*** G-8 zirvesi başladı

*** G-8 zirvesi başladı

ABONE OL
18:52 - 08/07/2009 18:52
*** G-8 zirvesi başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

G-8 zirvesi başladı

İtalya’nın L’Aquila kentinde düzenlenen G-8 toplantısı, liderlerin çalışma yemeğiyle başladı


L’Aquila’da Mali Muhafızlar Kışlası’nda yarım saat rötarla TSİ 14.30’da başlayan toplantıya katılan liderler İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından karşılandı. Liderlerin ekonomik kriz hakkında görüş alışverişinde bulunacakları çalışma yemeğiyle başlayan toplantı, üç gün sürecek.

Zirvenin bugünkü oturumlarında, ekonomik kriz dışında, iklim değişiklikleri, insan hakları, yoksulluk ve açlık, küresel sağlık, terörizm, nükleer silahsızlanma, Orta Doğu, İran, Kuzey Kore gibi meseleler de ele alınacak. 


Berlusconi’nin, çalışma yemeği öncesinde konuklara İtalya’daki sanat eserlerini konu alan kitaplar hediye ettiği öğrenildi.

Çalışmalara G-8 haricindeki ülkelerin de dahil edileceği zirvenin yarın ve yarından sonraki bölümlerine Türkiye de katılacak.

Öte yandan, L’Aquila’da 6 Nisan’da yaşanan şiddetli depremin artçı sarsıntıları zirve esnasında da devam ediyor. L’Aquila TSİ 4.35’te Richter ölçeğiyle 2,8 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşadı. Zirvenin başladığı saatte de TSİ 14.34’te 2 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi.


"TÜRKİYE BÖLGESEL ETKİN BİR GÜÇ"

G8 Zirvesi çerçevesinde yayınlanan analizde, Türkiye’nin bölgesel bir güç ve bölgesindeki barışla istikrarda etkin ülke olduğu vurgulandı. 

Analizde, Türkiye’nin G-8 açısından, Brezilya, Meksika, Çin, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkelerle birlikte bölgesel gücü kabul edilmiş ülkeler arasında yer aldığı kaydedildi.
Analizde, Türkiye’nin ve diğer bölgesel etkinliği olan ülkelerin, bundan böyle, önemli G8 zirvelerinde danışılacak ülkeler arasında yer alacağı da vurgulandı.


Analistlere göre, Türkiye’nin zirveye davet edilmesi, bölgesel bir güç olduğunun teyidi olarak kabul ediliyor.


BAŞBAKAN ERDOĞAN TEMSİL EDECEK

Türkiye’yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği G8 Zirvesi çerçevesinde yapılan analizde, Doğu ile Batı medeniyetleri arasında önemli bir köprü olan ve uluslararası kuruluşların hemen hepsine üye olan Türkiye’nin, G8 Zenginler Kulubünün meşruluğunu da güçlendirdiği ifade edildi.  

Türkiye’nin, Ortadoğu’daki bölgesel barış ve istikrardaki etkinliğinin, ABD Başkanı Barack Obama tarafından da ifade edildiği kaydedildi. 


Mısır’ın da İslam dünyası içindeki ağırlığı nedeniyle zirveye davet edildiği belirtilirken, özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan’ın desteğinin, gittikçe önem kazanan G20’nin, uluslararası ticaret müzakereleri gibi uluslararası kararlara katılımını sağlamak açısından önemli olduğuna da dikkat çekiliyor.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin davetiyle L’Aquila’daki G8 Zirvesine katılacak olan Başbakan Erdoğan’ın, ziyaret çerçevesinde AB ülkelerinin yetkilileriyle de ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan’ın, Ortadoğu, Afganistan ve küresel Gıda Güvenliğine ilişkin toplantılarda da yer alması bekleniyor.

ZİRVE GÜNDEMİ


G8 Zirvesinde, ele alınacak konulara ise ”küresel mali kriz, iklim değişikliği, nükleer enerji, yükselen piyasalar, milenyum kalkınma hedefleri, Afrika, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları, Afganistan, Ortadoğu, Kafkaslar ve gıda güvenliği” olarak sıralanıyor.  

Başbakan Erdoğan’ın da katılmasının beklendiği gıda güvenliğine ilişkin toplantıda, zengin ülkelerin, yoksul ülkelere, gıda güvenliği çerçevesinde, tarımsal kalkınma için 15 milyar dolarlık katkıda bulunma önerisinin de ele alınması bekleniyor.

Küresel ekonomik konuların ağırlık taşıdığı zirvede, İran, Kuzey Kore ve Ortadoğu sorunları da ele alınacak. (A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.