Halil Cesur: Çocuklarınızla yakından ilgilenin

Halil Cesur: Çocuklarınızla yakından ilgilenin

ABONE OL
16:40 - 20/09/2022 16:40
Halil Cesur: Çocuklarınızla yakından ilgilenin
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Schweinfurt kentinde yaşayan Alman Eğitim Sistemi Uzmanı (Pedegog) Halil Cesur, velilere seslenerek “Çocuklarınıza iyi bir gelecek sağlamak istiyorsanız yakından ilgilenin, öğretmenleriyle empati kurun, kötü örnekler vermeyin, çocukların okul hayatına dahil olup ve sahip çıkın” dedi.

En büyük yatırımın çocukların eğitimine yapılacak yatırım olduğunu belirten Cesur, liseye giden 3 çocuğunun olduğunu ve onların geleceğinin iyi olması için sürekli arkadaş gibi ilgilendiğini söyledi. “Sizler de çocuklarınızla sürekli ilgilenirseniz başarılarına, geleceklerine büyük katkı sunmuş olursunuz” diyen Pedegog Cesur, velilere şu tavsiyelerde bulundu: “Öğrencilerin okula gereken önemi vermemeleri durumunda gelecek için meslek seçimlerinde çok zorlandıklarını görüyoruz. Okul hayatına, ilk başladığı günden itibaren büyük bir ciddiyetle gereken önemi vererek başlamak gerekir. Okulun başladığı ilk haftalarda veya ilerleyen aylarda okulda gereken ilgiyi göstermeyip öğretmenleri can kulağıyla dinleyerek ders içeriğini kavrayamazlarsa, aradaki bilgi açığını kapatmak öğrenciler için zorlaşacaktır.”

DOĞRU MESLEK SEÇİMİ İÇİN UZMAN EĞİTİMCİLERDEN YARDIM ALIN

“Yaş itibarıyla ve tecrübe eksikliğinden dolayı çocuklarımız ve gençlerimiz, ilk zamanlarda okulun önemini kavrayamadığından diploma alamadan okuldan ayrılmak zorunda kalıyor. Meslek eğitimi veya yüksek eğitim için yeterli diplomaya sahip olunması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Karnesinde iyi yeterli not olmayan gençlerimizin meslek eğitimine kabul edilmeyip ret cevabı aldıklarını görüyoruz. Alınan her ret cevabı gençlerde motivsayon düşüklüğüne ve moral bozukluğuna yol açıyor. İlk zamanlarda okulun önemini kavrayamayan çocuklarınızla yakından ilgilenirseniz başarıları artar. Lise bitirme (Abitur) not ortalaması sebebiyle istediği bölümde yüksek eğitimine adım atamayan gençler, genelde boşta kalmamak için kendilerine uygun olmayan herhangi bir meslek dalını seçmeleri nedeniyle, yüksek okul seçimlerinde istedikleri bölüme başlama şansını elde edemiyor. Yanlış meslek seçimi sebebiyle ilerleyen zamanda gençlerin eğitimlerini yarıda bırakma tehlikesi artıyor. Ebeveynler bu durumları göz önüne alarak çocuklarına daima yol göstermeli ve destek olmalı. Ebeveynlerin çocuklarına nasıl destek verebilecekleri konusu ise çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Çocukları en iyi anne ve babalar tanır. Hangi şekilde destek verilmesi gerektiği konusunda da anne babaların düşünceleri önem taşır. Fakat çocuklarınızın doğru meslek seçimlerinde uzman eğitimcilerden yararlanılması fayda sağlar.”

 

‘Çocuklarınızla yakından ilgilenin’

 

ÇOCUKLARIN OKULDAKİ DURUMLARI TAKİP EDİLMELİDİR

“Okul ile sürekli irtibat halinde kalmak ve sürekli çocuğun okulda ki gelişimini takip ederek, gerekirse çocuğuna destek vermek, anne babanın en önemli görevlerinden biridir. Öğretmenlerle irtibat halinde kalıp sürekli fikir alışverişinde bulunmak, hem çocuk hem okul için büyük fayda getirecektir. Bu şekilde çocuğun okuldaki gelişmelerini anında takip edip ve gerekirse müdahale etme imkânı doğacaktır. Öğrenci anne babasıyla sürekli diyalog halinde olmak, okul toplantılarına, veli toplantılarına katılmak, okul yetkililerinin arzu ettikleri bir durumdur ve okul hayatına dahil olan ve okula destek veren ebeveynler ciddiye alınır, eşit bir partner olarak görülür. Ayrıca evden destek alan çocukların özgüvenlerinin yüksek olduğunu ve okul hayatında başarılı oldukları görülmektedir.” 

‘ÇOCUĞUNUZLA KORKUTMADAN SOHBET EDİN’

“Bir çocuk okul hakkında fazla konuşmak istemiyorsa ve ‘Okul nasıldı?’ diye sorulduğunda tek kelimeyle ‘İyiydi’ cevabı geliyorsa, okul hayatında sorun var demektir. Anne-baba çocuğu sohbet şeklinde, korkutmadan düşüncelerini öğrenmeli, varsa korkularını anlamalı. Belki okula alışmakta zorluk çekiyor? Belki de öğretmenlerle sorun yaşıyor, belki de diğer öğrencilerle zorluklar yaşıyor, belki de derslerde sorun yaşıyor. Okul hayatına yeni başlayan çocuklar kendi beceri ve özelliklerini tam bilemediklerinden, okul hayatında gerek öğretmenlere gerekse diğer öğrencilere nasıl davranacaklarını bilememektedirler. Bu da çocuklar üzerinde baskı oluşmakta ve tedirgin etmektedir. Erken yaşlarda çocukların becerilerinin, yatkınlıklarının gözlemlenmesi ve yapılan gözleme göre desteklenmesinin hayati önemi vardır. Bu gözlemlemeyi ilk etapta evde çocuğun ebeveynleri yapmalıdır. Örneğin çocuk ellerini iyi kullanabiliyorsa, matematikle arası iyiyse, dile yatkınlığı varsa veya sosyal yetenekleri varsa, çocukların meslek seçimini de bu yönde desteklemek gerekir. Teknik konulara yatkınlığı olmayan bir çocuğun makine mühendisliği okuması doğru karar olmayabilir.”

‘EBEVEYNLER DE KENDİLERİNİ GELİŞTİRMELİ’

“Ebeveynlerin, çocuklarını anlayabilmeleri ve etkin destek verebilmeleri için kendilerini sürekli okul hayatı konusunda, eğitim sistemi konusunda ve eğer mümkünse temel pedagoji kuralları hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Bu şekilde çocukları daha iyi anlayabilecek ve daha etkili destek olabileceklerdir. Gerekli bilgilere sahip olmayanların çocuklarına okul hayatında sahip çıkarak destek olmaları zor olacaktır.”
ha-ber.com/İlhan BABA / SCHWEINFURT

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.