“Finlandiya ve İsveç’in Üyeliği Askeri Gerilimi Arttırır”

“Finlandiya ve İsveç’in Üyeliği Askeri Gerilimi Arttırır”

ABONE OL
13:05 - 16/05/2022 13:05
“Finlandiya ve İsveç’in Üyeliği Askeri Gerilimi Arttırır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerinin “hata olacağını” söyleyerek, “Bu durumun askeri gerilimi arttıracağını ve bölgede öngörülebilirliği azaltacağını” iddia etti.

Rus RIA haber ajansı, Ryabkov’un “Ne Brüksel, ne Washington ne de başka bir NATO başkenti bizim buna katlanacağımız yanılgısına düşsün” dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin “Ukrayna’nın işgalinin gerekçesi olacağını” defalarca söylemiş, bu durumun ülkesi için tehdit teşkil ettiğini ifade etmişti.

Helsinki ve Stockholm’ün NATO üyeliğinin hata olacağını savunan Ryabkov, “Askeri gerilim yükselecek, bu bölgedeki öngörülebilirlik azalacaktır. Bu gelişen durumda ne yapılması gerektiğine dair hayali bir hüküm için sağduyunun feda edilmesi utanç vericidir” diye konuştu.

Rusya, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımı durumunda “askeri-teknik bir tepki vereceğini” bildirmişti.

Putin’in yardımcılarından biri, geçen ay, Kaliningrad’a nükleer silahlar ile hipersonik füzelerin konuşlandırılabileceğini ifade etmişti.

Finlandiya’nın NATO üyeliğine başvuracağını açıklamasının ardından Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, geçen hafta yaptığı açıklamada, bunun Rusya için “kesinlikle” bir tehdit olacağını söylemişti.

Peskov, gazetecilere verdiği demeçte, “NATO genişlemesi ve İttifak’ın sınırlarımıza yaklaşması dünyayı ve kıtamızı daha istikrarlı ve güvenli hale getirmez” demişti.

Rusya’nın Finlandiya’nın NATO’ya katılması gibi bir durumda vereceği yanıtın nasıl bir şekle sahip olacağı sorusunu da yanıtlayan Peskov, “Her şey NATO’nun genişleme sürecinin nasıl ilerleyeceğine, hangi askeri altyapının sınırlarımıza ne kadar yaklaşacağına bağlı olacak” şeklinde konuşmuştu.

VOA tarafından geçilen “Finlandiya ve İsveç’in Üyeliği Askeri Gerilimi Arttırır” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Finlandiya ve İsveç’in Üyeliği Askeri Gerilimi Arttırır” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Finlandiya ve İsveç’in Üyeliği Askeri Gerilimi Arttırır” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.