*** Gümrükte domuz gribi raporu istenmiyor

*** Gümrükte domuz gribi raporu istenmiyor

ABONE OL
19:26 - 10/07/2009 19:26
*** Gümrükte domuz gribi raporu istenmiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Gümrükte domuz gribi raporu istenmiyor

Yaz tatil sezonu nedeniyle Bulgaristan’dan transit geçiş yapan yabancıların sayısında artış kaydedilirken, gümrük kapılarında "domuz gribi raporu istendiği" yolunda çıkan söylentilerin asılsız olduğu bildirildi

Bulgaristan gümrük yetkilileri ve sınır polisi, ülkeden transit geçiş yapan yabancılardan domuz gribiyle ilgili hiçbir belge veya para istenmediğini belirtti. Yetkililer, söylenti yüzünden birçok kişinin geldikleri ülkeden "hastalığı taşımadığına" ilişkin rapor aldığını ve bu raporlar için para ödediğini açıkladı.


"SINIR KAPILARIMIZ SORUNSUZ ÇALIŞIYOR"

Yaz yoğunluğu dolayısıyla Bulgaristan’da tüm sınır kapılarında görevlilerin tam kadro çalıştığı ve geçişlerin en kısa sürede yapılması için bürokratik işlemlerin mümkün olduğu kadar azaltıldığı belirtildi.

Ülkenin en büyük gümrük kapılarından biri olan Bulgaristan-Sırbistan sınırındaki Kalotina gümrük kapısı müdürü İvaylo Zarev, yaptığı açıklamada, bagaj kontrolünün sadece şüpheli durumlarda veya bir ihbar olması halinde yapıldığını söyledi.

Gümrüğe tabi ve bildirimi zorunlu herhangi bir şeyi olmayan yolcuların geçiş süresinin 30 saniyeyi geçmediğini ileri süren Zarev, "Bizim amacımız özellikle, tatil için ülkesine gitmeye çalışan insanların sınır kapılarından geçişlerini sıkıntı yaratmadan bir an önce sağlamaktır" dedi.

Bulgaristan yasalarına göre 10 bin euronun üzerindeki paranın sınır kapılarında bildiriminin yapılması gerektiğini kaydeden Zarev, üzerinde yüksek miktarda para bulunan kişilerin bildirim yapmadan ülkeye girdiğini, daha sonra çıkış yaparken bu para tespit edildiğinde haklarında "para aklama ve yolsuzlukla mücadele" programı çerçevesinde hukuki işlem yapıldığını hatırlattı.

Gümrük kapılarında hiçbir işlem için ücret talep edilmediğini kaydeden Zarev, domuz gribi konusunda son zamanlarda yayılan kaynağı belirsiz bir söylenti yüzünden yolcuların geldikleri ülkelerden "hasta olmadıklarına" dair rapor aldıklarını, oysa Bulgaristan sınır kapılarında domuz gribiyle ilgili yolculardan hiçbir belge istenmediğini söyledi.

Transit geçiş yapan yabancıların sadece havaalanlarında termal kamerayla kontrol edildiğini ifade eden Zarev, kara sınır kapılarında bu uygulamanın dahi bulunmadığını bildirdi.

"RAPOR ALDIK"

Bu arada Bulgaristan’dan transit geçiş için Kalotina sınır kapısından giriş yapmaya çalışan gurbetçilerden büyük bir bölümünün geldikleri ülkeden rapor aldığı dikkat çekiyor.

Gurbetçiler, Bulgaristan sınır kapılarında domuz gribi raporu istendiği ve domuz gribi aşısı yaptırıldığı yolundaki haberleri, Avrupa’da Türkçe yayın yapan bazı radyolardan ve Türkiye’ye daha önce gitmiş tanıdıklardan duyduklarını anlatıyor.

TRANSİT VİZE UYGULAMASI

Kalotina sınır polisi müdürü Orlin Nikolov da sınır kapılarında pasaport kontrolünün en hızlı şekilde yapıldığını söyledi.

Pasaportlarında Schengen vizesi bulunan veya AB ülkelerinde oturma ve çalışma izni olan kişilerin Bulgaristan’dan vizesiz geçiş yaptığını belirten Nikolov, bu şekilde ülkeye giren yabancıların 5 gün içinde ülkeden çıkması gerektiğini bildirdi.

Nikolov, bu kişilere giriş yaptıkları sınır kapısından çıkmaları durumunda ceza uygulandığını kaydetti.

Sınır polisin karşılaştığı en büyük sorunun insan kaçakçılığı olduğunu belirten Nikolov, Avrupa’da oturan bazı kişilerin Türkiye’deki akrabalarını arabalarına sakladığını, sahte pasaport veya benzer bir kişiye ait pasaportla sınırlardan geçirmeye çalıştığını söyledi. Bunların nadir de olsa olduğunu kaydeden Nikolov, "Bu yüzden işimizi de ciddi yapmak ve dikkatli davranmak zorundayız" diye konuştu.

