GEZİ FELSEFESİ

ABONE OL
16:44 - 28/01/2022 16:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tüm dünyada pandemi, haberlerde ilk sırayı almaya devam ediyor. Virüs ve değişimine karşı en iyi önlemin aşı olduğu kesin.

Pandemiye karşı hükümetlerin aldığı önlemlere ve aşıya karşı olan, azınlık ama çok gürültü çıkaran grup, demokrasiye karşı tehlike olmaya devam ediyor.

Aşıya karşı olanların yaptığı protesto yürüyüşlerine radikal sağcı grupların katılması, emniyet güçlerini zor durumda bırakıyor. Protesto yürüyüşlerinin şiddete dönüştüğü için yasak eden eyalet ve ülkeler var. Bu nedenle adını değiştirerek Sokakta Gezmek için toplanıyorlar.

Filozoflar da boş durmuyor gezi felsefesini ele alıyor.

Gezmek kavramını sözlük, bir yerde oturmayıp dolaşmak, yürümek anlamında açıklıyor.

Tatilde her gün yürüyüşe çıkardım. Sitenin çıkışından sonra harabelerden geçiliyor. Tarihi yapıların gördüğü depremlere karşı ayakta kalmasını, hayretle izlerim.

Yalnız kalmak, ozon deniz havasını doya doya içine çekmek, hoş ve rahatlatıcı bir duygu. Piknik yapanların konukseverliği, ızgara yapanlar yemeğe buyur ederler.

Büyük şehirlerden gelen yalnız kalıp, doğanın sesini, denizin dalgasını dinleyen insanlar balık tutma bahane, derler.

Yürüyüş esnasında haftalık yazacağım makaleye hazırlık yaparım. Aynı işi Berlin’de yürüyüşte de düşündüklerimi, okuduklarımı bir düzene koyar sıralarım.

Almanca ’da “spazieren gehen” İtalyancadan alınmıştır. Gezmeye gitmede bir amaç dinlenme, rahatlama, sessizce etrafı gözlemedir. İsyan, protesto amacı gütmez.

Yüksel Pazarkaya’nın Türkçe ’ye kazandırdığı Rainer Maria Rilke’nin şiirlerinde gezinti bahçelerde renkli çiçekler arasında geçer. Türkçe ’de olduğu gibi gül sevgiliyi anlatır.

Şairin bahçesinde gün ve rüya fantezi ve gerçek uyum gösterir, tezat teşkil etmez. Mektuplarından derlenmiş şiirleri Alman Şiir Edebiyatı’nın en güzel bahçe gezisini anlatır. Okuyucum İnerdi Şentürk tarafından bana hediye edilen bu kitapta şiirler resimlerle süslenmiş, okur kendini cennette geziyor hissine kapılıyor.

J.W.von Goethe’nin Osterspaziergang, Paskalya Gezintisi okulda her öğrencinin okuduğu şiirdir. İlkbahar’ın gelişi müjdesi anlatılır.

Bu şiiri Maria Grohmann zamana uyarlıyor. Cep telefonu, kablo nesline, yalnız internette gezinti yaparsan, çevrendeki olup bitenlerden haberin olmaz, diye uyarıyor.

Bizim sokakta, köpek dolaştıranlar, otobüs durağından gelip geçenler hiç etrafına bakmıyor. Çin’de büyük şehirlerde yaya yolu önünde trafik işaretleri yere yapılıyor. Çünkü hiç kimse karşıya bakmıyor.

Çalıştıktan sonra gezmek, yorgunluğu giderir. Ameliyattan sonra gezen çevresini daha yoğun olarak görür.

Ülkelerarası toplantı sonunda, çetin tartışmalar akabinde, politikacılar doğada yürürken, ilişkileri yumuşatmaya çalışırlar.

Bir insanı tanımak için ya alışveriş yapmalı ya da birlikte geziye gitmeli. Torunum bir İspanya gezisinde grup arkadaşlarından kötü muamele gördü, pişman oldu. Ama bu deneyimi, Yeni Zelanda ve Avustralya’ya gittiğinde gruptan ayrılarak, iyi yönde uyguladı. Çok güzel Doğu Asyalı arkadaşlar edindi. Arkadaş seçme imkânı vardı.

Gezginler olmasa sanat, edebiyat ve bilim gıdasız kalır, küresel yayılmaz. Bir tek ülke sınırları içinde kalarak, unutulmaya mahkûm olur. Böylece insanlığa bir faydası olmaz.

Bu nedenle hoş vakit geçirme, hava alma amacı gütmeyen aşı karşıtlarıyla geziye çıkılmamalıdır.

Bu satırlarımla ana babaları uyarmış olayım, sağcı Naziler geziye çıkmıyorlar. Sokakta gezinti yapmıyorlar. Aşıya karşı endişe taşıyanlar bu aşırı uçlara katılmamalıdır.

İkinci Paylaşım Savaşı önce ve esnasında Hitler rejiminde Musevi inancında olanlara uygulanan soykırım ile Pandemi önlemi ve aşıyı karşılaştırma, benzetme akıl ve mantığa sığmaz. Sarı David yıldızı taşıma yasak edilmelidir. Zira düşünce özgürlüğü sınırını aşıyor.

Zevk için bir yerde dolaşma, akşam üzeri bir gezinti yaparken, yanında kim olduğuna dikkat etmek gerekir Bir ormanda gezmek, bir şehirde gezmek hoş vakit geçirmeyi sağlar. Bir müzeyi gezerek yeni bilgiler öğrenilir.

 

Çok yaşayan, okuyan bilmez çok gezen bilir.

Seyahatten sonra en güzel şey, eve geri gelmektir.

Gez dünyayı gör Konya’yı.

Gezen kurt aç kalmaz. İnsan kuş misali.

Yol yürümekle, borç ödemekle tükenir.

Gurbet adamı terbiye eder.

Gidip de gelmemek var, gelip de

Bulmamak var, helâl eyle hakkını.

 

Gezerek kalın!

 

Tavsiye kitap:

Gartenspaziergang mit Rilke, Gedichte

Jan Thorbecke Verlag, Ostfildern 2017.

www.thorbecke.de

ISBN: 978-3-7995-1132-2

 

Johann Wolfgang von Goethe

Osterspaziergang, Faust I. Teil

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.