Fransız işgalinden, Nazi zindanlarına uzanan şehir turu

Fransız işgalinden, Nazi zindanlarına uzanan şehir turu

ABONE OL
11:38 - 19/09/2022 11:38
Fransız işgalinden, Nazi zindanlarına uzanan şehir turu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekilli Güngör Yılmaz tarafından ‘Alster’den Elbe’ye’ (Şehrimizi Tanıyalım) başlıklı şehir turunda rehber Gerd Schmidt-Mildner, Fransız işgali yıllarından Nazi dönemine uzanan yelpazede, şehir merkezinin tarihçesi hakkında geniş bilgi verdi.

Fransız işgal döneminden, Nazi zindanlarına uzanan şehir turu

 

Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Güngör Yılmaz (SPD) tarafından tam bir yıllık Korona arasından sonra düzenlenen, ‘Alster’den Elbe’ye’ (Şehrimizi Tanıyalım) başlıklı, uzman rehber Gerd Schmidt-Mildner eşliğindeki şehir turuna yağışlı havaya rağmen kalabalık bir grup katıldı. Hamburg şehir merkezindeki, eyalet parlamentosu binasını da içinde barındıran Hamburg Belediye Sarayı önünde başlayan turda, Schmidt-Mildner meydanda bulunan şehir maketi önünde 1842’deki büyük yangında şehirdeki binaların üçte birinin kül olduğunu ifade ederek, “Mevzubahis tarihte şehir nüfusunun neredeyse hepsi merkezde yaşıyordu. Bugün bildiğimiz ilçeler ve semtler nüfusun çok az olduğu kırsal alandı. Yangında o zaman Trostbrücke’de olan belediye sarayı da yandı. Onun yerine bugünkü belediye sarayı, mimar Martin Haller’in tasarımına göre yapıldı” dedi.

Fransız işgal döneminden, Nazi zindanlarına uzanan şehir turu

PEK BİLİNMEYEN FRANSIZ İŞGALİ

Grup, 18. yüzyıla kadar kentin surlarının bulunduğu bugün ise lüks alışveriş mekânları bulunan Alter Wall ve Neuer Wall caddeleri üzerinden Stadthausbrücke’ye geçti. Schmidt-Mildner “30 Yıllık Savaş” olarak tarihe geçen, 1618-1648 tüm Avrupa’da yaşanan büyük din savaşına Hamburg’un taraf olmadığı için, hasar görmediği gibi, ticareti geliştirerek zenginleştiğini ifade etti. Şehrin, Hamburglular arasında bile günümüzde pek bilinmeyen Fransız işgali dönemi yaşadığını da kaydeden rehber, “Napolyon döneminde, 1806-1814 yılları arasında Hamburg, Napolyon’un ordularının işgali altındaydı. Fransız asker kışlalarının bir bölümü ve komuta merkezi Stadthausbrücke bölgesindeydi” diye konuştu.
Fransız işgal döneminden, Nazi zindanlarına uzanan şehir turu

NAZİ GİZLİ POLİSİ (GESTAPO) ZİNDANLARI

Alman ve Hamburg tarihinin en karanlık ve kanlı dönemi olan Nazi döneminde Stadthausbrücke’deki polis binasının, muhaliflerin korkulu rüyası, gizli polis teşkilatı Gestapo (Geheime Staatspolizei) merkezi olarak kullanıldığını söyleyen Schmidt-Mildner, binanın alt katlarının zindanlarda insanlara akıl almayacak işkenceler yapıldığını kaydetti. Yüzlerce insanın işkenceyle öldürüldüğü söyleyen Schmidt-Mildner, İkinci Dünya Savaş sonrası binanın 2013’e kadar Şehir Planlama Senatörlüğü olarak kullanıldığını belirtti. Uzman rehber, binanın geçiş holüne kanlı tarih hakkında bilgi veren panolar konulduğunu ve ayrıca dışarıdaki kaldırıma sanatçılar tarafından yapılan ve kan gölünü simgeleyen ‘Stigma’ (Leke) adlı sanat çalışmasının da Nazi kurbanlarının anısını hafızalara çağırdığını sözlerine ekledi. Tur 1647-1750 yıllarında yapılan Hamburg’un dünyaca ünlü St. Michaelis Kilise ve eski Gruner & Jahr Yayınevi binasının önünden geçilerek, liman mevkinde son buldu.

 

 

Fransız işgal döneminden, Nazi zindanlarına uzanan şehir turu

KATILMAK İSTEYEN HERKESE AÇIK

Grup ve Güngör Yılmaz, gönüllü rehber Gerd Schmidt-Mildner’e teşekkür etti. Gruptan bazıları evlerine giderken, küçük bir grup yakında bir kafeteryada kahve içip ısınarak turun değerlendirmesini yaptılar. Güngör Yılmaz ilkini 2017’de düzenlediği rehber eşliğinde ücretsiz şehir turlarına pandemi nedeniyle verilen zorunlu aradan sonra tekrar başlamaktan sevinç duyduğunu kaydederek, “Yer yer yoğun yağmur ve nispeten soğuk havaya rağmen, katılımın yoğun olması, insanların yaşadıkları şehri tanıma isteğini ortaya koyuyor. Katılan herkese teşekkür ediyorum. Turlarımız katılmak isteyen herkese açıktır. Bundan sonraki turlarımız için [email protected] e-posta adresime veya da 0177 735 34 83 numaralı telefonuma mesaj yazabilirler” dedi.
Fransız işgal döneminden, Nazi zindanlarına uzanan şehir turu

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.