FUTBOLUN FENDİ COVİD 19’U YENDİ?

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kovid 19 hayatın her alanını olumsuz yönde etkilediği gibi, Dünya sporu’nu da olumsuz yönde etkiledi. Bu Pandemiden en çok nasibini alan spor organizasyonların başında hiç kuşkusuz bu yıl 2020 Tokyo`da yapılması planlanan Olimpiyat Oyunları oldu. IOC uzun bir süre bekledikten sonra ve Pandeminin tehlikeli boyutunu algıladıktan sonra bu oyunların gelecek yıl yapılacağını duyurarak büyük bir sorumluluktan ve olabilecek kötü sonuçlardan kendisini kurtarmış oldu.

Geçen iki aylık süreç içerisinde Dünya ve Avrupa ülkelerinde Futbolun dışındaki birçok spor branşı; Berlin Maratonu (Berlin), Atletizm Avrupa Şampiyonası (Paris), Almanya ve Avrupa ülkelerinin çoğunda Basketbol, Voleybol ve Hentbol Ligleri sonlandırıldı, İngiltere’de Wimbledon tenis turnuvası bu yıl iptal edildi, Formula-1 Otomobil yarışlarının takvimleri geri çekildi. İspanya Katalonya’nın profesyonel bisiklet turunun 100. yıl Yol koşusu koronavirüs pandemisi nedeniyle iptal edildi. İspanya’daki bu geleneksel yarışın 100 yıl kutlamasını organizatörler Mart 2021’in sonunda yapacaklarını belirttiler. Ve Avrupa’da birçok sportif etkinlik ertelenirken.

Paranın, bahislerin ve dolayısı ile büyük ekonominin döndüğü Futbolda; Dünya çapındaki birçok spor organizasyonunun ertelendiği bu ortamda, aynı durumun Futbol sporundaki liglerin devam etme ısrarına anlam veremiyorum. Bu konuda her gün değişik ülkeden farklı açıklamalar duymakta ve adeta şok olmaktayız! Oysa biz spor bilimcilerine göre Sporcu, Antrenör ve Yöneticilerin sağlıkları ön planda yer alması gerekirken neden bu şekilde davrandıklarını bir türlü anlamış değilim?

Ülkemizde de önceleri pek dikkate alınmadı ve maçlara devam edilmişti. Ancak bazı teknik adamların sahada görev yapan idarecilerin aniden Corana virüs testlerinin pozitif çıkması sonucunda maçların hemen iptal edilmesine karar verildi! Ve çok tartışıldı!

Durum böyle iken Alman Haber Ajansı Deutsche Welle’nin haberlerinden toparladığım bazı bilgileri siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum;

Ünlü Alman “Kicker” futbol dergisi raporuna göre, 36 Bundesliga takımlarının (Yani 1. ve 2. lig kulübünün müsabaka yapmamış olmaları sonucunda 91 milyon avrodan fazla bir ekonomik kazancı kaybettiklerini bildirdi. Bundesliga kulüpleri için, bir önceki sezondan elde edilen bilet gelirine göre uzman dergi tarafından hesaplanan 22.029 milyon avroluk ikinci bölümdeki kulüpler için 69.661 milyon avroluk kayıpları oldu.

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn için, oyunların yeniden başlaması için enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi çok önemlidir diyerek Mayıs’ın ortalarında başlayacak futbol müsabakalarına ilişkin, “boş bir stadyumda bile” milyonlarca futbol taraftarı için bir normallik parçası olacağını ifade etti. Federal ve eyalet hükümetleri Bundesliga’yı Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren (16-17 mayısta) yeniden başlatılmasına izin verdiklerini açıkladılar, kalan dokuz maçın seyircisiz oynanmasına ve ayrıca bir yığın sağlık kuralları ve kontrolleri altında oynanmasına izin verdiğini söylediler. Bu kurallar kısaca göz attığımızda;

