Gazeteciler Medya İçin Yeni Suç Yaratılmasına Tepkili

Gazeteciler Medya İçin Yeni Suç Yaratılmasına Tepkili

ABONE OL
16:18 - 22/06/2022 16:18
Gazeteciler Medya İçin Yeni Suç Yaratılmasına Tepkili
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Basın meslek örgütleri, AKP-MHP’nin hazırladığı, basın ve ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle eleştirilen yasa teklifini protesto etti. Ankara’daki eylemde, “Bir kez daha bu yasada susturma, korkutma ve hapsetme var diyoruz. Biz gazeteciler bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz” mesajı verildi.

Basın meslek örgütleri, medya ve sosyal medyaya karşı bazı yeni tedbirleri hayata geçirecek kanun teklifini Ankara-Ulus’ta Atatürk Anıtı’nın önünde basın açıklamasıyla protesto etti. Yasa teklifi özellikle, “hatalı bilgiyi alenen yayma” şeklinde muğlak gerekçelerle yeni bir suç tanımı yapılmasından dolayı tepki görüyor.

Eyleme; Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü, Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, DİSK Basın İş Bölge Temsilcisi Turgut Dedeoğlu katıldı. Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği ve Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) yöneticileri eyleme destek verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel, CHP’li TBMM İdaresi Amiri Mehmet Göker, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş, RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı da destek amacıyla eylemdeydi.

Nazmi Bilgin’in seslendirdiği Medya Dayanışma Grubu olarak yapılan ortak açıklamada, TBMM’de AKP ve MHP milletvekilleriyle yapılan görüşmelerden hiçbir sonuç alınamadığı vurgulandı. Meslek örgütlerince yapılan tüm değişiklik önerilerine kulak tıkandığı belirtilen açıklamada, bu nedenle bugün Anadolu’daki yerel medya temsilcilerinin katılımıyla da Ankara’da buluşulduğu açıklandı.

“Bu yasa temel insan haklarına aykırıdır”

Açıklamada, “Sanmayın ki bizler dezenformasyonun önlenmesini istemiyoruz. Ama bunun yolu yasadaki gibi hapis cezasından geçmez. Yargıtay Hakimi de Adalet Komisyonu’nda açıkça uyararak, bu yasanın uygulama sırasında yargıda karmaşa ve keyfilik yaratacağını söylemiştir. Ama dinlemediler. Yasada yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler vardır. Öyle ki Anadolu basını hiçe sayılmış, gözden çıkarılmıştır. Yaklaşık 1000 gazete, yaşam kaynakları olan resmi ilanları büyük oranda kesilerek, kapanmakla karşı karşıya bırakılacaktır. Basın ilanlarının dağıtımına ilişkin değişikliklerle yazılı basına kilit vurduracak olan düzenleme, meslektaşlarımızın özlük haklarında da hiçbir iyileştirme içermiyor. Bunları söyledik, anlattık, yazdık ama dinlemediler. Bu yasa temel insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırıdır. Yani Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa ile güvence altına alınan haklarımıza aykırıdır. Bu yönüyle sadece gazetecilerin özgürlüklerine değil tüm toplumun özgürlüklerine engeldir. Yanlış bilgiyi alenen yayma suçu oluşturup 3 yıl hapis cezası getiren bu yasa tüm toplumu yazmaktan, eleştirmekten, sosyal medyada mesaj paylaşmaktan alıkoyacaktır. Bu yasa toplumsal bir otosansür dalgası yaratacaktır. Bu nedenle sadece gazetecilerin sorunu değildir” denildi.

AKP ve MHP’ye soruldu: ‘Bu hapis cezası nasıl uygulanacak?’

AKP ve MHP’ye “Neden getiriliyor bu hapis cezası? Bu nasıl uygulanacak? Seçimlere bir yıldan az bir zaman kalmışken çıkarılan bu yasayla sağlıklı siyasi tartışma ortamı nasıl sağlanacak? Yargıtay’ın görüşündeki gibi uygulamada doğacak karmaşa ve keyfilik nasıl önlenecek?” soruları yeniden soruldu. Açıklamada “Bu soruları defalarca sorduk ama Meclis’te bizlere hiçbir yanıt verilemedi. İşte bu nedenlerle basın meslek örgütleri olarak, tünelden önceki son çıkışta buradayız. Atatürk Anıtı önünden hep beraber sesleniyoruz. Bu yasada gazeteciler yok, gazetecilerin görüşleri yok, basın özgürlüğü yok diyoruz. Bir kez daha bu yasada susturma, korkutma ve hapsetme var diyoruz. Biz gazeteciler bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz” çağrısı yapıldı.

Ortak açıklama metnine, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası imza attı.

Eyleme CHP’li vekiller Alpay Antmen, Utku Çakırözer, Kani Beko, Ali Haydar Hakverdi, Sibel Özdemir, Rafet Zeybek, Murat Emir, Candan Yüceer, Burhanettin Bulut, Sevda Erdan Kılıç, Yıldırım Kaya, Ali Mahir Başarır, Ali Şeker, Atila Sertel, Tekin Bingöl, Gamze Taşçıer ve İlhami Özcan Aygün de katıldı.

VOA tarafından geçilen Gazeteciler Medya İçin Yeni Suç Yaratılmasına Tepkili haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazeteciler Medya İçin Yeni Suç Yaratılmasına Tepkili haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazeteciler Medya İçin Yeni Suç Yaratılmasına Tepkili haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.