Atatürk Kapaklı Dergi Yok Satıyor

Atatürk Kapaklı Dergi Yok Satıyor

ABONE OL
09:36 - 09/09/2019 09:36
Atatürk Kapaklı Dergi Yok Satıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa’nın dev yayınevi Hachette, “Hachette Collections” yayınları çerçevesinde satışa sunduğu “Dünyayı Değiştirdiler/ Ils Ont Change le Monde” serisinin 29’uncu sayısını Mustafa Kemal Atatürk’e ayırdı.

“20’inci Yüzyıl’ın En Büyük Devlet Adamları” başlığı altında dünya liderlerinin portrelerini yayınlayan Hachette Collection’un Atatürk sayısı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’na yakın bir tarihte, 28 Ağustos’ta satışa sunuldu. Özel basım olan ve az sayıda satışa sunulan derginin internet ve bayii satışları ilk günde tükendi.

Hachette’in, “Dünyayı değiştiren kadın ve erkeklerin hayatını öğrenin” sloganıyla satışa sunduğu serinin her sayısında, Charles de Gaulle’den Adolf Hiter’e, Joseph Stalin’den J.F. Kenedy’ye, François Mitterand’dan Nelson Mandela, Che Guevera, Mahatma Gandhi, Leon Trotski, Martin Luther King ve Mao Zedung’a kadar pek çok dünya liderinin yaşamı anlatılıyor.

Atatürk’ün çocukluğundan, askeri okul, ordu komutanlığından, Cumhuriyeti kurması, devrimleri ve ilkelerine kadar yaşamını detaylı anlatan 56 sayfalık dergi, ilginç detaylara ve kaliteli baskıyla sunulan özel fotoğraflara da yer veriyor. Yazımını tümüyle Fransız yazar ve tarihçilerden oluşan bir ekibin üstlendiği derginin sonunda bir de fotoğraflarla desteklenen bir kronolojiye yer veriliyor.

“10 Kasım’da ülkede hayat 2 dakika duruyor”

Atatürk’ü modern Türkiye’nin babası” olarak tanımlayan dergi, Atatürk sayısını, “Dünyada eşi benzeri olmayan bir durum. Ölümünden 80 yıl sonra bile Atatürk politik ve kültürel bir sembol olmaya devam ediyor. Her yıl, öldüğü gün saat ve dakikada, yani 10 Kasım’da sabah 9’u 5 geçe, ülkede bütün hayat duruyor, bayraklar yarıya iniyor, sirenler çalışıyor ve tüm Türkiye 2 dakika saygı duruşuna geçiyor. Bugün hala portreleri her resmi dairede. Heykeli olmayan tek il yok. Bütün satış mağazalarında ondan bir portre, ya da bir eser var: Atatürk İstiklal savaşında, Atatürk sigara içerken, Atatürk ve evlat edindiği kızı….Hala pulların ve Türk lirasının üzerinde onun resmi var. Bunun dünyada bir benzeri daha yok” sözleriyle son buluyor.

Dergi ilk günde tükendi

Hachette’in prestij koleksiyonu olan ve az sayıda basılan derginin kiosklar ve internet üzerinden yapılan satışlarında, diğer liderlere ayrılan sayılarla ilgili satışlar sürerken, Atatürk sayısının internet üzerinden yapılan satışları daha ilk günde tükendi.

“Journaux.fr” sitesinde, aylardır satışı devam eden çok sayıda lidere ait sayılar hala sipariş edilebilirken, Atatürk baskısı için “tükendi” yazısı yer aldı.

Aralık 2018’den bu yana farklı tarihlerde satışa sunulan Churchill, Gandhi, Pol Pot, Mussolini ve Franco da tükenen sayılar arasında yer aldı.

Fransa’da yaşayan Türkler, sosyal medya hesaplarından ve yazışma gruplarından, dergiyi alabilmek için birbirlerine sipariş verdi.

Hachette Collections’un kendi sayfası üzerinden de bulunmayan Atatürk sayısı, okuyucuların yoğun talebi üzerine yeniden satışa sunuldu. Ancak, internet satışında, yeniden baskısı yapılan derginin posta sürecinin 3 hafta sürebileceği belirtildi.

“Sadece Gandhi baskısında yaşandı”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Journaux.fr sitesi, benzer bir satışın Hindistan’ın büyük lideri Mahatma Gandhi sayısında yaşandığını, ama Gandhi’nin bir kaç gün içinde tükendiğini, Atatürk sayısının ise ilk gün tümüyle satın alındığını dile getirdi. Müşteri Hizmetleri servisi, yoğun talep üzerine, yayın evinden yeniden talepte bulunduklarını ve derginin kendilerine ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Hachette Yayınları’nın Vanves kentindeki merkez binasındaki yöneticiler de, VOA Türkçe’ye “Atatürk sayısına gösterilen ilgiden memnun olduklarını ve yeni baskıya geçeceklerini” dile getirdi. Derginin gazete bayilerine de dağıtıldığını ancak asıl satışların internet üzerinden ve siparişle olduğunu dile getiren Hachette Yayınları, almak isteyenlerin Hachette Collections’un resmi sitesinden sipariş edilebileceğini vurguladı.

Her iki kurum da, satış rakamlarının açıklanmayacağını dile getirdi.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.