FÖTEV NRW Türkçe Dersi taleplerini Eğitim Bakanı’na iletti

FÖTEV NRW Türkçe Dersi taleplerini Eğitim Bakanı’na iletti

ABONE OL
21:46 - 06/10/2022 21:46
FÖTEV NRW Türkçe Dersi taleplerini Eğitim Bakanı’na iletti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu FÖTEV NRW, Okul ve Eğitim Bakanı Dorothee Feller’i makamında ziyaret ederek Türkçe dersi ile yaşanan sorunları iletti.

Federasyon başkanı Dr. Aysun Aydemir, “Okullarda Türkçe dersine katılımın artırılması, sorunların çözüme kavuşması ve Türkçe dersinin daha cazip hale getirilmesi için bakanlıkla işbirliği yapmayı sürdüreceğiz “dedi.

Uzun yıllardır çocuklarımızın eğitim sorunları ve Türkçe dersleri için yoğun bir mücadele veren Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu FÖTEV NRW beş kişilik bir heyet halinde Okul ve Eğitim Bakanı Dorothee Feller’i makamında ziyaret etti.

Bir saat süren bir görüşmede Dr. Aysun Aydemir, Necla Marangoz, Serhat Ulusoy, Meral Kahya ve Bahattin Gemici Türkçe dersi ile yaşanan sorunları değişik boyutlarıyla ele aldı.

Toplantıda, bazı okul müdürlerinin Türkçe dersini engellemek için türlü zorluklar çıkardıkları, özellikle Bielefeld ve Detmold bölgesinde çocukların Türkçe dersine katılımının engellendiği dile getirildi.

Çok dilliğinin ve anadilin önemine vurgu yapan konuşmacılar, Türkçe derslerinin genelde öğleden sonraya, geç saatlere bırakıldığını; öğrencilerin karanlıkta eve döndüklerini, ailelerin bu yüzden endişe içinde kaldıklarını anlattı.  Türkçe ders saatlerinin normal ders saatleri planı içinde verilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkçe öğretmenlerin birçok okulda çalıştığına ve değişik dersler vermeye yönlendirilerek Türkçe dersinden uzaklaştırıldıklarına dikkat çekildi. Türkçe sınıfı oluşturmak için ilkokullarda 15, ileriki okullarda 18 öğrenci istendiğini, bu sayının 10’a indirilmesinin yararlı olacağı belirtildi.

Toplantıda Türkçe dersinin okul yerine bazı dernek verilmesinin doğru olmadığına, dersin ehliyetsiz kişiler tarafından verilmesinin sakıncalarına, bu dersin okullarda, Alman makamlarının denetim ve gözetiminde verilmesinin, öğrencinin aldığı notların karneye işlenmesinin önemine değinildi.

Bunun yanı sıra Türkçe ders kitaplarının bakanlık tarafından desteklenen bir komisyon tarafından hazırlanmasının yararlı olacağı ifade edildi.

Samimi bir havada geçen görüşmede Okul ve Eğitim Bakanı Dorothee Feller, FÖTEV NRW ile yeni yılda tekrar bir araya gelmek istediğini belirtti.

Toplantı sonunda eğitimci-yazar Bahattin Gemici, Bayan Feller‘e “Stefan’ın Şeker Bayramı ve Ali’nin Noel’i” adlı Türkçe- Almanca kitabını hediye etti.

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.