“Göçmen gençler başarılı, bunlardan yararlanın”

“Göçmen gençler başarılı, bunlardan yararlanın”

ABONE OL
14:03 - 23/09/2022 14:03
“Göçmen gençler başarılı, bunlardan yararlanın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Kreuzberg Mesleki Eğitim Merkezi (BWK), meslek eğitimi alanında dışlamanın ve ayrımcılığın engellenmesi, Alman işletmelerin kapılarını göçmen kökenli kızlı-erkekli gençlere daha fazla açması için Göçmen İşletmeler Birliği (VMW) ile ‘Mesleki Eğitimde Mükemmellik ve Çeşitlilik’ başlığı altında yeni bir proje başlattı.

BWK’dan dışlamayı engelleme atağı

Projenin startı, Berlin’deki Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda (HWK) dün akşam (perşembe) düzenlenen bir etkinlikle verildi. Moderatörlüğünü İran kökenli Nina Moghaddam’ın yaptığı etkinlikteki panele katılan, HWK Berlin Bölüm Başkanı Manuela Albrecht, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) Mesleki Eğitim ve Öğretim Departmanı Başkanı Dr. Catrin Hannken ile BWK yöneticisi Nihat Sorgeç, kökenlerine ve kültürlerine bakılmaksızın Alman işletmelerin kapılarına meslek eğitimi yapmak isteyen gençlere kapılarını sonuna kadar açmaları çağrısında bulundular. Yıllardır yapılan araştırmalarda göçmen kökenli gençlerin özellikle başörtülü Müslüman genç kızların meslek eğitimi yeri ararken dışlanıp ayrımcılığa uğradıklarının saptandığını hatırlatırken, zaman kaybetmeden bunun son bulmasını istediler.

 

BWK’dan dışlamayı engelleme atağı

‘BURAYA KÖK SALMIŞIZ’

Yıllardır ağırlıklı olarak göçmen kökenlilere meslek eğitimi veren BWK Genel Müdürü Nihat Sorgeç, Alman makamların ve politikacıların ayrımcılığın ve dışlamanın engellenmesi için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi: “Ama biz de yapılan hatalı ve var olan eksiklikleri daha iyi gündeme getirmeliyiz. Alman işletmelere hem öneri götürüp hem de gerektiğinde onların tutumunu eleştirebilmeliyiz. Alman şirketlerin çoğu, özellikle de küçük şirketler, genelde kendi kültürlerinden gençleri tercih ediyor. Ama artık kendi kültürleri diye bir şey yok. Bizler de artık buraya kök salmışız, bu toplumun bir parçasıyız. Artık göçün kültürel ve ekonomik yönden bir zenginlik olduğu kabullenilmeli ve köken, kültür ayırımı yapmadan meslek eğitimi kapıları herkese açılmalı. Bu projenin temeli, yapılan bir araştırmaya dayanıyor. Bu araştırmaya göre, bir genç kız aynı notları içeren başvuruyu bir Alman ismiyle bir de Türk ismiyle, bir başörtülü bir de saçları açık fotoğrafıyla gönderiyor. Tabii ki sonuçlar baştan belli. Alman isimli olan başvuruya her yerden olumlu yanıt gelmiş. ‘Gelin başlayın denilmiş’. Türk ismiyle gönderilen başvuruya daha az olumlu yanıt gelmiş. En az yanıt da başörtülü kıza gelmiş. O neredeyse tamamen görmezden gelinmiş. İşte bizim hedefimiz, bu dışlamaları ve ayrımcılığı engellemek.”

 

BWK’dan dışlamayı engelleme atağı

BÜYÜK ÇELİŞKİ VAR

Almanya’da yıllardan beri meslek eğitimi görmek isteyenlerin sayısı azaldığı halde, göçmen kökenlilerin meslek eğitim yeri bulmakta zorluk çektiklerine de işaret eden Sorgeç, şöyle devam etti: “Federal Çalışma Ajansı’nın verilerine göre 233 bin boş meslek eğitim yeri var. Herkes üniversiteye gitmek istiyor. Gençler müracaat etmiyor. Ama diğer taraftan göçmen kökenli gençler meslek eğitimi yeri bulamıyor. Burada büyük bir çelişki var. Bir yandan Alman işletmeler çıraklık eğitimi vermek için genç arıyor ama diğer yandan meslek eğitimi yapmak isteyen gençler yer bulamıyor. Yabancı kökenli gençlerin yüzde 40’ı meslek eğitim yeri bulamıyor. Biz buna karşı bir mücadele verebilmek için bu projeyi gündeme getirdik. Alman işverenlere yönelik çalışmalar yapıp onların daha hassas davranmalarını sağlamaya çalışacağız. Şu anda Almanya’da yetişen gençlerin yüzde 40’ı göçmen kökenli. Bu durum Alman işverenler tarafından hâlâ yeterli ölçüde bilinmiyor. Göçmen kökenli gençlere daha fazla imkân sağlayıp onların potansiyelinden daha fazla yararlanmak lazım. Bugün başlangıç toplantısını yapıyoruz. Bundan sonra Münih, Hamburg ve Köln’de bu toplantıları sürdüreceğiz.”
BWK’dan dışlamayı engelleme atağı
Meslek eğitimlerini çok iyi dereceyle bitiren gençlere 6 farklı kategoride 3 bin Euro ödül vereceklerini belirten Nihat Sorgeç, “Biz bununla Alman işverenlere de ‘Bakın göçmen kökenli gençler son derece başarılı, bunlardan yararlanın’ sinyali vereceğiz” dedi.
ha-ber.com/Hüseyin İşlek/Berlin

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.