Güney Çin Denizi’nde ABD Çin Gerginliği

Güney Çin Denizi’nde ABD Çin Gerginliği

ABONE OL
14:35 - 20/01/2022 14:35
Güney Çin Denizi’nde ABD Çin Gerginliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin Halk Cumhuriyeti ordusu tarafından yapılan açıklamada, ABD donanmasına ait bir geminin Güney Çin Denizi’nde izinsiz olarak Çin karasularına girdiği ve geminin uyarıldığı belirtildi. ABD Deniz Kuvvetleri’yse söz konusu haberin doğru olmadığını açıkladı.

Çin tarafından yapılan açıklamada, USS Benfold gemisinin izinsiz ve yasadışı şekilde Çin karasularını ihlal ettiği ve bu sebeple hem Çin donanma gemilerinin hem de hava kuvvetlerinin ABD gemisini takip ettiği belirtildi.

Açıklamada “ABD tarafının bu kışkırtıcı eylemlere derhal son vermesini ciddiyetle talep ediyoruz, aksi takdirde öngörülemeyen bu olayların ciddi sonuçlarına katlanacaklar” ifadeleri yer aldı.

ABD Deniz Kuvvetleri’yse USS Benfold gemisine bir uyarı yapılmadığını belirtti, ancak geminin söz konusu alanda faaliyet gösterdiğini doğruladı. ABD Deniz Kuvvetleri 7. Filo Sözcüsü Mark Langford, konuya ilişkin açıklamasında, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin görevimize ilişkin yaptığı açıklama doğru değildir” dedi.

ABD Deniz Kuvvetleri, USS Benfold gemisinin “Seyir özgürlüğü” adı verilen operasyon kapsamında uluslararası kurallara uygun biçimde bölgede faaliyet gösterdiğini ifade etti. Açıklamada ayrıca “ABD, her ulusun, uluslararası hukukun izin verdiği şekilde denizde ve havada faaliyet gösterme hakkını savunuyor” ifadelerine yer verildi.

ABD Donanması’na ait gemiler sık sık Güney Çin Denizi’nde seyirde bulunuyor ve bu durum Çin’in karasuları ihlali iddialarına neden oluyor.

VOA tarafından geçilen Güney Çin Denizi’nde ABD Çin Gerginliği haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Güney Çin Denizi’nde ABD Çin Gerginliği haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Güney Çin Denizi’nde ABD Çin Gerginliği haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.