Gülşen’in Tutuklanmasına Tepki Yağdı

Gülşen’in Tutuklanmasına Tepki Yağdı

ABONE OL
11:14 - 26/08/2022 11:14
Gülşen’in Tutuklanmasına Tepki Yağdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İSTANBUL – Gülşen adıyla bilinen Türk pop müziğinin yıldız isimlerinden Gülşen Çolakoğlu, tutuklama talebiyle sevk edildiği İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’’ suçlamasıyla tutuklandı. Gülşen adliyedeki işlemlerin tamamlanmasının ardından Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Nisan ayında Ataşehir’de verdiği bir konser sırasında imam hatip liselerini aşağıladığı iddia edilen Gülşen, Ocak ayında giydiği bir transparan kıyafet; geçtiğimiz günlerde de LGBTİ bayrağı açması sebebiyle muhafazakar çevrelerinin hedefindeydi.

‘‘Suç işlemedim, bana ihtiyacı olan bir çocuğum var’’

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadesinde “Ben 25 yıllık sanatçıyım. Müzisyen çalışma arkadaşlarım var. Bu grupla birlikte konserlerde sahne alırım. Kadromda klavye müzisyeni olarak yer alan Miraç isimli arkadaşımın lakabı ‘imam’dır. Ayrıca arkadaşlarla kendi aramızda ‘aptal, salak, sapık’ olarak şakalaşırız. Talihsizlik olarak bu iki kelime bir araya gelmiştir. Arkadaşımız imam hatipte okumamıştır. Orkestrama, ‘Beni seyircilerimin arasına omuzlarınızda taşıyın’ demem üzerine, bana orkestra arasından ‘Seni imam taşısın’ şeklinde cevap gelince bahse konu konuşma Miraç ile aramızda geçmiştir. Bu konuşma, konsere gelenlere ya da medyaya hitaben yaptığım bir konuşma değildir’’ diyen 46 yaşındaki şarkıcı, sulh ceza hakimliğinde verdiği ifadesinde de hakkındaki suçlamaları reddetti.

Gülşen, ‘‘Bana ihtiyacı olan bir çocuğum var. Ben suç işlemedim. Bana ihtiyaç olunan her an gelebilirim. Tutuksuz yargılanmak istiyorum. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Serbest bırakılmamı talep ediyorum. Dosyadan okunan belgelerden aleyhime olanları kabul etmiyorum’’ dedi.

Avukat Emre: ‘‘Yasaların müvekkilim için de adil ve eşit bir şekilde uygulanmasını beklerdik’’

Gülşen’in tutuklanması sonrası Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde gazetecilere açıklama yapan avukatı Emek Emre ise tutuklamaya itiraz edeceklerini söyledi.

Avukat Emre, ‘‘Çok üzücü bir şekilde Gülşen tutuklandı. Avukatları ve ailesi olarak çok üzgünüz. Hepimiz gibi Türk vatandaşı. Türkiye hukuk devleti. Yasaların müvekkilim için de adil ve eşit bir şekilde uygulanmasını beklerdik. Kanaatimizce müvekkilin işlemiş olduğu bir suç bulunmamaktadır. Türk Ceza Kanunu’nun madde 216 tanımlı suçtan soruşturma başlatıldı. Alt ve üst sınırlarına baktığımızda tutulama tedbiri uygunsuz olmuştur. İnanıyoruz ki anayasaya aykırı olan karar itiraz neticesinde kaldırılacaktır. Yarın sabah da itirazımızı ilgili mercilere ileteceğiz’’ dedi.

“Kadınları öldürenler serbest ama eşit ve özgür yaşamak isteyenler cezalandırılıyor”

Gülşen’in tutuklanması sonrası bir grup kadın Çağlayan Adliyesi’nde toplanarak bu kararı protesto etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, ‘‘Gülşen, ‘tüm cinsiyet kimlikleri eşit özgür yaşasın’ diye kendi bulunduğu yerden söylemlerde bulunan bir sanatçıydı. Bugün ülkede hedef gösterilmesi yetmezmiş gibi hukuk ve yargı eliyle de ıslah edilmeye çalışılıyor. Kadınları, LGBTİQ’leri bu cezalandırmalarla bizleri ıslah edemeyecekler” dedi.

