G7-NATO-AB: Avrupa, Joe Biden’den ne bekliyor ?

G7-NATO-AB: Avrupa, Joe Biden’den ne bekliyor ?

ABONE OL
12:47 - 10/06/2021 12:47
G7-NATO-AB: Avrupa, Joe Biden’den ne bekliyor ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

“Amerika döndü” sloganıyla, ABD’nin yeniden NATO ve Avrupalı müttefikleri arasında yakın işbirliği kuracağı mesajını veren Biden, eski Başkan Donald Trump’ın, pek çok uluslararası konuda tek taraflı hareket etmesi nedeniyle yaşanan yüksek gerilimi, yatıştırmayı hedefliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, göreve gelmesinden 5 ay sonra ilk kez dünya liderleriyle, “Dünya demokrasilerinin ittifakı” hedefiyle bir araya geliyor. İlk dış gezisini gerçekleştiren Biden, 11-13 Haziran’da G7, 14 Haziran’da da NATO liderler zirvesine katılacak. Avrupa Birliği (AB) yöneticileriyel de 15 Haziran’da Brüksel’de bir araya gelecek. Biden son olarak Rusya lideri Vladimir Putin’le 16 Haziran’da Cenevre’de görüşecek.

“Amerika döndü” sloganıyla, ABD’nin yeniden NATO ve Avrupalı müttefikleri arasında yakın işbirliği kuracağı mesajını veren Biden, eski Başkan Donald Trump’ın, pek çok uluslararası konuda tek taraflı hareket etmesi nedeniyle yaşanan yüksek gerilimi, yatıştırmayı hedefliyor. Avrupa’ysa, yoğun programı boyunca herkesle görüşme arzusunda olduğunu gösteren Biden’ın ziyaretinden sonra, bu gerilimin bitmesini umut ediyor.

Biden, bir hafta boyunca, yoğun diplomatik temaslarla dolu gezisi öncesi Washington Post gazetesinde bir makale yayınlayarak, gezinin hedeflerini dile getirdi. Makalesinde tam 14 kez “demokrasi” ve “demokratik” kelimelerini kullanarak, dünyaya “Demokrasilerin İttifakı” mesajı verdi.

Biden’la yeni bir sayfa açmak isteyen Avrupa, Trump’a göre daha uzlaşmacı bir üslubu bulunan yeni Başkan’la atılacak adımlar konusunda umutlu. Biden’ın ziyareti sonrası, Trump döneminde yıpranan NATO’yla ilişkilerin yeniden canlandırılması, Atlantik’in iki yakasında ilişkilerin güçlendirilmesi, iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliği, COVID-19 aşısının küresel olarak paylaşımıyla, uluslararası şirketlere yüzde 15’lik “küresel kurumlar vergisi” getirilmesi konularında önemli adımlar atılması bekleniyor.

“İlliberal demokrasiler”

Ancak Biden, liberal demokrasilerin zayıfladığı bir dönemde, özellikle AB üyesi olan Doğu Avrupa ülkelerinin de içinde olduğu “illiberal demokrasilerin” ve aşırı akımların yükseldiği bir Avrupa’ya geldi. Le Monde gazetesi, Biden’ın ziyaretine ilişkin başyazısında “Trump döneminde kendisini uluslararası bir güç olarak hisseden AB, Biden döneminde de uluslararası dosyalarda, ABD’yi izleyen, onun arkasına takılan değil, Çin, Rusya, İran, ticaret anlaşmaları gibi konularda, kendisi de belirleyici bir güç olmak istiyor” yorumuna yer verdi.

Avrupa, Biden’ın, Airbus-Boeing çekişmesi, ABD’nin Avrupa’ya uyguladığı çelik ve aliminyum vergileri ve İran nükleer anlaşması gibi konularda, Trump döneminin politikalarını sürdürmesinden de endişe ediyor.

Üstelik Avrupa’nın iki büyük ülkesi Almanya ve Fransa’da yaklaşan seçimler ve beklenen radikal değişimler de bu konuların ele alınmasında önemli rol oynayacak. Almanya’da, uzun yıllar ülkeyi yöneten Merkel’in görevi devretmesi önemli bir fark oluşturacak. Fransa’da yaşanan yüksek gerilim ve 2022 seçimlerinde aşırı sağın seçimleri kazanma riski de diplomasi dünyasının yakından izlediği değişiklikler olacak.

