Gizli Belge Soruşturmasında Trump Aleyhine Karar

Gizli Belge Soruşturmasında Trump Aleyhine Karar

ABONE OL
21:46 - 22/09/2022 21:46
Gizli Belge Soruşturmasında Trump Aleyhine Karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Adalet Bakanlığı, FBI tarafından eski Başkan Donald Trump’ın Florida’daki evinde ele geçirilen gizli kayıtları, temyiz süreci devam ederken incelemeye devam edebilecek.

Atlanta’daki 11. ABD Temyiz Mahkemesi, özel uzman olarak adlandırılan bağımsız bir bilirkişinin, ayrıcalıklı sayılabilecek ve soruşturmacılardan saklanabilecek materyalleri ayıklamak için incelemesini yapana kadar, federal savcıların soruşturmalarında gizli belgeleri kullanmaları talebini kabul etti. Temyiz mahkemesi böylelikle, ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon’un belgelerin kullanılmasına getirdiği yasağı bozmuş oldu.

Temyiz mahkemesi ayrıca alt mahkemenin, hükümetin gizli olarak sınıflandırılan kayıtları incelemesi için özel uzmana teslim etmesini gerektiren kararının bir kısmını iptal etme kararı aldı.

Üç yargıçtan oluşan temyiz heyeti “Bölge mahkemesinin bu dar ve potansiyel olarak kritik materyallere erişime getirdiği kısıtlamaların ve gizli kayıtları inceleme için özel uzmana sunma zorunluluğundan, ABD’ye telafisi mümkün olmayan bir zarar vereceği sonucuna vardık” diye yazdı.

Heyet, Adalet Bakanlığı’nın temyize kadar sadece kısmi bir erteleme talep etmesi ve heyetin davanın esası hakkında karar verememesi nedeniyle kararın “sınırlı nitelikte” olduğunu kaydetti.

Kararı veren üç yargıçtan Robin Rosenbaum, Demokrat Partili eski Başkan Barack Obama tarafından atanmıştı. Diğer iki yargıç Britt Grant ve Andrew Brasher, Donald Trump’ın atadığı isimler.

Trump’ın avukatları, 6 muhafazakar yargıcın çoğunlukta olduğu dokuz üyeli ABD Anayasa Mahkemesi’nden konuya müdahil olmasını isteyebilir. Muhafazakar yargıçların üçünü Trump, başkanlığı döneminde atamıştı.

Trump’ın avukatları geçen Salı günü yaptıkları başvurularda, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararının devam etmesini ve özel uzman yargıç Raymond Dearie’nin gözetiminde gizli olarak sınıflandırılmış olanlar dahil el konulan tüm materyalleri incelemelerine izin verilmesini talep etti.

Adalet Bakanlığı sözcüsü, temyiz mahkemesinin kararı ile ilgili henüz bir yorumda bulunmadı. Trump’ın avukatlarına da yorum için ulaşılamadı.

Ancak Trump dün gece haber kanalı Fox News’e yaptığı açıklamada, belgelerin gizliliğini kaldırdığı yönündeki kanıtsız iddiasını tekrarladı ve bunu bir başkan olarak “düşünerek bile” yapabilecek güce sahip olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı’na bağlı Federal Soruşturma Dairesi (FBI) 8 Ağustos’ta Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago malikanesinde mahkeme onaylı bir arama yapmış ve aralarında gizli olarak sınıflandırılmış 100 kadar belgenin de bulunduğu 11 binden fazla belgeye el koymuştu.

Arama operasyonu, Trump’ın 2020’de yeniden seçilememesinin ardından 2021 başında görevden ayrılırken resmi belgeleri yasadışı bir şekilde Beyaz Saray’dan çıkarıp çıkarmadığına ve Trump’ın soruşturmayı engellemeye çalışıp çalışmadığına ilişkin federal soruşturmanın bir parçasıydı.

