Günay Can Türklerin gururu oldu

Günay Can Türklerin gururu oldu

ABONE OL
22:27 - 08/08/2022 22:27
Günay Can Türklerin gururu oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uçak mühendisi Günay Can’ın   orman yangın söndürme uçak projesi büyük ilgi gördü. Yangınlar şimdi daha kolay söndürülecek.

Almanya’da tüm üniversiteler arasında yapılan yarışmada Ahmet Günay Can ve ekibi ‘Inferno’ yangın söndürme uçak projesiyle birinci oldular.

İlk kuşak, ikinci kuşak, Gastarbeiter, uyum derken, Almanya’yı ikinci vatan edinen Türk insanı, politikada söz sahibi oldu. Tıp’ta aşıyı bulup, devrim yarattı, çeşitli spor dallarında Alman Milli Takımı’nın formasını giydi, doktor, avukat, hâkim hatta savcı oldular. Tiyatro ve sinemada yer edindiler. Şimdilerde de gençlerimiz uçak ve Uzay Mühendisliği dalında adlarından bahsettiriyor. Geleceğin mesleğini seçen gençlerimizden biri de Nesrin-Ahmet Can çiftinin oğulları Ahmet Günay Can.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi DLR Almanya genelinde yeni nesil yangın söndürme uçakları geliştirme yarışması düzenledi. Yarışmaya Almanya’dan tüm üniversiteler davet edildi.

Stuttgart Üniversitesi’nde Havacılık ve Uzay Mühendisliği dalında yüksek lisans programı yapan Nürnbergli Ahmet Günay Can ve ekibinin geliştirdikleri ‘Inferno’ projesi tam not alarak DLR tarafından Almanya birinci seçildi.

ORMAN YANGINLARI ARTTI

İklim değişikliği ile Orta Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde orman yangınları arttı. İnsanlar, hayvanlar ve doğa için tehdit oluşturan yangınlara havadan genelde eski uçaklar ile müdahale edilmeye çalışılıyor. DLR, bu yangınlara yeni nesil uçaklar ile müdahale edilmesini talep ederek, açtığı yarışmada daha verimli, daha hesaplı ve yeni teknolojiyi barındıran uçaklar için yeni fikirler topladı. Bilhassa kolay havalanabilen ve dikey kalkış yapabilen projeler DLR tarafından talep edildi.

DLR’in taleplerini en iyi şekilde yerine getiren projeler 4 Ağustos 2022 tarihinde finalde sunuldu. En başarılı ve vizyon sahibi olarak değerlendirilen ‘inferno’ projesi birinci seçildi.

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTILAR

Ahmet Günay Can: “Bu proje için ekip arkadaşlarımla gece gündüz çalıştım. Orman yangınları bizim gibi genç akademisyenleri de çok etkiliyor. Giderek artan yangınlara destek vermek için var gücümüzle üniversite eğitiminde edindiğimiz bilgileri ve yeni fikirlerimizi işledik. Diğer projelerde çok başarılıydı, final çok çekişmeli geçti. Birinci olduğumuz için çok sevinçliyiz. Umarız, projemizi deneyimli bir kurum üretir ve bizim de dünyaya ciddi bir katkımız olur. Bana büyük destek olan aileme ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Üçüncü nesil gençler olarak daha büyük başarılara imza atmak için adayız.”

AHMET GÜNAY CAN KENDİNİ ŞÖYLE TANITIYOR

Ailem, zamanında Konya’nın Kulu kazasından Almanya’ya göç etmiş, ben de 22 Eylül 1997 yılında Nürnberg’de doğdum. Bir kız kardeşim var, adı Esra, o da öğretmen oldu.
Sank Leonard İlkokulu, Peter Fischer lisesi, daha sonra Stuttgart Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisliğini derece ile bitirdim. İlk tebrik edende Bavyera Başbakanı Markus Söder olmuştu.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.