FIFA Başkanı Dünya Kupası Öncesi Katar’a Eleştirilere Çok Sert Çıktı

FIFA Başkanı Dünya Kupası Öncesi Katar’a Eleştirilere Çok Sert Çıktı

ABONE OL
16:41 - 19/11/2022 16:41
FIFA Başkanı Dünya Kupası Öncesi Katar’a Eleştirilere Çok Sert Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Uluslararası Futbol Federasyonu FIFA Başkanı Gianni Infantino, Dünya Futbol Şampiyonası organizasyonunun Katar’da başlayacak olması nedeniyle eleştirilere sert çıktı. Infantino, Katar’a yönelik eleştirilere karşılık Avrupa önce 3 bin yıldır yaptıkları için özür dilemeli” dedi.

Dünya Futbol Şampiyonası 20 Kasım Pazar günü Katar’da başlıyor. Ancak Dünya Kupası organizasyonunun Katar’a verildiği günden bu yana sert eleştiriler var. Bunların başında da Katar’daki insan hakları ihlalleri konusu yer alıyor.

Katar ayrıca LGBTİ+ hakları, göçmen işçilerin durumu ve taraftarlara yönelik stadyumlarda alkol yasağı gibi konularda da son günlerde eleştirilen odağında.

FIFA Başkanı Infantino, Pazar günü başlayacak organizasyon öncesinde düzenlenen basın toplantısında kameraların karşısına geçti ve eleştirilere değindi.

“Avrupa, 3 bin yıl özür dilemeli”

Infantino, özellikle insan hakları ihlalleriyle ilgili eleştirilere yönelik olarak “Ben bir Avrupalıyım. Bizim ahlak dersi vermeden önce 3 bin yıldır yaptıklarımız karşılığında önümüzdeki 3 bin yıl özür dilememiz gerek” diye konuştu.

“Yapılan eleştirileri anlamakta zorlanıyorum” diyen FIFA Başkanı “Bu insanlara eğitimde, geleceğe yönelik ve umut vermek için yatırım yapmalıyız. Hepimiz kendimizi eğitmeliyiz. Birçok şey mükemmel değil ama reformlar ve değişimler zaman alır. Tek taraflı ahlak dersi vermek sadece ikiyüzlülüktür” dedi.

Katar’a organizasyonun verilmesinin üzerinden 12 yıl süre geçtiğini ve bu sürede kupa için Katar’ın hazırlıklarını tamamladığını söyleyen Infantino, “Katar hazır, Doha hazır ve bu şüphesiz bugüne kadar ki en iyi dünya kupası olacak” diye konuştu.

Infantino kendisinin de göçmen bir ailenin çocuğu olarak büyüdüğünü ve göçmen olmanın zorluklarını bildiğini anlattı. FIFA Başkanı, ayrımcılığın nasıl bir his yarattığını kendisinin de bu sebeple gayet iyi bildiğini ifade etti.

Infantino ayrıca İran’ın turnuvaya katılmasına yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Infantino, “Sahada iki rejim, iki ideolojinin mücadelesi yok sahada futbol takımları var” şeklinde bir savunma yaptı. Bazı kesimler son dönemde İran’da devam eden protesto gösterilerine yönelik olarak rejimin sert tavrı nedeniyle İran’ın organizasyona alınmaması gerektiğini savunuyordu.

Infantino “En azında futbol bizleri biraraya getirmeyecekse nasıl bir dünyada yaşayacağız? İran’da 80 milyon insan yaşıyor. Bu insanların hepsi mi kötü hepsi mi canavar?” ifadelerini kullandı.

Katar’da stadyumlarda alkol satışına izin verilmemesi konusundaki soruya da yanıt veren Infantino, son ana kadar bu konuda izin almaya çalıştıklarını ancak bunu sağlayamadıklarını belirtti.

FIFA Başkanı, LGBTİ üyesi kişilerin de Katar’a sorunsuz şekilde gelerek müsabakaları takip edebilmeleri konusunda Katar yönetiminden en üst düzeyde garantiler aldıklarını söyledi.

Medyada Katar’da Dünya Şampiyonası için inşa edilen stadyumların inşaatlarında 6 bin 500 göçmen işçinin hayatını kaybettiği haberleri yer almıştı. Bunun hatırlatılması üzerine de FIFA Başkanı, göçmen işçilerin durumlarının düzeltilmesi için yapılanları anlattı ve ölen göçmen işçilerin ailelerine tazminat ödenmesinin yasal güvence altına alındığını söyledi.

VOA tarafından geçilen FIFA Başkanı Dünya Kupası Öncesi Katar’a Eleştirilere Çok Sert Çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. FIFA Başkanı Dünya Kupası Öncesi Katar’a Eleştirilere Çok Sert Çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan FIFA Başkanı Dünya Kupası Öncesi Katar’a Eleştirilere Çok Sert Çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.