Fransa Akdeniz’de Kurtarılan 44 Göçmeni Sınırdışı Ediyor

Fransa Akdeniz’de Kurtarılan 44 Göçmeni Sınırdışı Ediyor

ABONE OL
13:13 - 16/11/2022 13:13
Fransa Akdeniz’de Kurtarılan 44 Göçmeni Sınırdışı Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Afrika’dan Avrupa’ya geçerken Akdeniz’de batan 234 göçmeni kurtaran Ocean Viking gemisinin Fransa’ya demir atması, Avrupa Birliği’nde kriz yaratmaya devam ediyor. Önce Roma ve Paris arasında diplomatik kriz yaratan göçmenler, şimdi de 11 AB ülkesi arasında pay edilmeyi bekliyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, göçmenlerin incelemesinin sürdüğünü belirterek, tek tek durumlarını inceledikleri 44 göçmenin geldikleri ülkeye geri gönderileceğini açıkladı.

Fransız Meclisi’nde konuya ilişkin bir soruyu yanıtlayan İçişleri Bakanı Darmanin, 234 sığınmacıdan en az 44’ünün iltica taleplerinin reddedildiğini, bu kişilerin sağlık durumları izin verir vermez sınır dışı edileceklerini bildirdi.

SOS Mediterranee’ye ait kurtarma gemizi Ocean Viking, bir ay önce Akdeniz’den kurtardığı 234 göçmeni, uluslararası deniz hukuku yasalarına göre en yakın ülke olan İtalya limanlarına demirlemek için izin istedi. Ancak İtalya, deniz hukukunda “kurtarılan göçmenlerle ilgili” bir hüküm bulunmadığını belirterek, göçmenlerle dolu geminin İtalya limanlarına demirlemesine izin vermedi.

Fransa’dan “istisnai izin”

Ocean Viking’in 3 hafta boyunca denizde dolaşmasının ardından, göçmenlerin sağlık durumlarının kötüleşmesi nedeniyle, Fransa hükümeti “insani gerekçelerle” geminin Toulon askeri limanına demir atmasına izin verdi.

Güneyde, Toulon kentindeki Giens yarımadasında bir tatil merkezini göçmenlerin dışarı çıkamayacakları kapalı bir “uluslararası bekleme merkezine” dönüştüren Fransa İçişleri Bakanlığı, bu göçmenlerin “Fransız topraklarına girmiş” kabul edilmeyeceğini belirtti.

İçişleri Bakanlığı, istihbarat ve sağlık kontrollarından geçirdikten sonra göçmenlerin sığınma taleplerini değerlendirmeye başladı.

Hayatta kalanlar 11 Avrupa ülkesine dağıtılacak

Göçmenlerin, Fransız topraklarına kabul edilip edilmeyeceğine karar vermek için başvurularının ilk değerlendirmesini yapan Fransa Mültecileri ve Vatansızları Koruma Dairesi (Ofpra), her göçmenin durumunu tek tek ele alarak incelemeye devam ediyor.

AB’li içişleri bakanları ile temasa geçen Fransız bakan Gerald Darmanin, geçici merkezin yaklaşık 20 gün sonra kapatılmasını, kamp kapatılana kadar da başvuruları reddedilen göçmenlerin sınır dışı işlemlerinin tamamlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Kayıtsız göçmenlerin daha hızlı bir prosedürle sınırdışı edilmesini içeren bir yasayı Meclis’e sunduğu anda, yeni göçmenlerin Fransa’ya kabul edilmesi nedeniyle sağın eleştirilerine hedef olan Darmanin, göçmenlerin hepsinin Fransa’da kalmayacağını açıkladı.

Meclis Genel Kurulu’nda kendisine yöenltilen bir soru üzerine, “Sığınma başvurusunda bulunabilecek 60 göçmen var. Özellikle Suriyeli, Eritreli ve Sudanlı göçmenler. AB’de 11 ülkenin içişleri bakanıyla temasa geçtim ve bu ülkeler de göçmenleri paylaşmayı kabul etti. Böylece 60 kişinin Avrupa topraklarında dağıtılmasına izin vereceğiz. Başvuruları reddeedilen 44 kişi ise sağlık durumları el verir vermez ülkelerine geri gönderilecek” diye konuştu.

Avrupa’da yükselen göçmen karşıtlığı

Avrupa’da yükselen aşırı sağ dalgaya, savaş ve ekonomik krizin de eklenmesiyle, Avrupa’daki göçmen karşıtlığı da güçleniyor. Göçmenelerin, en yakın liman olması nedeniyle İtalya’ya ilk giriş yapmaları, İtalya ve komşu ülkeler arasında sık sık gerginliklere yol açıyor.

Hükümetin “şahin” politikacılarından İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, deniz hukuku zorunlu kıldığı halde, limanlarını Ocean Viking gemisine açmayı reddeden yeni aşırı sağ İtalyan hükümetini sert bir dille eleştirerek, “İtalyan hükümetinin tutumu son derece insanlık dışı. Bu tutumlarının, ikili ilişkilerimizin diğer alanlarında da sonuçları olacaktır” dedi.

Göreve yeni başlayan ve ilk diplomatik krizini Fransa ile yaşayan aşırı sağcı İtalyan Başbakan Giorgio Meloni ise, Fransa’nın açıklamalarını kınayarak, Avrupa düzeyinde sağlanan dayanışma mekanizmalarının yeterli olmadığını, tüm yükü İtalya’nın omuzladığını savunarak, göç konusunda AB’li ortaklarına daha fazla dayanışma sergilemeleri çağrısı yaptı.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre yılın başından bu yana, “Avrupa’ya ulaşmaya çalışan 1891 göçmen” Akdeniz’de kayboldu.

VOA tarafından geçilen Fransa Akdeniz’de Kurtarılan 44 Göçmeni Sınırdışı Ediyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fransa Akdeniz’de Kurtarılan 44 Göçmeni Sınırdışı Ediyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fransa Akdeniz’de Kurtarılan 44 Göçmeni Sınırdışı Ediyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.