Gübre Takip Sistemi rekabetçi ortama dönüştürülmeli

Gübre Takip Sistemi rekabetçi ortama dönüştürülmeli

ABONE OL
23:20 - 02/03/2021 23:20
Gübre Takip Sistemi rekabetçi ortama dönüştürülmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DNA Barkod biyoteknolojisi ve karekod ile gübrenin izlenebilirliğini sağlayarak, sahtecilik, taklit ve tağşişi önlemeyi, çiftçinin kaynağı belli gübre sağlamasını amaçlayan Gübre Takip Sistemi’nin (GTS) rekabetçi ortama dönüştürülmesi istendi.

Sera, Tarla ve Bahçe Bitkileri için özel gübrelerin ve ilgili bitki besleme ürünlerinin üretimi, geliştirilmesi ve pazarlanmasında sektörde önemli marka olan Seto Sebze Tohumları Gübre Üretim İnş. Tur. Ve San. Tic. A. Ş (SETO A.Ş) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Gönen, son dönemlerde fiyat artışlarıyla gündeme gelen gübre konusunda bilgi verdi.

Pandemi sürecinde dünyada gıda temini ve gıda güvenliğinin öne çıktığını, bu nedenle ülkelerin tarımsal üretime yöneldiğini belirten Gönen, dünyada gıda fiyatlarında önemli artışların olduğunu anımsattı.

Türkiye’nin 20 yıl öncesi gübrede dışa bağımlı olduğunu ifade eden Gönen, artık Türk gübre sektörünün inanılmaz derecede ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Konteyner sıkıntısı

Türkiye’de tarım sektörü sorunlarının gübre, tohum, fide üreticileri de olmak üzere tüm paydaşlarıyla birlikte çözümlenmesi gerektiğini anlatan Gönen, sektörün ihracatta konteyner sorunu yaşadığına dikkat çekti.

Başta ABD, Güney Amerika ve Çin’de çok büyük miktarlarda konteyner birikimi olduğunu bu nedenle lojistikte sıkıntı yaşandığını vurgulayan Hasan Ali Gönen, ‘’Bir konteyner 5-6 bin dolara mal oluyor. Konteyner sıkıntısı nedeniyle de ihracat istenilen düzeyde gerçekleşemiyor. Konteyner sorunu olmasa Türk gübre ihracatı daha fazla olur’’ dedi.

Vadeler uzuyor

Son dönemde Türkiye’de üre fiyatlarının bin lira arttığını ve 3 bin 400 liraya ulaştığını anlatan Gönen, dünya ülkelerinin tarımsal üretime yönelmesi nedeniyle ton başına 50-60 dolar attığını vurguladı. Petrol fiyatlarının da artmasında üre fiyatlarına olumsuz katkısı yaptığını vurgulayan Gönen, şunları kaydetti.

‘’Başta gübre, tohum ve fide olmak üzere sektörde vade süreleri uzuyor. Vade süreleri 12-15 aya kadar çıkıyor. Bu yönetile bilinir bir durum değil. Bu nedenle işletmeler adeta bankalara çalışıyor. Döviz kuru düşmesine rağmen gübre fiyatları yine bu hale geldi.’’

Gübre Takip Sistemi yük oluyor

Seto Tarım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Gönen, yakın zamanda uygulamaya konulan Gübre Takip Sistemi’nin sektöre ve üreticilere önemli yük getirdiğini ve maliyet artışına yol açtığını söyledi. Gübre Takip Sisteminin sektöre 300-350 milyon lira ek yük getirdiğini anlatan Gönen, şunları kaydetti.

‘’Bu uygulama 2-3 yıldır yük olarak görülüyor. Gübre Takip Sistemi’ne şimdi de mali kontrol getirilmek isteniyor. Bu da çiftçiye yük olarak gelecek. Gübre Takip Sisteminin yanında mali kontrol getirilmesi verimliliği düşürecek, zaman kaybına yol açacak. Özellikle de bitki besleme firmalarında gelir ve zaman kaybına yol açacak. Gübre Takip Sistemi artık rekabetçi bir ortama dönüştürülmeli

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.