G7’den Ukrayna’ya 19,8 Milyar Dolarlık Yardım

G7’den Ukrayna’ya 19,8 Milyar Dolarlık Yardım

ABONE OL
14:25 - 21/05/2022 14:25
G7’den Ukrayna’ya 19,8 Milyar Dolarlık Yardım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünyanın en gelişmiş yedi sanayi ülkesinin oluşturduğu G7’nin dönem başkanlığını sürdüren Almanya geride kalan günlerde bu bağlamda bir dizi zirveye ev sahipliği yaptı.

Stuttgart kentinde biraraya gelen G7 ülkelerinin tarım bakanları Ukrayna’daki savaşla birlikte artan tahıl fiyatları ve küresel kıtlık tehdidi konularını ele alırken, Berlin’de biraraya gelen G7 ülkelerinin sağlık bakanları da COVID-19 pandemisi ve diğer kitlesel virüs tehditlerine karşı alınacak önlemleri masaya yatırdı.

En ilgi gören zirveyse, Bonn’da G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarını biraraya getirdi. Çarşamba gününden bu yana kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde, G7‘nin Ukrayna’ya nasıl daha fazla yardım sağlayacağı ve Rusya’ya baskının artırılmasının yolları gündemi belirledi.

Bugün zirvenin sonuçlarını açıklayan ve toplantıya evsahipliği yapan Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, kendi ülkesi dışında ABD, Japonya, Kanada, Britanya, Fransa ve İtalya’yı temsil eden G7’nin bakanlarının Ukrayna’ya bu yıl boyunca toplam 19,8 milyar dolar tutarında yardım sağlama kararı aldığını bildirdi.

Almanya’nın bu miktarın 1 milyar dolarını üstleneceğini belirten Lindner, “G7 ülkeleri olarak sağladığımız bu hızlı ve kapsamlı destekle Ukrayna’nın devlet olarak ayakta kalmasını garantileyebiliyoruz” dedi.

Bakan Lindner, sözkonusu paranın dağıtım ve idaresinin Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından üstlenileceğini de belirtti. Zirveden önce yapılan açıklamalarda, mali destek paketinin 15 milyar dolar olacağı öne sürülmüştü.

Yellen: “Ukrayna’nın arkasındayız”

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Ukrayna’nın önümüzdeki 3 ay için ihtiyaç duyduğu 15 milyar dolardan çok daha fazla miktarda bir mali destek paketi oluşturduklarını vurguladı.

Yellen, “Buradan verdiğimiz mesaj: Ukrayna’nın arkasındayız. Bu zor dönemi aşmak için ihtiyaç duydukları kaynakları bir araya getireceğiz” şeklinde konuştu.

Zirvenin öncesinde G7’nin özellikle Avrupalı üyelerine çağrıda bulunan Yellen, şimdiye kadar açıklanan yardımların Ukrayna’nın kısa vadeli ihtiyaçlarını gidermeye yetmeyeceğini kaydederek, mali desteğin hızlı bir şekilde arttırılmasını istemişti.

Yellen, Ukrayna’nın yeniden yapılanması için 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa için hazırlanan Marshall Planı boyutunda “dev bir desteğe” ihtiyacı olacağını da kaydetti.

Bu arada G7 buluşmasında, Rusya’nın Avrupa’ya petrol ihracatından elde ettiği geliri azaltacak mekanizmaların da tartışıldığı belirtildi. Maliye Bakanı Yellen, G7 ülkelerinin Ukrayna’nın yeniden inşası için Rus mali kaynaklarının kullanılmasına sıcak baktığını, ancak “zirvede buna yönelik bariz bir stratejinin somut olarak ortaya çıkmadığını” söyledi. Yellen, Avrupa ülkelerine Rus petrolüne ithalat yasağı yerine, tarife uygulamalarını önererek, Moskova’nın petrol satışından elde edeceği ihracat gelirini sınırlandırmalarını teklif etmişti.

Rusya’nın yurtdışındaki bankalarda bulunan devlet varlıklarına el konulması ve Ukrayna’nın yeniden inşası için harcanması önerisi konusunda da bir uzlaşı olmadığı öğrenildi. Yellen, Amerikan yasalarının Rus bankaların ABD’deki hesaplarına el koymasına olanak vermediğini belirtmiş, Alman meslektaşı Lindner de, bunun uygulanabilmesinin hukuki sınırları zorlayacağını açıklamıştı.

G7 liderleri Elmau’da bir araya gelecek

Almanya’daki G7 ülkelerinin bakanlarının katıldığı bir dizi toplantının ardından, şimdi gözler Haziran ayının sonuna çevrildi. G7 ülkelerinin liderleri, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un evsahipliğinde 26-28 Haziran 2022 tarihleri arasında Bavyera Alpleri’ndeki Elmau Sarayı’nda bir araya gelecek. Zirveye katılacak olan ABD Başkanı Joe Biden’ın bu vesileyle Almanya’ya ilk resmi ziyaretini de yapması öngörülüyor.

VOA tarafından geçilen G7’den Ukrayna’ya 19,8 Milyar Dolarlık Yardım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. G7’den Ukrayna’ya 19,8 Milyar Dolarlık Yardım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan G7’den Ukrayna’ya 19,8 Milyar Dolarlık Yardım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.