"TRAFİK KURALLARINA UYUN"

Bu arada Bulgaristan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, ülkeden transit geçiş yapanları trafik kurallarına uymaları ve araçlarını dikkatli kullanmaları konusunda uyardı.

İçişleri Bakanlığı Trafik Suçları Bölümü Müdürü Bojidar Vuçkov, yaptığı açıklamada, ülkeden araçlarıyla transit geçiş yapan yabancıların en çok aşırı hız ve hatalı sollama yaptığını bildirdi.

Transit geçiş yapanların yol güvenliğinin sağlanması için Bulgaristan polisinin her türlü gayreti gösterdiğini kaydeden Vuçkov, ülkeye giriş yapan Türkler için, ülkedeki trafik polisinin çalışmaları, trafik kuralları, konaklama yerleri ve yol güvenliği konularında detaylı bilgiler ile ilgili kurumların telefon numaralarının yer aldığı Türkçe broşürlerin sınır kapılarında temin edilebileceğini bildirdi.

Bulgaristan–Sırbıstan sınırındaki Kalotina gümrük kapısı ile Bulgaristan–Türkiye sınırındaki Kapitan Andreevo sınır kapısı arasında trafik yoğunluğunun haftanın cuma ve pazar günleri arasında hat safhaya ulaştığını hatırlatan Vuçkov, özellikle bu günlerde sürücülerin daha dikkatli olmasını istedi.

"YORGUNSANIZ DİNLENİN"

Batı Avrupa’dan araçlarıyla gelenlerin çoğunun Bulgaristan’a ulaştıklarında yol yorgunluğunu ciddi şekilde hissetmeye başladığını kaydeden Vuçkov, buna rağmen bunların çoğunun Bulgaristan’ı da bir an önce geçip Türkiye’ye girme düşüncesiyle araç kullanmaya devam ettiğini bildirdi.

Bu durumun ciddi kazalara, can kayıplarına ve yaralanmalara yol açtığını kaydeden Vuçkov, "Ülkede yol üzerinde belirli mola yerlerinde durarak dinlenilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Geçen yıllarda yollarda bazı hırsızlık ve gasp olaylarının meydana geldiğini hatırlatan Vuçkov, bu suçların büyük bir bölümünün polis üniformasına benzer kıyafetli kişilerce işlendiğinin tespit edildiğini söyledi.

Vuçkov, bu yüzden Bulgar polisinin üniformalarını ve kullandığı araçları tanımanın faydalı olacağını belirterek şöyle konuştu:

"Bulgar polislerinin göğüslerinde mutlaka adı ve rütbesi yazılı tanıtım kartları asılıdır. Fosforlu yelekleri, beyaz şapkaları vardır. Kollarında ‘Police’ yazılı amblem taşır. Polis araçları beyazdır ve üzerinde ‘Police’ yazılı mavi bir şerit ve kayıt numarası bulunur, sirenleri ise fanus değil kanat tipindedir."

DİĞER SINIR KAPILARI

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, ülkeden transit geçiş yapan Türklerin sadece Kapıkule–Kaptan Andreevo sınır kapısını tercih etmesinin bu kapılarda yoğunluğun artmasına yol açtığını söyledi.

Yetkililer, Bulgaristan ile Türkiye arasında Malko Tırnovo-Dereköy ve Lesova–Hamzabeyli sınır kapılarının da bulunduğunu hatırlatarak, bu kapıların da kullanılmasının yoğunluğu azaltacağını vurguladı.

Özellikle Hamzabeyli-Lesovo sınır kapısının, geçiş rahatlığı ve modern altyapısına rağmen transit geçiş yapanlar tarafından fazla tercih edilmemesi dikkat çekiyor.

Kaptan Andreevo-Kapıkule sınır kapısında saatlerce beklemek yerine Lesevo-Hamzabeyli sınır kapısını kullanmak isteyen gurbetçiler, şu güzergahlar üzerinden bu sınır kapısına ulaşabiliyor:

Giurgiu (Romanya)-Rusçuk (Bulgaristan) sınır kapısından giriş yapanlar: Rousse (Rusçuk)-Razgrad-Shoumen (Şumnu)-Karnobat-Yambol (Yanbolu)-Elhovo-Lesovo.

Kalarash (Romanya)-Silistre (Bulgaristan) sınır kapısından giriş yapanlar: Silistre-Doulovo-Shoumen (Şumnu)-Karnobat-Yambol (Yanbolu)-Elhovo-Lesovo.

Kalafat (Romanya)-Vidin (Bulgaristan) sınır kapısından giriş yapanlar: Vidin-Montana-Vratsa-Botevgrad-Sofya-Plovdiv (Filibe)-Haskovo (Hasköy)-Harmanlı-Topolovgrad-Elhovo-Lesovo.

Sırbistan veya Makedonya’dan giriş yapanlar: Sofya-Plovdiv (Filibe)-Haskovo (Hasköy)-Harmanlı-Topolovgrad-Elhovo-Lesovo.

(A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.