Güney Kıbrıs’tan Türk savaş uçaklarının hava güvenliğini tehdit ettiği iddiası

Güney Kıbrıs’tan Türk savaş uçaklarının hava güvenliğini tehdit ettiği iddiası

ABONE OL
22:31 - 25/05/2023 22:31
Güney Kıbrıs’tan Türk savaş uçaklarının hava güvenliğini tehdit ettiği iddiası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Güney Kıbrıslı yetkililer, Türk savaş uçakları ve askeri insansız hava araçlarının uçuş planlarını doldurmadan ya da hava trafik kontrol ile iletişim kurmadan kendi denetimlerindeki hava sahasında uçtuğunu öne sürdü; Türkiye’nin uçuş güvenliğini tehlikeye atmaması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Denetim dışı Türk askeri uçuşlarıyla ilgili sorun, bu ayın başlarında Güney Kıbrıslı yetkililerin bir Türk savaş uçağının, KKTC ile aralarında yer alan Birleşmiş Milletler kontrolundaki tampon bölge üzerinde “yasadışı” bir şekilde alçaktan uçtuğunu ve bunun bir keşif görevi olduğuna inandıklarını söylemesiyle yeniden gündeme geldi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden Associated Press haber ajansına yapılan açıklamada, “Türkiye’nin bu yasadışı eylemlerine ve ayrılıkçı oluşumun hava trafik kontrolunu kendi kendine yasadışı olarak işletmesine rağmen, Kıbrıs Sivil Havacılık Dairesi, Lefkoşa uçuş bilgi bölgesinde hava trafik hizmetlerinin güvenli bir şekilde sağlanması için elinden geleni yapmaktadır” denildi.

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı, Güney Kıbrıs yönetimini, adanın 175 bin kilometrekarelik uçuş bilgi bölgesi içindeki tek hava trafik otoritesi olarak tanımasına rağmen, kuzeyde kendi hava sahasını ilan eden KKTC, geçen yıl toplam 23 bin 224 geliş ve gidişin gerçekleştiği kuzeydeki Ercan Havalimanı’na doğrudan uçuşlar düzenliyor.

Ancak Avrupa hava güvenliği ajansına göre Güney Kıbrıs uçuş bilgi bölgesinden geçen yolcu uçakları, farklı uçuş talimatları aldığından pilotlar arasında “kafa karışıklığına ve yanlış anlamaya” yol açıyor. Ancak kaza riski son derece düşük.

Associated Press’in haberine göre geçmişte, bu çelişkili talimatların bir sonucu olarak uçakların birbirlerine tehlikeli bir şekilde yaklaştığı bir dizi örnek yaşandı.

Associated Press’e göre Kıbrıslı Türk yetkililer ise adada, “her birinin hava sahası dahil kendi toprakları üzerinde etkin kontrole sahip olduğu” “iki egemen devlet” olduğunda ısrar ediyor. Türk yetkililer, haber ajansına yaptıkları açıklamada Güney Kıbrıs yönetimi yetkililerini “çatışmacı” olmakla ve pilotlara “potansiyel olarak yanıltıcı talimatlar” vermekle suçladı; “diyalog ve işbirliği” çağrısında bulundu.

Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni devlet olarak tanımıyor ve adanın kuzeydeki üçte birlik kısmında yer alan KKTC’yi tanıyan tek ülke.

Türkiye’nin ayrıca adanın kuzeyinde büyük bir askeri gücü ve askeri insansız hava araçlarının bulunduğu Geçitkale askeri havaalanı dahil askeri tesisleri mevcut.

VOA tarafından geçilen Güney Kıbrıs’tan Türk savaş uçaklarının hava güvenliğini tehdit ettiği iddiası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Güney Kıbrıs’tan Türk savaş uçaklarının hava güvenliğini tehdit ettiği iddiası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Güney Kıbrıs’tan Türk savaş uçaklarının hava güvenliğini tehdit ettiği iddiası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.