Finlandiya ve İsveç NATO’ya Resmen Başvurdu

Finlandiya ve İsveç NATO’ya Resmen Başvurdu

ABONE OL
11:27 - 18/05/2022 11:27
Finlandiya ve İsveç NATO’ya Resmen Başvurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliği için resmi başvurusunu yaptı.

Finlandiya ve İsveç’in NATO’daki Büyükelçileri resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e iletti.

Stoltenberg büyükelçilerin mektuplarını takdim ettikleri törende, “Bu tarihi bir an. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım taleplerini memnuniyetle karşılıyorum. Sizler bizim en yakın ortaklarımızsınız ve NATO üyeliğiniz ortak güvenliğimizi arttıracaktır” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından gündeme gelen İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleriyle, Baltık Denizi’ndeki güvenliğin arttırılması amaçlanıyor.

Bir ülkenin NATO’ya dahil olabilmesi için oy birliği, yani mevcut 30 müttefik ülkenin hepsinin birden onay vermesi gerekiyor.

Yeni ülkelerin katılım protokollerinin NATO üyesi ülkeler tarafından kendi ulusal yasaları ve prosedürleri uyarınca onaylanması da gerekiyor. Onay süreci ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Örneğin onay için ABD Senatosu’nun üçte ikisinin oyu gerekirken, İngiltere’de parlamentoda resmi bir oylama gerekmiyor.

Erdoğan: “Evet demeyiz”

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine ilişkin çekincesi ise sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini kastederek, “Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz” demişti.

Erdoğan ayrıca, “İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi. Pazartesi günü Türkiye’ye geleceklermiş? Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar” ifadelerini kullanmıştı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilebileceğine inandığını dile getirmişti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise“Rusya’nın bu devletlerle (Finlandiya ve İsveç) bir sorunu yok, olmadı” diyerek, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin ülkesi için doğrudan tehdit oluşturmadığını söyledi.

VOA tarafından geçilen Finlandiya ve İsveç NATO’ya Resmen Başvurdu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Finlandiya ve İsveç NATO’ya Resmen Başvurdu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Finlandiya ve İsveç NATO’ya Resmen Başvurdu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.