Fransa, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs’tan Akdeniz’de Askeri Tatbikat

Fransa, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs’tan Akdeniz’de Askeri Tatbikat

ABONE OL
00:18 - 27/08/2020 00:18
Fransa, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs’tan Akdeniz’de Askeri Tatbikat
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Atina ve Ankara’daki temaslarının ardından Türkiye’nin, Akdeniz’de petrol aramaktan vazgeçmeyeceğine dair açıklamaları, Doğu Akdeniz’de gerilimi yeniden tırmandırdı. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Yunaistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve İtalya’yla birlikte hava ve deniz güçlerinin birleştiği ortak bir tatbikata başladıklarını duyurdu.

AB dönem başkanı Almanya’nın ev sahipliğinde Berlin’de yapılacak gayrı resmi Savunma ve Dışişleri bakanları toplantısı öncesinde, Fransa ve Yunanistan Savunma Bakanlıkları, Doğu Akdeniz’de bugün başlayan ve Cuma gününe kadar sürecek, ortak bir askeri tatbikat yürüttüklerini açıkladı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly

Twitter hesabından açıklama yapan Savunma Bakanı Florence Parly, Doğu Akdeniz’in “bir tansiyon merkezine” dönüşmeye başladığını da vurgulayarak “Uluslararası hukuk herkes için kural olmalı ve istisna olmamalı. Yunan, Kıbrıs ve İtalyan dostlarımızla, bugün deniz ve hava olanaklarımızla bir askeri tatbikata başlıyoruz” dedi. Parly, Fransa’nın ortak askeri tatbikata 3 Rafale savaş uçağı, bir fırkateyn ve bir avcı helikopterle katılacağını duyurdu.

Parly “Bizim mesajımız çok açık: Akdeniz’in uluslararası hukuka saygı ve istikrar alanı olması için bizim önceliğimiz diyalog, işbirliği ve diplomasi. Bu, birilerinin şahsi hırslarının oyun alanı olmamalı. Bu hepimizin ortak alanı” dedi.

Yunanistan Savunma Bakanlığı, “4’lü İşbirliği Girişimi”nin, Doğu Akdeniz’de ortak bir güç konuşlandırmaya karar verdiğini, bu çerçevede 26-28 Ağustos tarihleri arasında Girit’in güneyinde ve Kıbrıs’ta tatbikat gerçekleştireceklerini açıkladı.

Berlin: “Ateşle oynamayın”

Salı günü Atina ve Ankara’da taraflarla görüşen Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, her iki tarafa da ateşle oynamamaları ve operasyonlara son vermeleri uyarısında bulunmuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, AB’nin Berlin toplantılarında Türkiye’ye yaptırım uygulanması kararı çıkartmasını isterken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Yunanistan’ın tek taraflı talepleri ve koşulları doğrultusunda masaya oturmayacaklarını, ancak önkoşulsuz olarak masaya oturmayı kabul edecekleri mesajını verdi.

NATO Genel Sekreteri de katılıyor

Berlin’de bugün başlayacak Savunma Bakanları zirvesine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katılacak. İki NATO üyesi ülkeyi karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz krizinin yanı sıra, Rusya ve Belarus konuları da Savunma bakanlarının gündeminde olacak.

Berlin’de 27-28 Ağustos tarihlerinde de AB Dışişleri bakanları toplanacak. Toplantıda, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar konusunda alternatifleri içeren bir öneri paketi sunacak.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.