FİZİKİ MESAFE  

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yazmayı meslek veya hobi edinen insanların dilde yapılan yanlışlar gözüne, kulağına hemen ulaşıyor. Türkçe yayınlarda devamlı, ısrarla tekrar edilen sosyal mesafe kavramının yanlış olduğunu fark edilmesini bekliyordum, hâlâ bekliyorum.

Korona virüs bulaşmasına karşı korunmada kastedilen 2 metre mesafe fizikidir, sosyal değil.

Tam tersine bu krizde, sosyal mesafe tarihte hiç bu kadar yakınlaşmamıştı.

Evine dahi gidemeyen sağlık elemanlarına teşekkür ediliyor. Birçok alışveriş merkezleri kapalıyken marketlerde gıda ürünleri satanlar şimdi görülmeye başlandı.

Gıda ürünleri, yaşam ihtiyaçları taşıyan kamyon şoförleri böylesine teşekkür almamıştı.

Çöpümüz alınıyor, sokakları temizleyen işçiler böyle fark edilmiyorlardı.

Yaşlı ve genç nesiller arasında sosyal yakınlık örnek olacak düzeyde. Komşular evde kalan komşulara, herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığını soruyorlar.

Kamuya bağlı televizyon kanalları müze gibi kültürel alanları ekrana taşıyor.

Mektup yazma kültürü yeniden canlandırıldı. Büyükanne ve büyükbabalar internet kullanmıyor. İnsanlar etrafına bakar oldu, cep telefonundan başka şey görmüyor denilen gençler, pencere veya balkondan bakanlara el sallıyor.

Ülkeler sınırları kapattı, fakat bilim insanları bu kadar yoğun birlikte çalışmamıştı. Dünya Sağlık Örgütü aracılığı ile, video yayınlarıyla ulaşıp bilgi ileten Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) işlevini, önemini öğrendik.

Mikrop, bakteri, parazit, virüs alanında bilimsel alanda hiç duymadığımız meslek dalları varmış. Herkes kendi dalında bilgi üretiyor ve konuşuyor.

Almanya Türk toplumunda bu mesleklere dikkat çekilmeli. Üniversitede bilim dalları hakkında hazırlayıcı okullar, öğrencilere bu çeşitliliği iyi tanıtmalı.

Adım adım açılan, kamu hizmeti veren daireler, alışveriş merkezlerinde çalışanlar maske takmalarına rağmen daha samimi davranıyorlar.

Yıllardır birbirinden haber almayan dostlar telefon ediyorlar. Adı üstünde sosyal medyada anında yerkürenin en ücra köşesinden haber ve yorumlar veriliyor. Sıralamakta zorluk çekiyor takipçiler.

Büyükanne torunum Yeni Zelanda’da kaldı, gelemedi, diye üzülüyordu. 25.000 kilometre uzakta anında internetten haber almak için App kullanmayı öğrendi. Bana teşekkür yazmamı söyledi. 250.000 yurtdışında kalan vatandaş Almanya’ya getirildi. Türkiye de bu işlemi yürütüyor.

Türkiye’de kalıp gelemeyen Alman ve işi, ailesi, yaşamı Almanya’da olan Yurtdışı Türkleri getirilemedi. Bu konuda gazeteciler, Türk Sivil Kuruluşları birlikte her iki ülkenin Dışişleri Bakanlıklarıyla nedenlerini araştırmalı. Bu, gelecekte ders çıkarılması için çok önemlidir.

Torunlar balkonda bulunan ninelerine türkü söylüyor.

Covid-19 krizinden sonra bazı yerlerde fiziki mesafe kalsa, çok iyi olur. Didim’de banka ve alışveriş merkezlerinde beklerken, arkada beklemeye tahammül edemeyenin nefesini ensesinde hissediyordu insan.

Krizde evlere servis edilmeyen bir şey kalmadı. Kitap dahi eve getiriliyor. Sosyal yakınlaşmada fanteziye sınır kalmadı.

Fizik kavramı, Türkçe’ ye Yunancadan girmiştir. Maddelerin özelliklerini ve niteliklerini değiştirmeyen olaylarını, hareketlerini inceleyen ve bunları yasalara bağlayan bilimdir. İnsanın vücut yapısını inceler. Fizik tedavisini herkes

tanır.

Sosyal kavramı, Türkçe’ ye Fransızcadan alınmıştır. Toplumla ilgili her türlü kavramı içeriyor. Eşanlamı toplumsal. Sosyal Demokrasi ile ilgili parti, sosyal devlet, sosyal konut, sosyal sigorta, sosyal yardım krizde en çok kullanılan kelimeler. Toplumbilimi inceleyen sosyologlar krizden sonra çıkarılacak dersler için fikir üretiyorlar.

Sosyolog ve filozofların birlikte üretecekleri, geleceğe taşınması gereken fikirleri, önlemleri biz yazanlar da derleyip okuyucularımıza iletmeye devam edeceğiz.

Sosyal ve sağlıkla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.