HALKLARIN KARDEŞLİĞİ

ABONE OL
22:16 - 17/02/2023 22:16
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Deprem araştırmaları analizleri yapan Yer Bilimcilerinin görüşlerine neden kulak verilmiyor? İmar planlamasında Mimarların, Mühendislerin, Meslek odalarının görüşlerine neden itimat edilmiyor? Yol, köprü, baraj, havaalanı planlamasında Çevre mühendislerinin, çevreci kuruluşların görüşleri neden dikkate alınmıyor?  Yeniden yaşam, yeniden inşa, güvenilir konut ve yaşanıla bilinir şehirler projeleri için neden Meslek Odaları ve TBMM komisyonu neden kurulmuyor? Uzman görüşleri alınmayınca… Havaalanları, Otobanlar, Devlet Hastaneleri, Kamu binalarının…, özenle yapılmaları, ayakta kalmaları bu günler için değil mi? Felaket anında devreye girecek eğitimli uzman ekipler, ekipmanlar bu günler için hazır bulundurulması gerekmiyor mu? Gıda stoku, barınma alanları bu günler için hazır edilmesi gerekmiyor mu?

Daha önce yaşanılan depremlerin yarattığı acılar, ağıtlar, yıkımlar, ölümler ne çabuk unutuluyor. Bundan önceki depremler sonrası verilen sözler neden yerine getirilmedi? Deprem vergileri neden deprem öncesi hazırlık için kullanılmadı? Bilimsel ders çıkarılarak, çağın gelişimine, teknolojiye, uygun çalışma yürütmek gerekmez mi?

İmara açılan bölgelerin etüt çalışmaları, inşaat kapasiteleri, sosyal tesisler, yollar, araç park yerleri, sığınaklar, toplanma alanlarının dikkate alınması gerekmiyor mu?

Denetimsizlik mi?

İletişim şirketlerinin daha ucuza mal etmek için yerleşim yerlerinde yüksek binaları üzerine insan sağlığına zarar veren radyasyon yayan baz istasyonları nerede? Neden bu şirketlerin baz istasyonlarını yerleşim yerleri dışında, daha güvenli alanlarda kurmaları gerekmez miydi?

Eğitim, bilim, teknoloji…

Olmadı mı kader

Bulamadı mı kısmet

Yapamayınca nasip

Deprem ” Taktir-i ilahi” olarak tanımlanamaz. Depreme de çok yıkım, ölüm var diyerek yakınmak devlet tutumu olmaz. Devlet tutumu: Deprem öncesi çalışmaları ile önlemler alarak, halkların canını ve malını güvence altına almalıdır.

Enkaz altında yaşama tutunmaya çalışan insan iniltilerini duyarak, Allaha yalvarmaları depremzedelerin sağına soluna bakıp yardım edecek kimseyi görememe çaresizliğindendir. Bilinir ki, enkaza müdahaleyi sadece uzman görevliler yaparlar.

Toplumun inancı ister monoteizm (tek tanrıcılık) isterse politeizm (tanrıların çokluğu) devletler inançlar üzerinden yönetilmez.

Allaha sığınmak?

Deprem anında devletin hazırlıksız olması nedeni ile devlete yetkili mercilere tutunamayan depremzedeler inançlarına tutunarak acılardan kurtulmak istiyorlar.

Yaşanılan sıkıntılar dile getirmeye kalkışınca “şimdi sırası değil” denilerek öteleniyor.  Dualar, şükürler, alın yazısı, kadere…, denilerek sorumluluktan kaçma, insanların dini duyguları üzerinden Tanrıya havale etme devletlerin tutumu olmaz, olmamalı. Halkların vergilerini Tanrı mı topluyor?  Ülkeyi Tanrı mı yönetiyor? Kanunları Tanrı mı çıkarıyor? İmar bölgelerini, Tanrı mı belirliyor? İnşaat alanlarını Tanrı mı denetliyor?

Madem inançlısın Allah sana akıl, fikir vermiş. Kendi çıkarın için kullandığın aklını fikrini neden toplum için kullanmıyorsun?

Allah korkusu!

İnşaatlarda eksik çimento, demir kullanırken neden Allah korkusu yaşamazlar?

Bilimsel çalışmalar yapılmadan binalar inşa ederken neden Allah korkusu yaşamazlar?

Halkların dayanışması!

10 ilde meydana gelen deprem dayanışmasına ülke içinden ve dışından milyonlarca halkların dayanışması yaşandı. Bir kez daha gösterdi ki, eşit sosyal siyasal haklara sahip, farklılıklara hoşgörü gösteren tutum ülke yönetimileri tutumu olmalıdır.

Hadi hayırlısı

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.