Hamburg Muhtarı Behçet Algan’ın Hayatı Belgesel Oldu!

Hamburg Muhtarı Behçet Algan’ın Hayatı Belgesel Oldu!

ABONE OL
00:52 - 06/06/2020 00:52
Hamburg Muhtarı Behçet Algan’ın Hayatı Belgesel Oldu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

1979 yılından beri Hamburg’un Altona semtinde oturan ve adı artık Hamburg’la birlikte anılmaya başlayan renkli kişilik Behçet Algan’ın hayatı belgesel oldu.

“Kişiyi bir ömür boyu göreceksiniz ki, portresini çekebilirsiniz” diyor ünlü fotoğraf sanatçısı Albert Stickens. Bu sözleri   adı Hamburg’un Muhtarı lakabıyla anılan, Alman ve Türkiyelilerin ortak yaşam kültürünü ve birlikteliğini savunan, dünya barışı sevdalısı, Behçet Algan için bire bir uyarlayabiliriz.

Belgeselde, bölgede yasayan Türklerin ve Almanların yakından tanıdığı, Hamburg’un   Altona semtinde, toplumun sempatisini kazanarak 12 yıl ilçe belediye milletvekilliği de yapan “Hamburg muhtarı” ile göçlerin tanımladığı yakın dönem Türkiye siyasi tarihinde bir yolculuk yapıyorsunuz.

Sosyal demokrat bir gelenekten gelen Behçet Algan, 1970’ler Türkiye’sinin istikrarsız siyasi ikliminde göç ettiği Almanya’da açtığı berber dükkanıyla şehrin ikonu hâline gelir.

Algan’ın çok yönlü hayat öyküsü, yönetmen ve editör Çağdaş Erdoğan, yapımcı Engin Önder ve 140journos ekibinin, başarılı kolektif çalışmasıyla, yaklaşık 15 dakika süren sanatsal güzellikte ve   etkileyici bir kurguyla akıcı belgesel haline dönüşür.

Otuz bir yıldır SPD üyesi olan Behçet Algan, Altona belediye meclisinde 12 yıla yakın görev yapar. Yeşillik, Tabiat ve Spor komisyonunda da görev alan “Hamburg’un Muhtarı‘ olarak anılan berber Behçet Algan’ın hayatını anlattığı ‘Duvarlara Sorun Beni’ adlı bir kitabı da mevcuttur.

Behçet Algan, “kendi deyimiyle anormal bir berber”

Behçet Algan’ın doğum yeri olan Adana ile, şimdiki yaşadığı liman şehri Hamburg arasında değişik mekanlarda çekimlerin 2 ay, 2 ay da kurgu sürecinin sürdüğünü belirten genç yönetmen Çağdaş Erdoğan, “daha önce belgeselini çektiğim senarist Önder Çakar, Behçet abinin hayat hikayesini çekmemi önermesi üzerine, bu kararı aldım.  Çekimlerde kalabalık bir ekibimiz var. İçinde yönetmeninden, kreatif direktörüne, müzik kreasyonundan, kurgucusuna kadar birçok çalışan mevcuttu” dedi.

Yönetmen Çağdaş Erdoğan, “Almanya- Türkiye ilişkilerini, şahsına münhasır bir karakter üzerinden anlatmak istedim”

Yönetmen Çağdaş Erdoğan ile sohbetimizin devamında ” Biz 140journos ekibi olarak, sadece kendi yayın mecramızı kullanıyoruz. Oradaki geri dönüşleri kıstas olarak görüyoruz. Festivallere veya yarışmalara katılmak için değil, insanlara ulaştırmak için film çekiyoruz. Bu belgeseli çekmemizdeki amaçlanan fikir, Almanya Türkiye ilişkilerini, şahsına münhasır bir karakter üzerinden anlatmaktı. Bu role en uygun kişilikte Hamburg’un muhtarı olarak anılan Behçet Algan’dı” diye sözlerini devam ettirdi.

Yönetmen Çağdaş Erdoğan çekimler esnasında yaşadığınız ilginç bir olay var mı” şeklindeki soruma ise, ” Birçok ilginç an var.  Ama benim için en önemlisi, benimde berber bir babanın çocuğu olmam ve azıcık ucundan tutmuş olsam da berberlikten anlıyor olmam. Bir berberin başka bir berberin hikayesini çekmesi… Hatta çekimler sırasında Behçet abiyi tıraş dahi ettim.” dedi.

İZLENME ORANLARI YÜZBİNLERİ AŞTI!

Belgeselin YouTube’da yayınlanmaya başlamasıyla birlikte şu ana kadar 318 bin izlenme oranını aşan belgesel ile ilgili çok fazla olumlu tepki aldıklarını belirten Erdoğan, ” Genel olarak, Behçet abinin naif bir insan olduğu ama Almanya’daki Türk toplumunun tamamının böyle olmadığı yönünde yorumlarda aldım.  Aslında ürettikten sonra, filmle olan işim bitiyor. Bir mesaj veya geri bildirim kaygım olmuyor.  İnsanların benimle değil, belgesel ve belgeseldeki karakterlerle ilişki kurmasını istiyorum. Önümüzdeki günlerde Almanya, Türkiye ilişkilerini anlatan bir seriyi tamamlamayı düşünüyorum.” diye sözlerini tamamladı.

Hamburg Muhtarı 140journos Yapımı Belgesel İmzasını Taşıyor

140journos, Türkiye’yi anlamak için orijinal belgesel videolar, nitelikli araştırmalar ve görsel hikayeler üreten bir yeni medya yayıncısı bir kuruluş.

140journos bugüne kadar, sakın kader deme, virüs 1 bildiğiniz dünyanın, komünist başkan, dedim dedim inanmadınız, nabıcaz be kâmil, şampiyon, saadet zinciri, jet fadıl, kesinlikle bir şeyler oldu, altı üstü kazdağları gibi, birçok başarılı belgesele imza atmış durumda.

Belgesel çekimleri yapan Çağdaş Erdoğan, aynı zamanda tanınmış bir fotoğraf sanatçısı.  140journos’a çalışan Çağdaş Erdoğan’ın fotoğrafları, AP, AFP, Getty İmages, New York Times, The Guardian, Wall Street Journal, Washington Post, Newsweek, Politico, Bloomberg, BBC, BBC Türkçe ve Buzzfeed gibi kuruluşlarda yayınlanmıştı. Erdoğan, British Journal of Photography’nin bu yılın takip edilmesi gereken fotoğrafçıları arasında gösterilmişti. Çağdaş Erdoğan’ın daha önceki yıllarda ‘Control’ isimli bir kitabı basılmış.

On beş dakikalık belgeselin sonunda geçen alt yazıda Video çekimlerini gerçekleştiren Kürşad Beyhan, Çağdaş Erdoğan, Ali Yürekli ‘ye ve ayrıca destek ve katkılarından dolayı, Ender Çakar, Can Sungu, Ali Akdemir, Sinan Bektaş, Mehmet. Z. Kılıç, Hakan Özdemir ve Erol Buldak‘a teşekkür ediliyor.

ha-ber.com/Ali Akdemir/Hamburg

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.