Geleceğinizi belirlemek için seçimlere katılın

Geleceğinizi belirlemek için seçimlere katılın

ABONE OL
22:23 - 24/08/2020 22:23
Geleceğinizi belirlemek için seçimlere katılın
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

.Duyduk-duymadık demeyin, 13 Eylül 2020 Pazar günü Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yerel seçimler (belediye başkanı, şehir meclisi, uyum meclisi) var. Seçimlere CDU, SPD, Yeşiller, Sol parti, FDP gibi yerleşik partilerin yanı sıra değişik inisiyatifler ve AfD gibi ırkçı partiler de katılıyor.

Genelde demokrasi “sandıktan ibaret” tır dense de hakkınızı savunmak için sadece sandık yeterli değildir ama belirleyicidir. Seçmenler hükümete ve muhalefete tepkilerini sandıkta gösterir.

Genel olarak, Türkiye kökenli seçmenler Almanya seçimlerinde göçmenlerden yana olduklarını düşündükleri sol ya da sosyal-demokrat partilere (SPD, Linke ve Yeşiller) oy verirler. Türkiye’de sağ partilere oy verenler de, sol partilere oy verenler de aynı tutum içinde, değişmiyor.

Hangi partiye oy verirseniz verin önemli olan seçim hakkınızı kullanmanızdır. Göçmen kökenlilerin büyük oranda seçime katılmaları AfD gibi yabancı düşmanlığı yapan partilerin oy oranlarını ciddi şekilde düşürmektedir.

Bu bağlamda Ruhr Veliler Birliği, 19 Ağustos 2020 de Essen belediye başkanı adayları Thomas Kufen (CDU), Oliver Kern (SPD), Mehrdad Mostafizadeh (Yesiller), Daniel Kerekes (Sol Parti) ve Dr. Karlgeorg Krüger (FDP) davet ederek “Essen İçin Vizyonum ” sloganı altında bir panel organize etti. Kürsüdeki politikacılar, Ruhr Veliler Birliği ve Corona kısıtlamalarına rağmen salonun kapasitesini de aşarak dolduran 80 civarında davetlinin sorularını yanıtladılar. Siyasi olarak farklılıklarını ve Essen kendi konusunda ne gibi vizyonları olduğunu gösterdiler. Eğitimdeki eşitsizliği nasıl iyileştirmeyi amaçlıyorsunuz? Şehirde mevcut olan sosyal dengesizlikle (kuzey-güney ayrımı) nasıl başa çıkıla bilinir? Essen’in kuzeyindeki iki hastanenin kapatılması konusunda siyasetçiler ne yapmayı planlıyor? Şehirde bulunan yaklaşık %30 oranındaki göçmenleri nasıl daha iyi entegre edilene bilinir? Essen’de kaliteli yaşam nasıl sağlanabilir? Ve şehrin ikliminin ve doğasının korunmasına ne gibi bir çalışmaları olabilir? Her ne kadar seçim ortamında verilen cevaplar olumlu olsa da sorulara alınan cevaplar ve özellikle de eleştiriler karşısında sergilenen samimiyet bizler için bir ölçü olsun. Bu bağlamda aday veya parti secimi yaparken dikkat etmeniz gereken kriterler:

1.    Göçmenlere bakış açıları

2.    Çok dillilik, çok kültürlülük ve özellikle de anadili konusunda düşünceleri

3.    Göçmenler yeterli ölçüde temsil edilmesi

4.    Irkçılık ve ayrımcılık

5.    Eğitimde şans eşitliği

Ve tekrar tüm seçmenlere sesleniyorum: “Seçimlere mutlaka katılın ve çocuklarınızın geleceğini belirleyin. Alman vatandaşı iseniz belediye meclisi (Stadrat), belediye başkanı (Oberbürgermeister) ve uyum meclisi (İntregrationsrat) seçimlerine, sadece Türk vatandaşı iseniz uyum meclisi seçimlerine mutlaka katılın. Meydanı ırkçılara bırakmadan kendinizin, çocuklarınızın ve torunlarınızın geleceğini belirleyin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.