Hakan Demir: Nitelikli İşgücü Göç Yasası Kolaylaştırıldı

Hakan Demir: Nitelikli İşgücü Göç Yasası Kolaylaştırıldı

ABONE OL
23:20 - 04/05/2023 23:20
Hakan Demir: Nitelikli İşgücü Göç Yasası Kolaylaştırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Başkenti Berlin`de Türk Alman İşverenler Birliği TDU`nun düzenlediği sempozyuma katılan Federal Alman Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti SPD Milletvekili Hakan Demir, “Nitelikli İşgücü Göç Yasası Kolaylaştırıldı” dedi.

Türk Alman İşverenler Birliği TDU`nun salonunda düzenlenen “Uygulamada vasıflı işçi açığı: deneyimler, çözüm yaklaşımları ve şirketler için perspektifler” konulu sempozyuma işverenler büyük ilgi gösterdi.

Federal Alman Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti SPD Milletvekili Hakan Demir, Inclusive Work Berlin şirketinin sahibi İsmail Tekin, Serbest Entegrasyon Görevlisi Mona Abou Alfa`nın konuk konuşmacı olarak katıldığı sempozyumun moderatörlüğünü TDU Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Doğan Azman yaptı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TDU Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Doğan Azman, Almanya’da, bazı sektörlerde yaşanan nitelikli işgücü eksikliğine dikkat çekerek, bu sorunun Almanya’daki refah düzeyi için de riskli hale geldiğinin altını çizdi.

Almanya İstihdam Dairesi’nin verilerine göre Almanya’da iş piyasasının istikrarı koruyabilmesi için yılda yaklaşık 400 bin kalifiye işgücü göçüne ihtiyaç olduğuna işaret eden Doğan Azman, sağlık ve hasta-yaşlı bakım sektörü başta olmak üzere Almanya’da bilişimden sanayiye, teknik ve el sanatlarına kadar birçok alanda ciddi nitelikli işgücü sıkıntısı yaşandığını belirterek, SPD Milletvekili Hakan Demir`e kolaylaştırılmış yeni Nitelikli İşgücü Göçü Yasası’nın detaylarını sordu.

‘BAŞKA ALANDA DA ÇALIŞABİLECEK’

SPD milletvekili Hakan Demir ise Federal İçişleri Bakanlığı ile Federal Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan Nitelikli İşgücü Göçü Yasası hakkında bilgi verdi.

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan yasanın başvuru sahiplerine en az bir yıllığına Almanya’ya gelmeye olanak tanıyacağını, ‘kalifiye’, ‘deneyim’ ve ‘potansiyel’ olmak üzere üç ana başlıktan oluştuğunu belirten Demir, şunları söyledi:

“Birincisi; yükseköğrenim diplomasına sahip olan nitelikli yabancı iş gücünün eğitim gördükleri alanda Almanya’da çalışabilmelerine olanak tanıyan AB Mavi Kart uygulaması, Nitelikli İşgücü Göçü Yasası’nın ana unsuru olmaya devam ediyor. Şartların hafifletildiği yeni yasa kapsamında, daha önce şart koşulan yıllık asgari kazancın miktarı düşürüldü. Ayrıca Mavi Kart ile gelenler artık kendi kalifiye alanları dışında başka bir nitelikli alanda da çalışabilecek, 4 değil de 3 yıl sonra yerleşim hakkına sahip olacak.

 

‘İKİ YIL DENEYİM ŞARTI VAR’

İkincisi; mesleki deneyimleri ve devlet onaylı bir diploması olmasına rağmen diplomalarını Almanya’da tanıtamayanların yararlanabileceği, en az 2 yıllık mesleki deneyimi olanların tecrübeleri de kabul görecek ve Almanya’ya gelebilmeleri sağlanacak. Burada aranan ön koşullar arasında tecrübenin esas alındığı bir iş sözleşmesi ve en az iki yıllık mesleki deneyim yer alıyor. Ayrıca gelecek kişinin yeterli maaş alabilmesi de ön koşullar arasında. Yeterli maaş seviyesine ulaşamayanlar, diplomalarını daha önce olduğu gibi Almanya’da tanıtması gerekiyor. Bugüne kadar diplomaların tanınması işlemleri, başvuru sahibinin yurt dışından başvurması ve sonrasında Almanya’ya gelebilmesi şeklindeydi. Yeni yasada ise işe başlama sürecinin sekteye uğramaması için diplomanın tanınması işlemi Almanya’da işe başladıktan sonra da yapılabilecek. Bu noktada işveren, olası ek kalifiye eğitimi için çalışanına izin vermekle yükümlü olacak.

FIRSAT KARTI UYULAMASI

Üçüncü başlık ise; Almanya’da henüz herhangi bir iş sözleşmesi olmayanlara yönelik. ‘Puan Sistemi’ esasına dayalı ‘Fırsat Kartı’ uygulamasıyla potansiyel yabancı iş gücünün farklı kriterleri dikkate alınarak, alacağı puana göre Almanya’ya gelebilmesine olanak sağlanacak. Bu uygulamayla iş yeri aramanın kolaylaştırılmasının yanı sıra başvuru sahibinin deneme süreli çalışma yapabilmesine ve ek işte çalışabilmesine olanak sağlanıyor. İşyeri ararken kişi haftada 20 saate kadar çalışabilecek, 2 haftaya kadar tam gün deneme süreli çalışma yapabilecek. Bu uygulamaya göre, yasada belirlenen kriterlerden en az 6 puan alanlar, ‘Fırsat Kartı’nı hak ederek yasal bir oturum izniyle Almanya’da iş arayabilecek.
Bu kriterler şu şekilde puanlanacak:
Diploma denkliği / 4 puan
En az 2 yıllık iş tecrübesi / 2 puan
En az B2 düzeyinde Almanca bilgisi / 3 puan
İngilizce dil bilgisi / 1 puan
35 yaş altı 2 puan / 40 yaş üstü 1 puan
Almanya geçmişine sahip olmak / 1 puan.”

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Inclusive Work Berlin şirketinin sahibi İsmail Tekin ile Serbest Entegrasyon Görevlisi Mona Abou Alfa, dil problemini ve yasanın uygulanmasındaki zorluklara işaret ederek, işverenlerin yurtdışından eleman getirmekte sorunlarla karşılaştıklarına dikkat çektiler.

Sempozyum katilimce işverenlerin sorularına verilen yanıtlarla son buldu.

ha-ber.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.