  1. Sahaya çıkacak herkesin (Futbolcu-Antrenör-Hakem ve Yöneticilerin) mutlak surette virus testinden geçmesi istenecek,
  2. Sporcular ilk antrenman öncesi 2 kez corona testinden geçirilecek, her 2 testten negatif alan sporcu antrenmana katılabilecek,
  3. Gerek görüldüğünde sporcuların ailelerinin tümü testten geçirilecek (her defasında),
  4. Şayet bir sporcuda test pozitif çıkarsa bu takımın tümünü etkilemeyecek sadece o sporcu karantinaya girmek zorunda kalacak, diğer sporcular hakkında da lokal sağlık kuruluşu karar verebilecek,
  5. Müsabakaların oynanacağı Stadyumun içerisinde en fazla (sporcular, antrenörler ve idareciler dahil) 300 kişi alınacak,
  6. Yedek kulübesinde gereksiz kişiler oturmayacak mümkün olduğunca ihtiyaç duyulacak kadar yedek sporcu oturacak,
  7. Bu şu anlamada geliyor Yedek kulübesinde minimal sporcu oturacak ve hiçbir şekilde seremoni yapılmayacak toplu resim çekilmeyecek.
  8. Sahadaki oyuncular ve hakemlerin dışındakiler Maske kullanmak zorunda olacak,
  9. Toplar maç öncesi ve sonrası hijyen kurallarına bağlı bir şekilde temizlenecek,
  10. Oyuncular müsabaka sonrası günlük yaşamlarını karantinadaymış gibi, sosyal kontaktan çok uzak bir biçimde yaşayacak ve toplu taşım araçlarını kullanmayacak,
  11. Pozitif çıkan sporcular kesinlikle basında yer almayacak ve titiz bir şekilde hastalar takip edilerek karantinada tutulacaklardır. Bu nedenle Alman Futbol Liği (DFL) Kulüplere takım kadrosunu mümkün olabilecek genişlikte tutmalarını tavsiye etmiştir.

Coronadan nasibini almış İtalya’da Hükümet, 18 Mayıs’tan sonra Serie A’nın yeniden başlatılması için koşulların mevcut olup olmadığını kontrol etmek istiyor. 4 Mayıs’tan itibaren, ülkedeki sokağa çıkma yasağı yavaş yavaş gevşetilecek, böylece profesyonel sporcular tekrar bireysel olarak antrenman yapabilecekleri düşünülüyor. Başbakan Giuseppe Conte, “Ben kendim büyük bir futbol taraftarıyım, ancak sporcu sağlığı bu aşamada bir önceliktir. Hepimiz sporu seviyoruz ve favorilerimizin hastalanmasını istemiyoruz” dedi. Takım antrenmanları 18 Mayıs’tan itibaren kulüplerde tekrar mümkün olabileceğini düşünmektedir dedi.

Corona kurbanı diğer bir Avrupa ülkesi İspanya’da Sağlık Bakanı Salvador Illa, Primer Liğ’e önümüzdeki aylarda devam edip etmeyeceğinden şüphe ettiğini belirtiyor. Illa Pazar günü yaptığı günlük korona krizi basın toplantısında “Profesyonel futbolun yazdan önce devam edip edemeyeceğini henüz söyleyemem. Bu benim için acımasız olurdu” derken, buna söz vermek “akılsızca” dır. İspanya liginde Corona vakasına rağmen, oyun oynamaya devam etme planları somut halde düşünülüyor. Lig Başkanı Javier Tebas bir TV röportajında “Oyunu tekrar başlatmayı düşünüyoruz” dedi: “Virüs hala orada, ama eğer yapabilirsek 12 Haziran’da müsabakalara tekrar başlayacağız.” diyerek İspanya’daki bir lig yöneticisi ilk defa belirli bir başlangıç tarihi açıklamıştır. Ancak Tebas, sağlık yetkililerinin planlanan projeyi önceden onaylaması gerektiğini de vurguladı. Corona krizinden etkilenen ülkede kilitlenmeyi gevşettikten sonra, ekipler küçük grup eğitimine geri döndü. Primera Bölümü, korona salgını nedeniyle Mart ayında askıya alınmıştı ve hala on bir oyun kaldı.

