***  Gürcistan Güney Osetya’dan çekildi

*** Gürcistan Güney Osetya’dan çekildi

ABONE OL
10:38 - 10/08/2008 10:38
***  Gürcistan Güney Osetya’dan çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

GÜRCİSTAN GÜNEY OSETYA’DAN ÇEKİLDİ

TİFLİS – Güney Osetya’da çatışmalar sürerken Gürcistan birliklerinin Rus askerleriyle çatışmaya girdikleri Güney Osetya’dan çekildiği açıklandı. Ancak Rusya askeri yetkilileri, Gürcistan askerlerinin Güney Osetya’dan tamamen çekildiği haberlerini yalanladı

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, yaptığı açıklamada, birliklerin Güney Osetya’dan "tamamen çekildiğini" söyledi.
Bu arada, Gürcistan hükümeti, Rusya’nın çatışma bölgesine 10 bin asker daha gönderdiğini açıkladı.
Açıklamada, son saatlerde 6 bin askerin Roki tünelinden Güney Osetya’ya girdiği, 4 bin askerin de Abhazya’ya geldiği kaydedildi.
Gürcistan’daki çatışmayı ele almak üzere üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi’nden sonuç alınamazken, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Gürcistan’ın ateşkes isteğini reddettiklerini açıkladı.
Çurkin, ”Ateşkes çözüm olmaz. Çatışmalar sürüyor. Gürcü güçler, Güney Osetya topraklarında kalmaya devam ediyor. Tüm bu eylemler ve işaretler, ateşkese yönelik şeyler değildir” dedi.
Diplomatik kaynaklara göre ABD ve bir çok konsey üyesi ülke de Rusya’ya toplantıda ateşkesi kabul etmesi yönünde baskı yapmasına karşın Rusya bunu reddetti. Toplantıdaki anlaşmazlıklar nedeniyle basın için ortak bir açıklama metni bile hazırlanamadı. Rusya’nın birliklerini Güney Osetya’dan çekmeyi reddetmesi nedeniyle ”ateşkes çağrısı” içeren bir açıklama metni hazırlanamadı.
Rusya temsilcisi büyükelçi Çurkin toplantıda, çatışmaların yayıldığını, bunu Gürcülerin başlattığını, binlerce kişinin ölmesi üzerine Rus birlikleri ve tanklarının müdahale ettiğini kaydederek, ”Gürcistan güçleri Güney Osetya’dan çekilmeli. Sonra da Güney Osetyalılara karşı güç kullanılmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini kabul etmeli” dedi.
BM Genel Sekreterinin, barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Edmond Mulet, ”Çatışmanın Güney Osetya’dan Abhazya’ya yayılacağından kaygı duyuyoruz.” dedi.


RUSYA GÜRCİSTAN’IN KARADENİZ KIYILARINI ABLUKAYA ALDI

Rus donanmasına ait savaş gemilerinin Gürcistan’ın Karadeniz kıyılarını ablukaya aldığı bildirildi.
Rus donanmasından bir kaynak, Rusya’nın İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, gemilere, Gürcistan’a "silah ve askeri donanım girmesini engelleme emri" verildiğini söyledi.

BAN Kİ-MUN’DAN ATEŞKES ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gürcistan’da çatışan taraflara acil ateşkes çağrısı yaptı.
Ban, yaptığı yazılı açıklamada, ”Çatışma içerisindeki tüm taraflar acilen muharebeleri durdurmalı, bir barış anlaşmasına varmak için vakit geçirmeksizin müzakerelere başlamalı” dedi.
Gürcistan’ın Güney Osetya özerk cumhuriyetinden sonra, Abhazya özerk cumhuriyetinde de durumun gerginleşmesinden kaygı duyduğunu belirten Ban, ”özellikle Abhazya’daki Yukarı Kodori Vadisi’nin bombalanmasının ve burada oluşturulmuş güvenlik bölgesine askeri yığınak yapılmasının kaygı verici olduğunu” kaydetti.
Vadideki BM askeri gözlemcileri, Abhaz güçlerin buradaki Gürcü güçlere karşı operasyon başlatmaya hazırlandıklarını ancak Abhazya’nın uyarısı üzerine burayı terk etmeye başladıklarını açıklamışlardı.

TÜRK KIZILAYI SARP’TA ÖNLEM ALDI

Türk Kızılayı, Kafkaslar’daki çatışmanın sürmesi durumunda ortaya çıkacak insani yardım ihtiyacı için Sarp Sınır Kapısı’na, 130 çadır, 2100 battaniye, 150 kampetle gıda ve su ulaştırdı.
Türk Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kafkasya’daki çatışmalar nedeniyle mağdur duruma düşen kişilerin acil barınma, acil beslenme ve sağlık hizmetlerini karşılamak amacıyla gerekli çalışmaların yapıldığı belirtildi.
Bu kapsamda çatışmaların sürmesi halinde ortaya çıkacak sağlık hizmetleri ihtiyacının karşılanması için günde 500 kişiye ayakta, 150 kişiye de yatarak hizmet verebilecek sahra hastanesinin Sarp Sınır Kapısı’na gönderildiği kaydedildi.
Anadolu Ajansı

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.