Finlandiya Savunma Bakanı Ankara’ya Gidiyor

Finlandiya Savunma Bakanı Ankara’ya Gidiyor

ABONE OL
11:25 - 06/12/2022 11:25
Finlandiya Savunma Bakanı Ankara’ya Gidiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

NATO üyeliği için Türkiye’nin desteğini bekleyen Finlandiya’nın Savunma Bakanı bu hafta Ankara’ya gidiyor.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la ile 8 Aralık Perşembe günü Ankara’da biraraya gelecek.

Görüşmede, ikili savunma ve güvenlik konularının yanı sıra Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecinin de ele alınması bekleniyor.

Akar Finlandiya’nin NATO üyeliğine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikası ile ilgili bir sıkıntısının olmadığını ama Türkiye’nin hassasiyetlerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

NATO’nun bir güvenlik örgütü olduğunu aktaran Akar, “NATO’nun en büyük mücadele alanlarından biri terörizm. Terörizm şu anda tüm ülkeler için ciddi bir problem. Birden fazla terör örgütü ile mücadele eden tek ülke Türkiye. Bunun görülmesi, bu konuda yaptıklarımızın farkındalığının arttırılması gerekir” ifadelerini kullandı.

“Somut adımlar bekliyoruz”

Haziran ayında Madrid Zirvesi sırasında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yönelik imzalanan üçlü memorandum olduğunu da hatırlatan Akar, şöyle konuştu:

“Memorandum açık. İsveç ve Finlandiya tarafından imza altına alınan taahhütler var. Biz bunların yerine getirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu memorandumun bir son değil bir başlangıç olduğuna dikkati çekiyoruz. Bunların yapılmasının ardından TBMM kararını verecek. Biz de İsveç ve Finlandiya’ya yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda İsveç ve Finlandiya’daki durumu da yakından takip ediyoruz. Hala bu ülkelerde maalesef bir takım provokatif eylemlerin, görüntülerin devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Hem İsveç hem Finlandiya’nın somut adımlar atmasını bekliyoruz.”

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında Mayıs ayında NATO’ya üye olmak için başvuru yapmış, ancak Türkiye’nin itirazıyla karşılaşmıştı.

Türkiye, her iki ülkeyi de PKK ve diğer gruplardan teröristleri barındırmakla suçlayarak NATO’ya katılım başvurularını onaylamamıştı.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği başvurusunu şimdiye kadar 30 NATO üyesinin 28’i onayladı. Macaristan’ın İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine Şubat ayında onay vermesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Finlandiya Savunma Bakanı Ankara’ya Gidiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Finlandiya Savunma Bakanı Ankara’ya Gidiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Finlandiya Savunma Bakanı Ankara’ya Gidiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.