Avrupa’da Biden’ı bekleyen bir diğer zorluk da AB ülkelerinde son haftalarda yapılan anketlerde “Avrupa halkının ABD’ye olan güveninin kalıcı biçimde sarsıldığının” ortaya çıkması. Çin’in ekonomik güç olarak yükselmesi, Rusya’yla Ukrayna, Belarus, Kırım, silahlanma ve siber saldırılar gibi pek çok konuda yaşanan gerginlik ve Avrupa savunması, ABD ve AB’nin uzlaşmanın yanısıra ayrıştığı pek çok nokta bulunuyor.

G-7 “Aşı zirvesi”

Biden’ın Avrupa gezisinde, Avrupa başkentlerinde uzun süredir beklenen uluslararası konular ve AB-ABD ilişkilerinin yeniden masaya yatırılması beklentisi var.

G7 zirvesinin ana gündem maddesini, COVID-19’la mücadelede aşının küresel paylaşımı olacak. Avrupalı diplomatlar bu zirveyi, “Covid zirvesi” olarak adlandırıyor. Yoksul ve zengin ülkeler arasındaki aşı tedariki açısından yaşanan uçurum ve Afrika başta olmak üzere yoksul ülkelerle salgınla mücadelede dayanışma konusu ele alınacak. Dünyada dağıtılan 2 milyarın üzerinedeki dozun, yalnızca yüzde 2’si Afrika kıtasına gitti. ABD 500 milyon, AB ise 100 milyon doz aşıyı Afrika ve Hindistan’la paylaşmaya hazır olduğunu duyurdu. Özetle G7 zirvesi için “Aşı zirvesi” tanımı yanlış olmaz. Diplomatik konular da ikili görüşmelerde ele alınacak.

G7 ülkeleri ayrıca, COP 26 BM İklim Zirvesi’ne hazırlık ve salgının sonuçları üzerinde yoğunlaşacak. G7 liderleri, uluslararası şirketlerin gelirlerinin yüzde 15’i oranında kurumlar vergisi ödemesi, yoksul ülkelerin de üretebilmesi için aşı patentlerinin paylaşılması, Avrupa’nın önemle üzerinde durduğu “Web üzerinden nefret suçlarının cezalandırılması” konularını da görüşecek.

Türkiye konusu NATO zirvesinde

Brüksel’de NATO karargahında 14 Haziran’da yapılacak NATO zirvesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Aylardır uzaktan tartışılan ya da alt seviyede temasla ele alınan S400’ler konusu, başta Türkiye olmak üzere NATO zirvesinin de gündeminde olacak. Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilk kez zirve çerçevesinde yüz yüze görüşecek.

Türkiye konusunun NATO’da konuşulacağını belirten Elysee diplomatları, “Türkiye’yle son dönemde yaşanan görüş ayrılıkları ve uyuşmazlıkların tartışılıp netlik kazanması gerekiyor. S400 konusu var. Suriye’nin kuzeyine düzenlenen operasyonlar var. NATO çerçevesi çözümün bir parçası. Bu konuda NATO’da açık bir tartışma yapılmalı. Türkiye ile başından beri savunduğumuz çizgiyi korumaya devam edeceğiz. Masada, diğer tüm müttefiklerimizle oluğu gibi, Türk müttefiklerimizle de konuşacağız” diyerek Fransa’nın bu konuyu gündeme getireceğini belirtiyor

Fransız kaynaklar “NATO zirvesinde, örgütü yeniden canlandırmak için 2030 hedeflerini içeren bir rapor hazırlandı. Bu çerçevede bizim 3 önceliğimiz olacak. Birincisi NATO nezdinde paylaştığımız ortak değerler. Herkesin güvenliğine saygı, dayanışma, önceden danışarak karar alma gibi ortak değerlerimiz vurgulanmalı. Bu nokta önemli ve Biden yönetimi de bu konuya büyük önem veriyor. Zirvede bu değerlerin güçlü bir şekilde yeniden dile getirilmesi gerekiyor. Her durumda bunu biz yapacağız” değerlendirmesini yapıyorlar.

Elysee kaynakları, savunma ve ticaret gibi önemli konularda AB ve ABD arasındaki işbiliğiyle, Biden-Putin görüşmesinde de gündeme gelecek olan Avrupa’da silahlanmanın kontorlünün diğer iki önemli gündem maddesi olacağını dile getiriyor.

VOA tarafından geçilen G7-NATO-AB: Avrupa, Joe Biden’den ne bekliyor ? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. G7-NATO-AB: Avrupa, Joe Biden’den ne bekliyor ? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan G7-NATO-AB: Avrupa, Joe Biden’den ne bekliyor ? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.