Fransa’nın Sınır Dışı Edeceği Göçmenler Kaçtı

Fransa’nın Sınır Dışı Edeceği Göçmenler Kaçtı

ABONE OL
15:10 - 18/11/2022 15:10
Fransa’nın Sınır Dışı Edeceği Göçmenler Kaçtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’ın, SOS Mediterranee örgütüne ait “Ocean Viking” gemisi tarafından kurtarılan 234 göçmenden 44’ünü sınır dışı edeceği açıklamasının ardından, Akdeniz’i aşarak Avrupa’ya ulaşmayı başardıktan sonra geri dönmeyi göze alamayan 26 göçmen çareyi kaçmakta buldu.

Kalan göçmenlerin kaderini ise, yerel temyiz mahkemesi belirleyecek.

Fransa’nın Toulon askeri limanına demir atan 234 göçmen için liman yakınında bir tatil köyü “geçici göçmen kabul merkezine” çevrilmiş, burada göçmenlerin sağlık ve istihbarat kontrolleri yapıldıktan sonra, sığınma talepleri ele alınmıştı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, iki gün önce Fransız Ulusal Meclisi’nde soruları yanıtlarken, 60 göçmenin sığınma talebinin kabul edildiğini ancak, 44’ünün reddedildiğini ve bu 44 göçmenin de en kısa sürede sınır dışı edileceğini açıkladı.

Çoğunluğu Eritreli olan 44 göçmenden 26’sı bu açıklamanın ardından, Avrupa’nın diğer ülkelerindeki yakınlarına ulaşmak üzere geçici sığınma merkezinden kaçtı.

Yetkililer, bu gençlerin izlerini kaybettiklerini açıkladı. Var bölgesi valiliği kaçan göçmenlerin çoğunluğunun 18 yaşın altında olduğunu, 3’ünün Bakan’ın açıklamasının yapıldığı gece, 23’ünün de dün gece kaçtığını açıkladı. Valilik, kampta sınır dışı edilmeyi bekleyen reşit olmayan göçmen sayısının 18’e düştüğünü kaydetti.

Fransız topraklarına ait sayılmayan geçici kabul merkezindeki 190 göçmen ise, Fransa topraklarına kabul edilmedi.

Fransız yasalarına göre, bu merkezden ayrılmak için tek koşul sığınma başvurusunda bulunmak. Fransız Mültecileri ve Vatansız Kişileri Koruma Dairesi (Ofpra) hafta başında, Sudan, Mali, Suriye, Eritre ve Bangladeşli göçmenlerin durumunu yerinde inceledi.

İncelemeler sonunda, yaklaşık 60 göçmenin sığınma talebinde bulunma hakları olduğu tespit edildi. Bu 60 kişinin de 11 AB ülkesine dağıtımı planlandı.

Kaderleri mahkemenin elinde

İçişleri Bakanlığı göçmenleri bekleme merkezinde tutarak, “Fransız topraklarına girmiş sayılmıyorlar” açıklaması yaparken, Toulon kenti Adliyesi “bekleme merkezlerindeki göçmenlerin burada tutulmalarının yasal olmadığına ve salıverilmeleri gerektiğine” karar verdi.

Kampta kalarak haklarında resmi bir karar verilmesini bekleyen 120 kadar göçmenin kaderi ise, Aix en Provence Temyiz Mahkemesi’nin elinde.

Yabancılar için Sınır Yardımı Derneği (Anafe) Başkanı Alexandre Moreau, “Serbest bırakılırlarsa, bölgeye geri dönebilir ve sığınma başvurusunda bulunabilirler. Aksi karar çıkarsa uzaklaştırma işlemlerine devam etmek için geçici bekleme alanına geri dönerler” diyor.

“Fransa’yı arzu etmiyorlardı”

Reşit olmayan kişiler olarak kabul edilen bu göçmenler, geçen Cuma günü Toulon’a ayak basan diğer 190 kadar yetişkinin aksine kapalı bir bekleme alanında değillerdi.

Göçmenlerin yaşlarıyla ilgili de şüpheler olduğunu tespit eden İçişleri Bakanlığı, bu gençlerin sağlık ve güvenlik kontrollerinin tamamlanmasının ardından, gerçek yaşlarının tespit edilmesi için Adalet Bakanlığı Adli Gençleri Koruma Kurumu’na göndermeyi planlıyordu. Ancak göçmenler, bu aşamaları beklemeden tutuldukları kabul merkezini terketti.

Var Bölge Başkanı Jean-Louis Masson, “Fransa, belirli milletlerden göçmenler için arzu edilen bir yer değil. Çoğunluğu Eritreli olan bu 26 reşit olmayan kişi, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre veya Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan ailelerine ve akrabalarına katılmayı tercih etti. Onları durduracak bir yasal dayanak ya da gücümüz yok. Artık yasa dışı yolları seçtiler” dedi.

Var Bölge Valiliği, yasa dışı yollardan ülkeye girmeye çalışan yaklaşık 2 bin 300 reşit olmayan çocuk göçmenin bakımını sağlıyor.

Çocuk esirgeme kurumları dolu olan Var bölgesi, 18 yeni göçmenin diğer illere gönderilmesi için başvuru yaptı.

VOA tarafından geçilen Fransa’nın Sınır Dışı Edeceği Göçmenler Kaçtı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fransa’nın Sınır Dışı Edeceği Göçmenler Kaçtı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fransa’nın Sınır Dışı Edeceği Göçmenler Kaçtı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.