Danimarka futbol ligleri, lig operasyonlarının derhal devam etmesi için ülkelerinin hükümetinden onay aldı. Danimarka lig birliği Divisionsforeningen, bu haberin en iyi iki profesyonel ligdeki kulüplerin (1. Ve 2. Liğ takımlarının) müsabakalarıyla başlayabileceği anlamına geldiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde, iki ligdeki ilk maçların tam olarak ne zaman yapılacağına karar verilecektir. Büyük ihtimalle Danimarka’da. Lig birliği müsabakaların 29 Mayıs’ta yeniden başlamasını ve bu müsabakaların seyircisiz oynanmasını istiyor.

Norveç’te Hükümet, 16 Haziran itibarıyla Norveç profesyonel liglerinin maçlara ev sahipliği yapmasına izin verildiğini duyurdu. Kültür bakanı Abid Raja Oslo’daki bir basın toplantısında üst futbolda organize maçların başlayabileceğini söyledi. Norveç elit serisindeki Futbol sezonu genellikle Nisan ayında başlar, ancak bu yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenmiştir. Norveç futbol federasyonu NFF’ye göre, oyunlar artık seyircisiz olmak üzere farklı bir ortamda gerçekleşecektir. En iyi kadın futbol ligi olan Toppseriende Eliteserien’de maçlara dört hafta sonra başlayacağını duyurdu.

Belçika, korona salgını nedeniyle tüm spor müsabakalarını Başbakan Sophie Wilmès, Brüksel’deki Ulusal Güvenlik Konseyi’nin müzakerelerinden sonra Temmuz ayının sonuna kadar yasakladığını söyledi. Futbol ligi Mart ayının sonundan beri askıya alındı, ancak federasyon sezonun son feshine henüz karar vermedi. Belçika futbol ligi, Corona krizi nedeniyle sezonun erken feshine ilişkin nihai kararını erteledi. Cuma günü hükümetin açık bir talimat vermemesi üzerine Belga haber ajansı, Pro League futbol federasyonunun sözcüsünden bahsederek Pazartesi günü mecliste henüz bir karar alınmaması gerektiğini söyledi. Rapora göre Federasyon, spor müsabakaları için Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından verilecek kararı bekliyor.

 

Avrupanın en Değerli 5 liği ile ilgili erteleme ve başlama tarihleri aşağıdadır

Almanya          Bundes Liga:   13 Mart ara verildi     16/17  Mayıs’ta tekrar başlıyor

İngiltere          Premier Lig:    12 Mart ara verildi     Belirsiz

Fransa             Lig 1                13 Mart ara verildi     Belirsiz

İtalya               Serie A             09 Mart ara verildi     Belirsiz

İspanya           La Liga             12 Mart ara verildi     Belirsiz

Türkiye            Süper Lig         19 Mart ara verildi     Haziran ortası

 

Corona virüsü salgınına rağmen, futbol Türkmenistan’da – seyircilerin önünde bile – devam ediyor. Türkmenistan’da bugüne kadar resmi olarak bir korona vakası bildirmedi. Yine de ülkenin en üst futbol ligindeki sezon pandemi nedeniyle üçüncü maç gününde kesintiye uğradı, sonuncusu 20 Mart’ta oynandı. Futbol Tacikistan ve Belarus’ta da ara verilmeden oynanıyor.

Sonuç olarak tüm diğer spor müsabakaları pandemi nedeniyle ve insan sağlığı ön planda tutularak ertelenirken Futbolda aynı hassasiyetin gösterilmemesi oldukça düşündürücüdür!  Bunun altında yatan en önemli nedenin Ekonomik nedenler olduğunu söyleyebiliriz. Ancak göz ardı etmememiz gereken bir konu İnsan sağlığıdır. Umarız hiç kimseye bir zarar gelmeden bu zor zaman atlatılır.

Herkese saygılarımla.

Prof. Dr. Seyhan HASIRCI

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.