HAAK-BİR’DE   AŞURE DAĞITILDI!

HAAK-BİR’DE   AŞURE DAĞITILDI!

ABONE OL
07:41 - 02/09/2020 07:41
HAAK-BİR’DE   AŞURE DAĞITILDI!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Ali Akdemir/Hamburg

Tüm Dünyayı etkisi altına alan yaşadığımız olumsuz KOVID-19 pandemi sürecine rağmen, Muharrem ayı nedeniyle HAAK – BİR’de aşure dağıtıldı.

Hamburg Anadolu Alevileri Kültür Birliği’nde (HAAK – BİR) Muharrem ayı nedeniyle aşure dağıtıldı. HAAK semtindeki cemevi binasında gerçekleşen aşure gününde yaşanılan salgın krizi nedeniyle önlem olarak kısıtlı bir katılım oldu.

Aşure gününde Haak-Bir başkanı Sait Aslan, CHP Hamburg ve Schleswig Holstein Birliği başkanı Erol Buldak, Haak-Bir dernek eski başkanı Erkan Erçin, Hamburg Alevi Kültür Merkezi eski Başkanı Nurali Demir ve dernek yönetim kurulu üyesi sanatçı Hazır Demir ve dernek üyeleri hazır bulundu

Haak-Bir başkanı Sait Aslan “Salgın hastalık sürecinden dolayı alınan önlemlerden dolayı bu sene maalesef Aşure lokmamızı tam arzu ettiğimiz düzeyde gerçekleştiremiyoruz. Sembolik olarak inancımızın gereği olan Aşure gününde bizleri yalnız bırakmayan ve aşurenin hazırlanmasında emeği geçen Canlara teşekkür ediyorum” dedi.

Konuyla ilgili Haak-Bir derneği paylaşım sitesinden şu açıklamaya yer verildi. ” Kerbela’da yitirdiğimiz canlar için, on iki gün boyunca tutulan oruçlar verilen lokmalar ve zakirlerin nefesleri, zalimlerin zulmüne karşı, mazlumun, adaletin, barışın, sevginin ve halkların kardeşliği için olsun. Aşure içindeki farklı yemişlerin bir araya gelerek verdikleri harmoni tıpkı farklı coğrafyalardan farklı süreklerden gelen canların bir araya gelip BİR olması gibidir. Aşuremiz sevgi barış umut için karışacak ve siz canlarla paylaşılacaktır.  Emeği geçen canların emeklerine sağlık “denildi.

ALEVİ İNANCINDA AŞURE GÜNÜ VE MUHARREM MATEMİ

Alevîlerde, Hüseyin’in Kerbelâ’daki acısı başta olmak üzere On iki İmamlar’ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi’nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu’nun temel ilkesidir.

Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin’in kurtulması ve Ali’nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah’a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.