Fidan Ataselim, “Bugün kadınları öldürenler tacizciler, tecavüzcüler, şiddet uygulayanlar ellerini kollarını serbest geziyorlar. Ama eşit özgür yaşamak isteyenler cezalandırılıyorlar. Gülşen ne suç işlemiş de tutuklanıyor? Hukuk diye bir şeyden bahsedemeyiz. Gezi direnişine katılanlar ‘sürtük’ denilerek aşağılanmaya çalışılıyor. Siyasi iktidar eliyle hukukun dizayn edilmeye çalışıldığı bir dönemdeyiz’’ ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: ‘‘Hukuka, adalete ihanet etmeyin; sanatçıyı hemen serbest bırakın’’

Gülşen’in Nisan ayındaki bir konseri sırasında yaptığı konuşmanın dün sosyal medyada gündem olmasının ardından tutuklanmasına siyaset dünyasından da çok sayıda tepki geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’dan paylaştığı mesajda iktidarın bu tutuklamayla gençleri birbirine düşürmeyi hedeflediğini savundu.

CHP lideri, ‘‘Farklı hayat tarzlarına sahip gençlerin arasında uzun bir zamandır barış rüzgarları esmektedir. Amacını aşmış bir şakayı alıp, gençlerimizi birbirine düşürmektir hedef. Biraz daha iktidarda kalmak için, daha çok çalmak ve çırpmak için. Gençlere sesleniyorum, bu adaletsiz düzenin sonu geliyor. Sizleri kışkırtarak ve bölerek bu ülkeyi yönetmeye çalışıyorlar. Önümüzdeki seçimde sizler büyük bir rol oynayacaksınız. Bir olmak, kışkırtmalara karşı birbirinize kenetlenmek sizin elinizde” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Ey vatan kurtaran savcı ve hakim, ‘Çürükler, adiler, s**tükler, cibilliyetsizler…’ bunlar kimin laflarıdır? Bunları bu aziz millete kim söyledi? Hukuka, adalete ihanet etmeyin; sanatçıyı hemen serbest bırakın’’ ifadelerini kullandı.

AKP’li Tayyar: ‘‘Kaş yaparken göz çıkarmak böyle bir şey olsa gerek’’

Bugün başta Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik olmak üzere birçok AKP’li isim, Gülşen’in yayınlanan videosundaki sözlerine sert tepki göstermişti.

Ancak eski AKP milletvekili ve Merkez Yönetim Kurulu üyesi Şamil Tayyar, ‘‘Gülşen’e tek ses tepki gösterenlerin tutuklamada ayrışmaları, kararın vicdanlarda tam karşılık bulmadığını gösteriyor. Suç ve ceza arasında doğru orantı kurulmadığında doğal sonuç budur. Kaş yaparken göz çıkarmak böyle bir şey olsa gerek’’ yorumunda bulundu.

Sosyal medyadan büyük tepki

Aralarında sanatçı, akademisyen, edebiyatçının da bulunduğu on binlerce sosyal medya kullanıcısı Gülşen’in tutuklanmasına karşı çıktı.

Yazar Ahmet Ümit, ‘‘Tutuklanmayı gerektiren suç nedir? Gerçekten burada bir insanı hapse attıracak suç nedir? Ey hukukçular, bir kadını özgürlüğünden mahrum bırakacak suç nedir, açıklar mısınız?’’ derken; Mor ve Ötesi Grubu’nun solisti Harun Tekin ‘‘dayattığı gibi olmadığı, giyinmediği, konuşmadığı için bir kadın sanatçı tutuklandı’’ yorumunda bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Cem Say ise ‘‘Yargı ve üniversite gibi kurumların görevi gerçeğin ne olduğunu ortaya koymak. İşte bu yüzden bu kurumlar özerk olmalı, kimseden emir almamalı, mensupları da liyakat ilkelerine göre seçilmeli’’ sözleriyle Gülşen’in tutuklanmasını değerlendirdi.

Bugün İstanbul’da Fenerbahçe ile Austria Wien arasında oynanan UEFA Avrupa Ligi eleme maçı sırasında Fenerbahçeli taraftarlar da Gülşen’in tutuklanmasını protesto etti.

‘‘Türkiye laiktir, laik kalacak’’ tezahüratı yapan taraftarlar pop stara ait ‘‘yurtta aşk cihanda aşk’’ adlı şarkıyı söyledi.

VOA tarafından geçilen Gülşen’in Tutuklanmasına Tepki Yağdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gülşen’in Tutuklanmasına Tepki Yağdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gülşen’in Tutuklanmasına Tepki Yağdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.