*** G-20 Liderler reform için anlaştı

*** G-20 Liderler reform için anlaştı

ABONE OL
11:11 - 16/11/2008 11:11
*** G-20 Liderler reform için anlaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

G-20 Liderler reform için anlaştı

Washington’da yapılan G-20 zirvesinde dünya liderleri ev sahibi ABD ile dünya mali krizinin aşılması için etkin biçimde birlikte çalışma kararı aldı

ABD Başkanı George W. Bush’un evsahipliğinde Washington’da toplanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı G-20 Liderler Zirvesinde, dünya ekonomisinin yüzde 80’nini elinde bulunduran 19 ülke, finansal krize karşı ”ortak tutum” belirlemeye çalıştı.

ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve kurum olarak Avrupa Birliği’nden oluşan G-20’nin geçen hafta Brezilya’daki toplantısında, ilave mali önlemler alınması, finansal düzenleme ve denetleme kurumlarının daha etkin hale getirilmesi görüşlerini benimsenmiş ve bu çerçevede yapılan Liderler Zirvesi’ne zemin yaratılmıştı.

6 YOL BELİRLENDİ 

Ajansların belirttiğine göre, zirvenin sonuç bildirisinde Türkiye’nin de bulunduğu G-20 liderleri, İMF ve Dünya Bankası’nda reform yapılması için anlaştı.
Zirvede konuşan ABD Başkanı George Bush, ”Şimdiye dek gereken önlemler alınmamış olsaydı 1929-1930’un Büyük Bunalımı’ndan beter mali krize dünya girebilirdi” dedi.
Bush, ”serbest pazar ekonomisinin dışında kesin çözüm yolu yok” mesajını da verdi.
G-20 liderleri dünya mali krizinin aşılması için 6 yol belirledi:

– Mali sistemi reformdan geçirmek ve kalkınmayı sağlamakta karar alındı.

– Eylem planında mali sisteme güveni yeniden tesis edebilmek amacıyla 31 mart 2009’a kadar öncelikle alınması gereken tedbirler sıralandı.

– Liderler maliye bakanlarından 5 hususta öneri paketleri hazırlamalarını istediler.

– Buna göre bakanlar muhasebe kayıtları tam şeffaf ve uyumlu hale getirmeli.

-Piyasaları güçlendirirken, sistemle ilgili risklerin azaltılması ve şirketlerin yöneticilerinin maaşlarının gözden geçirilmesi konularında maliye bakanları görevlendirilecek.

– İMF ve dünya bankası işleyişi hızlandırılarak görev alanları genişletilecek. Kalkınmakta olan ülkelerin İMF ve Dünya Bankası’nda görevleri daha geniş biçimde uygulama alanına geçirilecek. 
(A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.