Hamburg Eyalet Hükümeti resmen göreve başladı

Hamburg Eyalet Hükümeti resmen göreve başladı

ABONE OL
14:15 - 11/06/2020 14:15
Hamburg Eyalet Hükümeti resmen göreve başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamburg’da 23 Şubat 2020 tarihinde yapılan eyalet genel seçimlerinin ardından 10 Haziran 2020 tarihinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller arasında 205 sayfalık koalisyon sözleşmesinin imzalanmasıyla birlikte 5 yıl görevde kalacak yeni hükümet resmen kuruldu.

Aynı gün yapılan meclis oturumuna 123 milletvekilinin tamamı katılırken Peter Tschentscher, SPD ve Yeşillerin oylarını oluşturan 87 oyla yeniden Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Hükümet kabinesinin de açıklandığı oturumda milletvekillerinin 83’ü yeni hükümet kabinesine kabul oyu verirken 34 milletvekili ret ve 2 milletvekili çekimser oy kullandı. Hükümet kabinesi, şu isimlerden oluştu:

Hamburg İçişleri ve Spor Senatörü And Grote (SPD)
Maliye Senatörü Andreas Dressel (SPD)
Sosyal İşler Senatörü Melanie Leonhard (SPD)
Eğitim Senatörü Thies Rabe (SPD)
Şehir Planlama Senatörü Dorothee Stapelfeld (SPD)
Kültür Senatörü Carsten Brosda (SPD)
Katharina Fegebank Hamburg Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve Bilim Senatörü (Yeşiller)
Jens Kerstan Çevre Koruma ve Tarım Senatörü (Yeşiller)
Ulaştırma Senatörü Anjes Tjarks (Yeşiller)
Adalet Senatörü Anna Gallina (Yeşiller)
Ekonomi Senatörü Michael Westhagemann (bağımsız)

Yeni hükümet kabinesi ve koalisyon sözleşmesini değerlendiren Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili Barış Öneş şunları söyledi:

“Öncelikle yeni senatonun tüm vatandaşlarımıza hayırlı-uğurlu olmasını diliyorum. 2015 yılından beri hükümet ortaklığını yürüten SPD ve Yeşillerin yine uyumlu bir şekilde eyaletimize faydalı işler yapacağı inancıyla yeni hükümete de başarılar diliyorum. Hükümet kabinesinde, önceki senatoda yer alan SPD’li tecrübeli isimlerin yeniden seçilmesini takdir ediyor, yeni seçilen senatörleri tebrik ediyorum.

205 sayfalık koalisyon sözleşmesinde özellikle yabancı kökenli vatandaşlarımızı ilgilendiren birkaç başlığa dikkat çekmek istiyorum:

AB vatandaşı olmayan göçmenler için yerel seçme hakkı:
Almanya düzeyinde ilk kez 1989 yılında Hamburg’da SPD-FDP koalisyon hükümeti tarafından gündeme getirilip eyalet yasasına işlenen, fakat Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı itiraz üzerine iptal edilen yabancılar için yerel seçme hakkı, koalisyon ortakları tarafından yeniden koalisyon sözleşmesine alındı. Uzlaşmanın sağlandığı bu madde ile, Alman vatandaşı olmayan ve uzun zamandan beri burada yaşayan göçmenlerin de yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı kazanabilmesine yönelik federal düzeyde yasa değişikliğine yönelik çalışmaları destekleme kararı aldı. Hamburg’da halen Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olup da Hamburg’da 3 ay ikamet edenler yerel seçimlerde oy kullanabilirken, AB dışından gelen göçmenlerin maalesef böyle bir hakları mevcut değil.

Uyum Konsepti:

Hamburg’da Uyum Danışma Kurulu’nun daha güçlü ve daha bağımsız olabilmesine yönelik yeni adımlar atılacak. Bu bağlamda belediyeler ve eyalet düzeyindeki Uyum Danışma Kurulları arasındaki bağlar ve ortak çalışmalar daha da güçlendirilecek. Kentimizde kültürlerarası açılım, dayanışma ve katılımın geliştirilmesine destek sunan Uyum Konsepti ve Uyum Danışma Kurulunun önemi büyük. Entegrasyonun teşvikine katkı sunan konsept ve kurulun görevleri arasında senatonun uyum politikası hakkında yapıcı ve eleştirel danışmanlık ve uyumla ilgili projeler konusunda öneri sunmak, görüş bildirmek de yer alıyor.

Göçmen derneklerin daha fazla desteklenmesi:

Göçmen derneklere yönelik mevcut desteklerin daha da güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak ve söz konusu derneklerin düzenli ödeneklerle desteklenmesine yönelik adımlar atılacak. Deneyimsiz derneklerin nasıl yardım alabileceklerine yönelik danışmanlık hizmeti güçlendirilecek.

Resmi daire ve kurumlarda çok kültürlü açılım:

Resmi kurum ve dairelerde göçmen kökenli memurların oranlarının artmasına yönelik yapılan çalışmalar güçlendirilecek. Özellikle itfaiye, idari işler ve polislik gibi, kentimizdeki göçmen nüfusuna oranla yeterince memurun bulunmadığı mesleklerdeki açığın kapatılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilecek. Aynı zamanda göçmenlerin daha yüksek pozisyonlarda ve yönetici pozisyonlarında yer almasına yönelik destekler hayata geçirilecek.

Mülteci çocuklar, gençler ve aileleri için daha iyi psikiyatrik ve psikoterapik bakım:
Travma yaşayan mülteci çocuk, genç ve ailelerinin psikiyatrik ve psikoterapik tedavi ile topluma entegre edilmesine yönelik mevcut çalışmalar daha da güçlendirilecek. Örneğin, devlete ait olmayan kurumlar, aktörler ve inisiyatifler de bu çalışmalara dahil edilerek yardım ve danışma ağı genişletilecek.

Barış Öneş

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili

 

 

 

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.