Kendisi de Trump’ın atadığı bir isim olan ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon, Adalet Bakanlığı’nın özel uzman konusundaki itirazlarına rağmen, Trump’ın talebi üzerine Dearie’yi davada özel yetkili uzman olarak görevlendirdi.

Cannon Dearie’yi, avukat-müvekkil gizliliğine veya yürütme imtiyazına tabi olabilecek her şeyi ayırabilmesi için, gizli olanlar dahil tüm materyalleri incelemekle görevlendirdi. Yürütme imtiyazı, bazı Beyaz Saray yazışmalarını ifşa edilmekten koruyan yasal bir hak.

Ancak Trump’ın avukatları hiçbir yasal başvurularında böyle bir iddiada bulunmadı ve Salı günü Dearie’nin huzurunda yapılan duruşmada, Trump’ın herhangi bir kaydın gizliliğini kaldırdığına dair kanıt sunma talebine karşı çıktılar.

Temyiz mahkemesi, kararının dar kapsamlı olduğunu vurgulasa da, Cannon’un kararını ve Trump’ın yasal argümanlarının çoğunu çürüttü.

Yargıçlar kararlarında, “Trump gizli belgelerde yer alan bilgileri bilmeye ihtiyacı olduğunu gösterme girişiminde bile bulunmadı. Mevcut yönetimin bu belgelere olan ihtiyaçtan feragat ettiğini de ortaya koymadı” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı daha önce de Cannon’ın Dearie’den el konulan kayıtlarda muhtemelen yürütme imtiyazı kapsamında olan belgeleri incelemesini talep etmesine itirazda bulunmuştu. Bakanlık, Trump’ın eski bir başkan olduğuna ve kayıtların kendisine ait olmadığına dikkat çekmişti.

Ancak Adalet Bakanlığı bu itirazı dile getirmesine rağmen Cannon’un kararının bu kısmını temyize götürmedi. Savcıların Cannon’un özel yetkili atamasına ilişkin kararının diğer kısımlarını ayrıca temyize götürüp götürmeyecekleri belli değil.

Anayasa Mahkemesi yargıcının eşi 6 Ocak Komisyonu’nun sorularını yanıtlayacak

Öte yandan Trump yandaşlarının 6 Ocak 2021’de Kongre Binası’na düzenledikleri baskını soruşturan ABD Temsilciler Meclisi Özel Komisyonu, Anayasa Mahkemesi Yargıcı Clarence Thomas’ın eşi Virginia “Ginni” Thomas ile gelecek haftalarda görüşmek üzere anlaşmaya vardı.

Ginni Thomas’ın avukatı Mark Paoletta, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ilk olarak CNN’in duyurduğu haberi doğrulayarak, müvekkilinin komisyon ile gönüllü bir mülakata katılmayı kabul ettiğini söyledi.

Paoletta, “Başından beri söylediği gibi Sayın Thomas, 2020 seçimleriyle ilgili çalışmaları hakkındaki yanlış anlamaları gidermek için komisyonun sorularını yanıtlamaya istekli” dedi.

Washington Post gazetesi daha önce Kongre komisyonunun, Ginni Thomas ile avukat John Eastman arasındaki e-postaları ele geçirdiğini bildirmişti. John Eastman, 2020 başkanlık seçimi sonuçlarını dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Kongre’deki tescil oturumunda engelleyebileceği konusunda Donald Trump’a tavsiyede bulunan isimdi.

Ginni Thomas’ın bir avukatı daha önce, müvekkilinin 6 Ocak saldırısında hiçbir rolü olmadığını ve Eastman ile seçim davası stratejisini hiç tartışmadığını söylemişti.

VOA tarafından geçilen Gizli Belge Soruşturmasında Trump Aleyhine Karar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gizli Belge Soruşturmasında Trump Aleyhine Karar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gizli Belge Soruşturmasında Trump Aleyhine Karar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.