini hedefleyen toplantıya ilgi büyük oldu.

Hamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Güngör Yılmaz’ın inisiyatifiyle, Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu salonunda düzenlenen ve ilgi duyan her kadına açık olan toplantının açılış konuşmasını, Yılmaz’ın kısa giriş konuşmasının ardından, Hamburg Eyalet Kadınlar Konseyi Başkanı Cornelia Creischer yaptı.

“Anayasal hakkımızı talep ediyoruz”

İlk kez bu kadar kalabalık Türkiye kökenli kadınların bir toplantısına davet edildiğini söyleyen Creischer, “Bundan büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü kökenimiz, dinimiz, dilimiz ne olursa olsun, kadın olarak bizi birbirimize bağlayan ortak yanlarımız ve eşitlik mücadelemiz, bizi ayıran noktalardan çok daha fazla. Biz konsey olarak anayasada yazılı olan eşitlik haklarımızı talep ediyoruz. Eşit hak mücadelesinde ancak beraber hareket edersek başarılı oluruz” dedi. Erkeklerin kadınları eşit hak mücadelesinde destekleme konusunda samimi olmadıklarını ifade eden Creischer, siyasetten iş dünyasına kadar toplumun hiçbir alanında kadınların toplumdaki oranlarına eşit şekilde temsil edilmediğini, bu nedenle özellikle siyasette kotanın şart olduğunu kaydetti. Creischer, Almanya’da kadınların 100 yıl önce oy hakkına kavuştuğunu ve bunun dahi ancak yoğun mücadele ile gerçekleştiğini sözlerine ekleyerek, “Mücadele etmeden, zorlamadan herhangi hakkın bize verileceği hayaline kapılmayalım” şeklinde konuştu.

Rakamlarla eşitsizliğin boyutu

Toplantıya katılan kadınların kısaca kendilerini tanıtmalarının ardından, Güngör Yılmaz bir sunumla eşitsizliğin boyutlarını gözler önüne serdi. Almanya Parlamentosunda kadın oranının sadece yüzde 31 olduğunu söyleyen Yılmaz, TBMM’de bu oranın yüzde 17 ile daha düşük olduğunu açıkladı. Eğitimdeki eşitsizliği ise dünyada okuma-yazma bilmeyen insanların üçte ikisinin kadın olduğunu belirterek dile getiren Yılmaz, dünyada insanların sahip olduğu mal varlıklarının yüzde 90’ına erkeklerin elindeyken, kadınların sadece yüzde 10’una sahip olduğunu resmi istatistikleri kaynak göstererek anlattı. Yılmaz, Türkiye kökenli kadınların siyasi görüş, yaşam tarzı, etnisite, dil, din farklılıkları gözetmeksizin, eşit temsil, eşit ücret, kadına yönelik şiddet ve diğer kadınları ilgilendiren ortak konularda bir kurumsal örgütlenmeye ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, “Toplantımız bu doğrultuda ilk bir adım ve devamı gelecek” dedi.

Toplantının diğer bölümünde “Cinsiyet eşitliği”, “Kadının toplumda itibarı ve temsili”, “Toplum da kadına baskı ve şiddet ve bununla mücadele”, “Emekli kadınların durumları ve özel ihtiyaçları” gibi başlıklar altında çalışma grupları oluşturma kararı alındı ve toplantının ikinci ayağının eylül ayında yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.

ha-ber.com/HAMBURG

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.