Finike Belediyesi’nden ‘’Dolu savar’’  projesi

Finike Belediyesi’nden ‘’Dolu savar’’  projesi

ABONE OL
23:36 - 17/01/2021 23:36
Finike Belediyesi’nden ‘’Dolu savar’’  projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Coğrafi işaretli koku ve lezzetli portakalıyla ünlü Finike Belediyesi, çiftçilerin doludan zarar görmemesi ve doğal afeti en az zararla atlatılmasını sağlamak amacıyla ‘’Dolu savar’’ projesi başlattı.

Finike İlçe Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi son yıllarda iklim değişikliği gibi nedenlerle doğal afetlerin sıklaştığını ve şiddetli dolu yağışlarının başta sera olmak üzere portakal bahçelerine büyük miktarlarda zarar verdiğini belirtti.

Dolu felaketinin önüne geçmek için çalışma başlattıklarını ifade eden Geyikçi, ‘’Finike’de Dolu Felaketi ile Teknolojik Mücadele Projesi’’ çerçevesinde 10 adet dolu savar makinesi temini için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Dış İlişkiler Mali Yardımlar Daire Başkanlığına, İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programına hibe başvurusunda bulunduk. Bakanlıktan 10 adet dolu savar makinesi hibe edilmesi için 25 Aralık tarihinde resmi işlemlerimizi başlattık. Proje başvurumuza önümüzdeki 2-3 ayın sonunda yanıt verilmesini bekliyoruz.‘’

Projenin hayata geçmesiyle birlikte dolu felaketine son vermeyi ve üreticilerin afetten zarar görmesinin önüne geçmeyi düşündüklerini anlatan Başkan Mustafa Geyikçi, şöyle devam etti.

‘’Her bir dolu savar makinesi bin dönüm alanı kapsayacak şekilde çalışıyor. İlçemizde 76 bin dönüm tarım arazisi var. 10 makine 10 bin dönüm alanı kapsayacak. Geriye kalan 66 bin dönüm alan risk altında diye düşünülmemeli. Projemiz kabul edilip, makineler Finike’ye geldiğinde dolu savarları risk altındaki bölgeleri kapsayacak şekilde yerleştireceğiz.’’

Dolu savar hakkında bilgi veren Geyikçi şunları kaydetti.

‘’Dolu yağışına neden olabilecek bulutlar görülmeden önce meteorolojiden sinyal gelecek.  Yağıştan önce halk arasında dolu topu olarak adlandırılan makine ateşlenecek. Dolu yağmur olarak yere inecek. Proje onaylanırsa 2022 yılı başlarında makineler çalışır hale gelir. İlçemizin bu makineye ihtiyacı var. 2020 yılında ilçemizde dolu felaketi tarım alanlarına büyük zarar verdi. Seraların camları paramparça oldu, plastik örtüleri delindi. Ağaçlardaki portakallar zedelenmişti. Bu görüntülerinin sona ermesini ve üreticilerimizin mağdur olmamasını umut ediyoruz.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.